CHLEB - podstawowy składnik naszej diety, węglowodany z których czerpiemy energię. Choć spożycie chleba w Polsce spada z roku na rok to taki domowy z pewnością podniesie statystyki :)
Kilka osób prosiło mnie o przepis na chleb. Ale musi być łatwo, szybko i przyjemnie :) Proszę bardzo. Mam sprawdzony przepis, który jest idealny dla początkujących kucharzy.
A do tego ten zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia,nie ma nic lepszego, niż aromat świeżo pieczonego chleba w domu...POEZJA.
Potrzebujesz :
- 0,5 kg maki tortowej
- 0,5 kg maki pełnoziarnistej
- litr ciepłej wody
- 10 dkg drożdży
- 2 szklanki otrąb
- 1 szklanka słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- łyżka cukru (niekoniecznie)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- łyżka ostropestu (może być w ziarenkach)
Mąka pełnoziarnista może być pszenna lub żytnia. Można dodać orkiszowej, ryżowej, gryczanej, kukurydzianej.
Otręby mogą być pszenne lub żytnie.
Można dodatki zamieniać wg. uznania. Proponuję dodać pestki dyni, suszone pestki moreli ( o ich właściwościach będę pisać), orzechy różnego rodzaju i na co tylko macie ochotę.
Eksperymentujcie. W kuchni trzeba eksperymentować, dzięki temu powstają nowe, ciekawe przepisy.
Wykonanie :
Składniki suche wymieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie (nie może być za gorąca bo inaczej drożdże nie będą pracować), dodać do suchych. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, wyrobić. Wstrząsnąć miską aby pozbyć się powietrza. Nałożyć na formy. Dodatkowo można chleb posmarować woda, wówczas będzie chrupiąca skórka i posypać makiem, sezamem lub siemieniem lnianym.
Z tej ilości ciasta wychodzą 4 małe foremki 22x12.
Pieczemy 30 min. w 30 st. C, następnie 45 min w 200 st.C
Do chleba idealnie pasuje pasztet, na który przepis znajdziecie we wcześniejszym poście.
Bardzo ważne ! Nie krój ciepłego chleba bo będzie się kruszył. Chleb musi być dobrze wystudzony.
No dobrze, mamy już chleb. Aby dłużej cieszyć się jego smakiem musimy go odpowiednio przechowywać. Aby nie pleśniał powinien być trzymany w miejscu suchym, w temp. pokojowej. Najlepiej w lnianej ściereczce lub woreczku.
A co zrobić aby następnego dnia zamiast pysznej kromeczki nie połamać zębów na sucharach? Można zawinąć bochenek w folię aluminiową. Jest wielu przeciwników takiej metody, ale u mnie się sprawdza. Dobrze wystudzony chleb zawijam w folię a następnie wkładam do lnianej siateczki.
Jeśli mamy za dużo chleba możemy go zamrozić. Chleb idealnie nadaje się do mrożenia. Ja kroję i zamrażam po kilka kromek. Po pierwsze szybciej się rozmraża. Po drugie, nic się nie marnuje, rozmrażam tyle ile potrzebuję.
Oczywiście znacznie dłużej możemy się cieszyć chlebem na zakwasie. Ale to już następnym razem :)
Nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć SMACZNEGO !
Kilka osób prosiło mnie o przepis na chleb. Ale musi być łatwo, szybko i przyjemnie :) Proszę bardzo. Mam sprawdzony przepis, który jest idealny dla początkujących kucharzy.
A do tego ten zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia,nie ma nic lepszego, niż aromat świeżo pieczonego chleba w domu...POEZJA.
Potrzebujesz :
- 0,5 kg maki tortowej
- 0,5 kg maki pełnoziarnistej
- litr ciepłej wody
- 10 dkg drożdży
- 2 szklanki otrąb
- 1 szklanka słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- łyżka cukru (niekoniecznie)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- łyżka ostropestu (może być w ziarenkach)
Mąka pełnoziarnista może być pszenna lub żytnia. Można dodać orkiszowej, ryżowej, gryczanej, kukurydzianej.
Otręby mogą być pszenne lub żytnie.
Można dodatki zamieniać wg. uznania. Proponuję dodać pestki dyni, suszone pestki moreli ( o ich właściwościach będę pisać), orzechy różnego rodzaju i na co tylko macie ochotę.
Eksperymentujcie. W kuchni trzeba eksperymentować, dzięki temu powstają nowe, ciekawe przepisy.
Wykonanie :
Składniki suche wymieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie (nie może być za gorąca bo inaczej drożdże nie będą pracować), dodać do suchych. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, wyrobić. Wstrząsnąć miską aby pozbyć się powietrza. Nałożyć na formy. Dodatkowo można chleb posmarować woda, wówczas będzie chrupiąca skórka i posypać makiem, sezamem lub siemieniem lnianym.
Z tej ilości ciasta wychodzą 4 małe foremki 22x12.
Pieczemy 30 min. w 30 st. C, następnie 45 min w 200 st.C
Do chleba idealnie pasuje pasztet, na który przepis znajdziecie we wcześniejszym poście.
Bardzo ważne ! Nie krój ciepłego chleba bo będzie się kruszył. Chleb musi być dobrze wystudzony.
No dobrze, mamy już chleb. Aby dłużej cieszyć się jego smakiem musimy go odpowiednio przechowywać. Aby nie pleśniał powinien być trzymany w miejscu suchym, w temp. pokojowej. Najlepiej w lnianej ściereczce lub woreczku.
A co zrobić aby następnego dnia zamiast pysznej kromeczki nie połamać zębów na sucharach? Można zawinąć bochenek w folię aluminiową. Jest wielu przeciwników takiej metody, ale u mnie się sprawdza. Dobrze wystudzony chleb zawijam w folię a następnie wkładam do lnianej siateczki.
Jeśli mamy za dużo chleba możemy go zamrozić. Chleb idealnie nadaje się do mrożenia. Ja kroję i zamrażam po kilka kromek. Po pierwsze szybciej się rozmraża. Po drugie, nic się nie marnuje, rozmrażam tyle ile potrzebuję.
Oczywiście znacznie dłużej możemy się cieszyć chlebem na zakwasie. Ale to już następnym razem :)
Nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć SMACZNEGO !
Chlebek przepyszny i faktycznie bardzo prosty w wykonaniu:) Nawet mój mąż, który nie lubi pieczywa z tzw. "śmieciami" zajada się nim :) Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńjaki jest przepis na ten jasny chleb co jest na stronie z pasztetem chciałam zrobić ale to nie jest ten gdzie go znajdę
OdpowiedzUsuńWitam.
UsuńDo tego chleba użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej do wypieku chleba 500 g i mąki pszennej 500 g. łyżeczkę soli, 10 g drożdży (jeszcze lepszy będzie zakwas), pół szklanki siemienia lnianego, litr ciepłej wody. Sposób przygotowania taki sam jak tutaj. Polecam, chlebek pyszny- zresztą domowe są najlepsze :)