Przejdź do głównej zawartości

DOMOWE HAMBURGERY...mmm PYCHA :)

Ostatnio obiecałam przepis na pyszne, domowe hamburgery. Mięciutka bułeczka, chrupiąca sałata, świeży, dojrzały pomidor, pyszny kotlet i sosik na bazie jogurtu naturalnego. Czego chcieć więcej.




BUŁKI HAMBURGEROWE ( 12 sztuk )

- 600 g mąki ( 200 g pszennej, 50 g pełnoziarnistej, 50 g kukurydzianej )
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 150 ml wody
- 50 g masła
- łyżka cukru, łyżeczka soli
- 1 jajko

W rondelku zagrzać mleko, wodę i masło. Musi być ciepłe ale nie gorące. Dodajemy drożdże aby się rozpuściły.

W dużej misce wymieszać mąki z cukrem i solą, dodać mleko z drożdżami i jajko. Dokładnie zagniatać ( można użyć robota kuchennego). Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Jeśli bardzo się klei dodać jeszcze odrobinę mąki. Odstawić na 30 min. aby ciasto wyrosło. 
Następnie uformować bułeczki i pozostawić na kolejne 20 min. Dodatkowo bułeczki można posypać sezamem lub makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 min. aż bułeczki nabiorą złotego koloru.




Kiedy ciasto rośnie zabieramy się do zrobienia kotletów.




HAMBURGERY

- 600 g mięsa mielonego dobrej jakości ( ja mieszam indyka z chudą łopatką wieprzową )
- ogórek kiszony pokrojony w kostkę
- 2 średnie pieczarki
- garść szczypiorku
- łyżka posiekanych czarnych oliwek
- łyżka musztardy dijon
- sól, pieprz do smaku

Pieczarki delikatnie dusimy. Kiedy wystygną wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i wstawiamy na parę minut do lodówki. Kotlety można obtoczyć w bułce tartej. Pieczemy razem z bułami. Oczywiście mięso może potrzebować więcej czasu w piekarniku. Po wyjęciu bułek zostaw mięso jeszcze na kilka minut. Kiedy nakłujesz kotlet musi wypływać z niego przezroczysty sok, wtedy jest ok.




SOS DO HAMBURGERÓW

- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- 50 ml ketchupu
- łyżka startego sera żółtego
- łyżeczka zmielonego ostropestu 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.



Kiedy wszystko mamy gotowe, składamy hamburgera.
Bułeczkę smarujemy sosem , nakładamy sałatę lodową, plasterek pomidora, kotlet, sos, bułka i ...voila !



Hamburgery są naprawdę pyszne. SMACZNEGO !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…