Przejdź do głównej zawartości

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI


 Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone.
Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe.

Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna.
Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach.

Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoje gazowane. Do bilansu płynów wliczamy również zupy i koktajle. Lekarz lub dietetyk ustala indywidualne zapotrzebowanie na płyny.

Zdarza się, że po usunięciu jednej nerki pojawia się niewydolność drugiej. Wówczas płyny ograniczamy a dieta to bardzo ważny element w powrocie do zdrowia. W takiej sytuacji należy ograniczyć białko, które obciąża nerki. Ograniczyć, ale nie wyeliminować. Białko to bardzo ważny składnik pokarmowy dla organizmu i musi być w codziennej diecie. W jadłospisie uwzględniamy chude mięso- najlepiej drób, ryby, chude sery i jogurty, jajka- najlepiej białko. Żółtka ograniczamy, gdyż zawiera fosfor, który również należy kontrolować.
(Pacjent ma często kontrolowany poziom kreatyniny i mocznika).

Należy ograniczyć wędliny (szczególnie te, które zawierają fosforany), tłuste mięsa, tłuste żółte sery, sery pleśniowe.
Staramy się ograniczać, a najlepiej wyeliminować potrawy smażone, wędzone, ostre, bardzo kwaśne, ciężkostrawne.

Po operacji najlepiej wprowadzić dietę lekkostrawną. Posiłki podawać częściej, ale w małych porcjach. Ograniczyć sól a zamiast niej używać łagodnych ziół jak koperek, natka pietruszki, oregano, bazylia.

Pieczywo najlepiej podawać pszenne, czerstwe. Unikać świeżego, ciepłego pieczywa np. drożdżówki wprost z piekarnika czy świeżych bułeczek.

Owoce i warzywa najlepiej podawać w formie musów lub soków. Dobrze sprawdzą się warzywa gotowane na parze lub duszone w niewielkiej ilości wody. Po przyrządzeniu najlepiej je skropić olejem rzepakowym, lnianym lub oliwą z oliwek. Dla dziecka dobrym rozwiązaniem są zupy kremy- szczególnie dla niejadków, które nie lubią warzyw.

Jak wspomniałam w diecie ograniczamy sód (sól ) oraz fosfor.
Najlepiej nie stosować kostek rosołowych, unikać serków topionych, produktów z glutaminianem sodu, konserw, produktów wędzonych ale również nasion roślin strączkowych czy czekolady :(

Produkty zalecane, zalecane w umiarkowanych ilościach oraz przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej niskobiałkowej


Produkty
i potrawy

Zalecane
Zalecane
w umiarkowanych
ilościach

Przeciwwskazane

Napoje

woda

Herbata z cytryną, herbata z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, napoje owocowo – warzywne, soki owocowo – warzywne, koktajle ( w dozwolonej ilości płynów ) Kakao, płynna czekolada,  napoje gazowane zawierające fosfor

Pieczywo
Pszenne, niskobiałkowe, niskosodowe

Zwykłe pieczywo solone

Dodatki do pieczywa
Masło, dżem, marmolada, miód Ser twarogowy, mięso gotowane, pasty serowo – warzywne, serowo – rybne, mięsno - jarzynowe Wędliny, konserwy, ryby wędzone, śledzie marynowane, sery dojrzewające


Zupy
i sosy gorące
Sosy łagodne, zaprawiane masłem, zagęszczane skrobią pszenną lub ziemniaczaną: koperkowy, potrawkowy, cytrynowy
Krupnik, jarzynowe z dozwolonych warzyw, ziemniaczana, przetarte owocowe, zaprawiane skrobią pszenną lub ziemniaczaną z dodatkiem świeżego masła 
na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, rosoły, buliony, kapuśniak, ogórkowa, z nasion strączkowych, zaprawiane mąką, zasmażkami;
sosy ostre na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane

Dodatki do zup
Grzanki z pieczywa niskobiałkowego, ziemniaki, makarony z mąki niskobiałkowej Kasze, ryż Dodatki z jajami, jaja na twardo, nasiona roślin strączkowych, , groszek ptysiowy

Mięso, drób, ryby



cielęcina, wołowina, królik, kurczak, indyk, ryby ( szczególnie ryby morskie: łosoś, makrela, tuńczyk, halibut ),
Wszystkie w większych ilościach, tłuste gat.: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki;
Potrawy marynowane, wędzone


Potrawy mięsne i półmięsne
Budynie z mięsa gotowanego, kasz, warzyw, risotto z mięsem i warzywami, ryż z jabłkami, ryż z warzywami,
kluski śląskie, kopytka, knedle z owocami – z dodatkiem mąki niskobiałkowej
Zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski ziemniaczano – serowe z mąki niskobiałkowej
Bigos, fasolka po bretońsku,
pierogi z serem, pierogi z mięsem,





Warzywa



marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak, sałata zielona, pomidor cykoria, fasolka szparagowa, groszek zielony, kalafior, brokuły;
gotowane, rozdrobnione, w formie puree, z masłem
Kiszonki, konserwowane octem, warzywa solone, nasiona roślin strączkowych, ogórki kiszone, konserwowe, czosnek, cebula, brukiew, rzepa, kalarepa,
zasmażane, surowe

Ziemniaki

Gotowane, w postaci puree,




Smażone: frytki, placki ziemniaczane

Owoce




Jagodowe, cytrusowe, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie, melon, kiwi, śliwki, Owoce niedojrzałe, suszone, gruszki, daktyle, czereśnie, owoce marynowane

Desery
Kisiele z dozwolonych owoców, galaretki, ciasta ze skrobi pszennej i ziemniaczanej Kompoty, budyń mleczny ze skrobią ziemniaczaną lub pszenną, (płynne desery wlicza się do ogólnej ilości płynów) Tłuste kremy, desery z przeciwwskazanych owoców, z czekoladą, z orzechami, ciasta


Przyprawy
Sok z cytryny, kwasek cytrynowy, cukier, pietruszka, zielony koperek, majeranek, rzeżucha, kminek, melisa, wanilia, Ocet winny, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, jarzynka, vegeta, Ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy









Przedstawiłam ogólne zalecenia, należy jednak pamiętać, że każde dziecko traktujemy indywidualnie i dietę dostosowujemy do konkretnej osoby i konkretnego problemu. Inna będzie dieta po usunięciu nerki, inna w niewydolności a jeszcze inna przy leczeniu cytostatykami. Zawsze o szczegóły pytaj lekarza lub dietetyka.


źródło:

Ciborowska H., Rudnicka A. : Dietetyka. Wyd. PZWL, Warszawa 2000


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…