Przejdź do głównej zawartości

NAJBARDZIEJ SŁONECZNA ZUPA

Jakie warzywo najbardziej kojarzy Ci się z jesienią? Hm... dla mnie takim warzywem jest dynia. Duża, żółta i smaczna. Jej kolor przypomina mi złotą jesień, spadające kolorowe liście, babie lato i słońce. Słońce które przyjemnie ogrzewa twarz. Kiedy mogę usiąść na ławce w parku i rozkoszować się miłym słoneczkiem. Słońce, które łagodnie ogrzewa, nie takie letnie mocno grzejące (takie też uwielbiam) ale właśnie delikatne, melancholijne... ach rozmarzyłam się.




Dynia- swój piękny kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który chroni przed krzywicą, poprawia wzrok, cudownie wpływa na naszą cerę a przede wszystkim chroni przed nowotworami.
Dynia zawiera również mnóstwo witamin ( głównie wit.B ) i minerałów ( potas, wapń,fosfor). Dynia działa odkwaszająco i wzmacniająco na organizm. Co ciekawe nie traci swoich właściwości odżywczych nawet po ugotowaniu.

Proponuję więc pyszną zupę dyniową. Do przygotowania potrzebujemy:

- łyżeczkę masła
- łyżkę oliwy
- 600 g dojrzałej dyni
- 2 średnie marchewki
- korzeń pietruszki
- ziemniak
- garść suszonej czerwonej soczewicy
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- średnia pierś z kurczaka
- domowa vegeta, sól, pieprz, mielony ostropest
- kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe
- 100 g pestek z dyni
- spora łyżka gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowania zaczynam od pocięcia dyni na mniejsze kawałki i upieczenia w piekarniku ( 30 min. w 150 st.C ).




W garnku rozgrzewam oliwę z masłem, wrzucam pokrojony czosnek, cebule i imbir. Dokładnie mieszam i duszę. Warzywa nie mogą się przypalić bo będzie gorzka zupa.
W drugim garnku gotuję pierś z warzywami ( marchewka, pietruszka, ziemniak, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy).
Kiedy warzywa i mięso są ugotowane, pierś wyjmuję resztę przelewam do czosnku i cebuli, dodaję dynie obraną ze skórki, garść soczewicy i gotuję jeszcze ok 10 min. aż soczewica będzie dobra. Kiedy wszystko jest gotowe miksuję zupę na krem, dodaję łyżkę jogurtu, ostropest i doprawiam do smaku.
Zupę podaję z pokrojonym mięsem, pestkami dyni i grzankami.
Jedna z pyszniejszych zup.




Pestki dyni - warto jej jeść. Również są skarbnicą witamin i minerałów  (mangan,fosfor,magnez, cynk ).

Dynia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego możesz taką zupę podawać podczas chemioterapii. Pomiń wówczas cebulę i czosnek.

                                                  S M A C Z N E G O :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…