Ile razy stałaś przed dylematem, co dać dziecku do kanapki aby było zdrowe i pyszne? Ile razy zastanawiałaś się, czy wędliny które kupiłaś są z dobrego mięsa? Każdy rodzic ma takie dylematy, każdy pragnie aby jego dziecko jadło zdrowo i było zdrowe. Szczególnie rodzice chorych dzieci powinni o to zadbać aby dziecko jadło zdrowo.
Koniec z takimi dylematami. Zachęcam Was wszystkich do robienia domowych wędlin. Wystarczy dobry kawałek mięsa z pewnego źródła, kilka prostych dodatków i można stworzyć pyszny dodatek do kanapek. Jeśli nie masz sprawdzonego sprzedawcy, to lepiej samemu coś upichcić niż karmić rodzinę E.
Z doświadczenia wiem, ze dzieci lubią pasztety. Jeśli i Twoje dziecko jest jego zwolennikiem to przepis idealny.W sklepowych pasztetach można znaleźć naprawdę dziwne dodatki. Lepiej nie ryzykować i upiec pasztet w domowej kuchni. To naprawdę nie jest skomplikowane a smak bez porównania. Przepis na domowy pasztet już podawałam. Dziś jednak chciałabym podać przepis, który szczególnie powinien posmakować dzieciom. Pasztet z cielęciny.
SKŁADNIKI:
- 70 dkg cielęciny (np. karkówki)
- 30 dkg wieprzowiny (np. chuda łopatka)
- 2 udka z kurczaka
- 20 dkg wątroby wieprzowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- mały seler
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 czerstwe bułki
- 2 jajka
- do smaku sól, pieprz cytrynowy, suszony tymianek
Cielęcinę, wieprzowinę i kurczaka ugotuj w małej ilości wody z dodatkiem cebuli, marchewki, selera, ziela angielskiego i liścia laurowego. Wątrobę ugotuj osobno. Bułki namocz w wodzie lub mleku.
Kiedy mięso będzie gotowe i przestudzone zmiel w maszynce do mięsa na małych oczkach. Zmiel również namoczone i odciśnięte bułki oraz marchewkę z gotowanego mięsa. Masę najlepiej zmielić co najmniej dwukrotnie. Do gotowej masy dodaj jajka. Dopraw solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem.
Z podanej ilości wyszły trzy małe keksówki. Formę dodatkowo można wyłożyć boczkiem aby pasztet się nie przypalił.
Piecz ok. 1 h w 180 st.C
Pasztet mimo chudego mięsa jest wilgotny i smaczny. To chyba zasługa kurzych udek. Serdecznie polecam małym i dużym smakoszom.
Aby go urozmaicić możesz dodać żurawinę, rodzynki czy orzechy. Świetny jest również z suszoną śliwką czy pieczarkami. Dodatki to oczywiście kwestia gustu. Moje córki najbardziej lubią taki klasyczny, bez dodatków.
Pamiętaj aby do pasztetu wybierać zawsze świeże, dobrej jakości mięso. Tylko z dobrych produktów wyjdzie pyszny pasztet.
Taki produkt świetnie nadaje się dla dzieci. Jest chudy, lekkostrawny i pyszny. Zawiera dobre mięso i świeże dodatki. Bez konserwantów, sztucznych barwników, chemicznych dodatków.
Koniec z takimi dylematami. Zachęcam Was wszystkich do robienia domowych wędlin. Wystarczy dobry kawałek mięsa z pewnego źródła, kilka prostych dodatków i można stworzyć pyszny dodatek do kanapek. Jeśli nie masz sprawdzonego sprzedawcy, to lepiej samemu coś upichcić niż karmić rodzinę E.
Z doświadczenia wiem, ze dzieci lubią pasztety. Jeśli i Twoje dziecko jest jego zwolennikiem to przepis idealny.W sklepowych pasztetach można znaleźć naprawdę dziwne dodatki. Lepiej nie ryzykować i upiec pasztet w domowej kuchni. To naprawdę nie jest skomplikowane a smak bez porównania. Przepis na domowy pasztet już podawałam. Dziś jednak chciałabym podać przepis, który szczególnie powinien posmakować dzieciom. Pasztet z cielęciny.
SKŁADNIKI:
- 70 dkg cielęciny (np. karkówki)
- 30 dkg wieprzowiny (np. chuda łopatka)
- 2 udka z kurczaka
- 20 dkg wątroby wieprzowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- mały seler
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 czerstwe bułki
- 2 jajka
- do smaku sól, pieprz cytrynowy, suszony tymianek
Cielęcinę, wieprzowinę i kurczaka ugotuj w małej ilości wody z dodatkiem cebuli, marchewki, selera, ziela angielskiego i liścia laurowego. Wątrobę ugotuj osobno. Bułki namocz w wodzie lub mleku.
Kiedy mięso będzie gotowe i przestudzone zmiel w maszynce do mięsa na małych oczkach. Zmiel również namoczone i odciśnięte bułki oraz marchewkę z gotowanego mięsa. Masę najlepiej zmielić co najmniej dwukrotnie. Do gotowej masy dodaj jajka. Dopraw solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem.
Z podanej ilości wyszły trzy małe keksówki. Formę dodatkowo można wyłożyć boczkiem aby pasztet się nie przypalił.
Piecz ok. 1 h w 180 st.C
Pasztet mimo chudego mięsa jest wilgotny i smaczny. To chyba zasługa kurzych udek. Serdecznie polecam małym i dużym smakoszom.
Aby go urozmaicić możesz dodać żurawinę, rodzynki czy orzechy. Świetny jest również z suszoną śliwką czy pieczarkami. Dodatki to oczywiście kwestia gustu. Moje córki najbardziej lubią taki klasyczny, bez dodatków.
Pamiętaj aby do pasztetu wybierać zawsze świeże, dobrej jakości mięso. Tylko z dobrych produktów wyjdzie pyszny pasztet.
Taki produkt świetnie nadaje się dla dzieci. Jest chudy, lekkostrawny i pyszny. Zawiera dobre mięso i świeże dodatki. Bez konserwantów, sztucznych barwników, chemicznych dodatków.
Pasztet w piekarniku. Napisze jak wyszedl.
OdpowiedzUsuńI jak pasztet :)
UsuńPasztet super. Robilam z mysla o kanapkach dziecku do szkoly. Dzis robie go po raz drugi. Porcja na duza keksowke. Nadmiar mozna zamrozic, gdyz nie kruszy sie po rozmrozeniu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że wam smakował :) :) :)
UsuńCzy taki pasztet może jeść 12 miesięczne dziecko
OdpowiedzUsuńTak, taki pasztet może jeść maluch.
Usuń