Ostatnio obiecałam przepis na pyszne, domowe hamburgery. Mięciutka bułeczka, chrupiąca sałata, świeży, dojrzały pomidor, pyszny kotlet i sosik na bazie jogurtu naturalnego. Czego chcieć więcej.
BUŁKI HAMBURGEROWE ( 12 sztuk )
- 600 g mąki ( 200 g pszennej, 50 g pełnoziarnistej, 50 g kukurydzianej )
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 150 ml wody
- 50 g masła
- łyżka cukru, łyżeczka soli
- 1 jajko
W rondelku zagrzać mleko, wodę i masło. Musi być ciepłe ale nie gorące. Dodajemy drożdże aby się rozpuściły.
W dużej misce wymieszać mąki z cukrem i solą, dodać mleko z drożdżami i jajko. Dokładnie zagniatać ( można użyć robota kuchennego). Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Jeśli bardzo się klei dodać jeszcze odrobinę mąki. Odstawić na 30 min. aby ciasto wyrosło.
Następnie uformować bułeczki i pozostawić na kolejne 20 min. Dodatkowo bułeczki można posypać sezamem lub makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 min. aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
Kiedy ciasto rośnie zabieramy się do zrobienia kotletów.
HAMBURGERY
- 600 g mięsa mielonego dobrej jakości ( ja mieszam indyka z chudą łopatką wieprzową )
- ogórek kiszony pokrojony w kostkę
- 2 średnie pieczarki
- garść szczypiorku
- łyżka posiekanych czarnych oliwek
- łyżka musztardy dijon
- sól, pieprz do smaku
Pieczarki delikatnie dusimy. Kiedy wystygną wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i wstawiamy na parę minut do lodówki. Kotlety można obtoczyć w bułce tartej. Pieczemy razem z bułami. Oczywiście mięso może potrzebować więcej czasu w piekarniku. Po wyjęciu bułek zostaw mięso jeszcze na kilka minut. Kiedy nakłujesz kotlet musi wypływać z niego przezroczysty sok, wtedy jest ok.
SOS DO HAMBURGERÓW
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- 50 ml ketchupu
- łyżka startego sera żółtego
- łyżeczka zmielonego ostropestu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Kiedy wszystko mamy gotowe, składamy hamburgera.
Bułeczkę smarujemy sosem , nakładamy sałatę lodową, plasterek pomidora, kotlet, sos, bułka i ...voila !
Hamburgery są naprawdę pyszne. SMACZNEGO !
BUŁKI HAMBURGEROWE ( 12 sztuk )
- 600 g mąki ( 200 g pszennej, 50 g pełnoziarnistej, 50 g kukurydzianej )
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 150 ml wody
- 50 g masła
- łyżka cukru, łyżeczka soli
- 1 jajko
W rondelku zagrzać mleko, wodę i masło. Musi być ciepłe ale nie gorące. Dodajemy drożdże aby się rozpuściły.
W dużej misce wymieszać mąki z cukrem i solą, dodać mleko z drożdżami i jajko. Dokładnie zagniatać ( można użyć robota kuchennego). Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Jeśli bardzo się klei dodać jeszcze odrobinę mąki. Odstawić na 30 min. aby ciasto wyrosło.
Następnie uformować bułeczki i pozostawić na kolejne 20 min. Dodatkowo bułeczki można posypać sezamem lub makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 min. aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
Kiedy ciasto rośnie zabieramy się do zrobienia kotletów.
HAMBURGERY
- 600 g mięsa mielonego dobrej jakości ( ja mieszam indyka z chudą łopatką wieprzową )
- ogórek kiszony pokrojony w kostkę
- 2 średnie pieczarki
- garść szczypiorku
- łyżka posiekanych czarnych oliwek
- łyżka musztardy dijon
- sól, pieprz do smaku
Pieczarki delikatnie dusimy. Kiedy wystygną wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i wstawiamy na parę minut do lodówki. Kotlety można obtoczyć w bułce tartej. Pieczemy razem z bułami. Oczywiście mięso może potrzebować więcej czasu w piekarniku. Po wyjęciu bułek zostaw mięso jeszcze na kilka minut. Kiedy nakłujesz kotlet musi wypływać z niego przezroczysty sok, wtedy jest ok.
SOS DO HAMBURGERÓW
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- 50 ml ketchupu
- łyżka startego sera żółtego
- łyżeczka zmielonego ostropestu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Kiedy wszystko mamy gotowe, składamy hamburgera.
Bułeczkę smarujemy sosem , nakładamy sałatę lodową, plasterek pomidora, kotlet, sos, bułka i ...voila !
Hamburgery są naprawdę pyszne. SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz