Dziś chciałabym zaproponować pyszne ciasteczka ze szpinakiem. Jest to świetna przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy. Co prawda do najzdrowszych potraw ciasteczka raczej nie należą, gdyż są zrobione z cista francuskiego. Na swoją obronę mają szpinak i inne zdrowe dodatki :)
Do przygotowania używam gotowego ciasta francuskiego. Odważni mogą zrobić sami, ale to trochę potrwa. W moich notatkach mam przepis na ciasto francuskie , ale jeszcze do tego nie dorosłam.
Kolejnym istotnym składnikiem jest szpinak. Bardzo gorąco zachęcam do używania świeżego. Ma on zupełnie inny smak w potrawie niż mrożony. Oczywiście z braku laku możemy go użyć, ale jeśli już, to używajmy mrożonego w całości, nie rozdrobnionego.
Skupmy się chwilę na szpinaku.
To kolejne antynowotworowe warzywo na naszej liście. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C i luteiny - znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest mnóstwo.
Szpinak super wpływa na stres, gdyż zawiera sporo magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, wykazuje właściwości uspokajające. Poza tym te zielone listki zawierają potas i żelazo, które odgrywa bardzo istotna rolę w produkcji czerwonych krwinek.
Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminę K (odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi), witaminy z grupy B oraz witaminę E ( opóznia procesy starzenia ).
SKŁADNIKI
- opakowanie ciasta francuskiego
- pęk szpinaku
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka masła i oliwy
- 2 łyżki gęstego jogurtu, najlepiej greckiego
- kawałek sera z niebieską pleśnią lub innego ulubionego
Zaczynamy od przygotowania nadzienia do ciasteczek. W rondelku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy posiekaną cebulkę i ząbek czosnku. Chwilę dusimy, dodajemy oczyszczony szpinak. Dusimy. Następnie wyłączamy gaz. Dodajemy jogurt i ulubiony ser. Energicznie mieszamy aby składniki się połączyły. Gdy nasz farsz wystygnie możemy nakładać na ciasto.
Farszem smarujemy cały placek a następnie zwijamy jak roladę. Kroimy na małe ciasteczka. Układamy na blachę i pieczemy ok 20-25 min. w temp. 180 st.C aż ciasteczka lekko się zrumienią.
Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam.
Komentarze
Prześlij komentarz