poniedziałek, 26 października 2015

DOMOWY PASZTET DLA DZIECI

Ile razy stałaś przed dylematem, co dać dziecku do kanapki aby było zdrowe i pyszne? Ile razy zastanawiałaś się, czy wędliny które kupiłaś są z dobrego mięsa? Każdy rodzic ma takie dylematy, każdy pragnie aby jego dziecko jadło zdrowo i było zdrowe. Szczególnie rodzice chorych dzieci powinni o to zadbać aby dziecko jadło zdrowo.
Koniec z takimi dylematami. Zachęcam Was wszystkich do robienia domowych wędlin. Wystarczy dobry kawałek mięsa z pewnego źródła, kilka prostych dodatków i można stworzyć pyszny dodatek do kanapek. Jeśli nie masz sprawdzonego sprzedawcy, to lepiej samemu coś upichcić niż karmić rodzinę E.
Z doświadczenia wiem, ze dzieci lubią pasztety. Jeśli i Twoje dziecko jest jego zwolennikiem to przepis idealny.W sklepowych pasztetach można znaleźć naprawdę dziwne dodatki. Lepiej nie ryzykować i upiec pasztet w domowej kuchni. To naprawdę nie jest skomplikowane a smak bez porównania. Przepis na domowy pasztet już podawałam. Dziś jednak chciałabym podać przepis, który szczególnie powinien posmakować dzieciom. Pasztet z cielęciny.

SKŁADNIKI:
70 dkg cielęciny (np. karkówki)
- 30 dkg wieprzowiny (np. chuda łopatka)
- 2 udka z kurczaka
- 20 dkg wątroby wieprzowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- mały seler
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 czerstwe bułki
- 2 jajka
- do smaku sól, pieprz cytrynowy, suszony tymianek

Cielęcinę, wieprzowinę i kurczaka ugotuj w małej ilości wody z dodatkiem cebuli, marchewki, selera, ziela angielskiego i liścia laurowego. Wątrobę ugotuj osobno. Bułki namocz w wodzie lub mleku.
Kiedy mięso będzie gotowe i przestudzone zmiel w maszynce do mięsa na małych oczkach. Zmiel również namoczone i odciśnięte bułki oraz marchewkę z gotowanego mięsa. Masę najlepiej zmielić co najmniej dwukrotnie. Do gotowej masy dodaj jajka. Dopraw solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem.
Z podanej ilości wyszły trzy małe keksówki. Formę dodatkowo można wyłożyć boczkiem aby pasztet się nie przypalił.
Piecz ok. 1 h w 180 st.C
Pasztet mimo chudego mięsa jest wilgotny i smaczny. To chyba zasługa kurzych udek. Serdecznie polecam małym i dużym smakoszom. 
Aby go urozmaicić możesz dodać żurawinę, rodzynki czy orzechy. Świetny jest również z suszoną śliwką czy pieczarkami. Dodatki to oczywiście kwestia gustu. Moje córki najbardziej lubią taki klasyczny, bez dodatków.





Pamiętaj aby do pasztetu wybierać zawsze świeże, dobrej jakości mięso. Tylko z dobrych produktów wyjdzie pyszny pasztet.
Taki produkt świetnie nadaje się dla dzieci. Jest chudy, lekkostrawny i pyszny. Zawiera dobre mięso i świeże dodatki. Bez konserwantów, sztucznych barwników, chemicznych dodatków.

4 komentarze:

  1. Pasztet w piekarniku. Napisze jak wyszedl.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasztet super. Robilam z mysla o kanapkach dziecku do szkoly. Dzis robie go po raz drugi. Porcja na duza keksowke. Nadmiar mozna zamrozic, gdyz nie kruszy sie po rozmrozeniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że wam smakował :) :) :)

      Usuń