środa, 21 października 2015

KILKA SŁÓW O WALORACH MIODU


Miód, szczególnie cenny w okresie jesienno- zimowym. Smaczny, pachnący i zdrowy.
To, że miód jest lekiem na wiele dolegliwości wie prawie każdy. Jednak miód miodowi nierówny. Każdy rodzaj działa na inne dolegliwości. 
Dziś chciałabym przedstawić najpopularniejsze rodzaje tego złotego syropu.




MIÓD WIELOKWIATOWY - chyba najpopularniejszy rodzaj miodu. W zależności od terminu zbioru może mieć barwę od jasnokremowej po herbacianą. W smaku może być zróżnicowany, w zależności od tego jaki nektar przeważa. Miód wielokwiatowy pochodzi z nektaru różnych roślin uprawnych, leśnych, łąkowych czy drzew.
Istotną cechą miodu wielokwiatowego jest też jego zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie rośliny miododajne w jego składzie dominują. Lekki, odżywczy i bogaty w witaminy jest miód powstający na wiosnę. Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu. Świetnie też sprawdzi się w profilaktyce chorób serca, problemach z wątrobą i funkcjonowaniem układu pokarmowego. Natomiast miód zbierany pod koniec lata lub jesienią oprócz wyrazistego smaku ma też sporo właściwości antybakteryjnych. Zawiera bowiem więcej enzymów i biopierwiastków niż miód wiosenny. Warto spożywać go jako środek wspomagający w leczeniu przeziębień, infekcji dróg oddechowych czy w chorobach wynikających z obniżonej odporności. Miód wielokwiatowy zawiera też sporą dawkę krzemu, który jest budulcem mocnych naczyń krwionośnych, a także wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. (portalpszczelarski.pl)
Miód wielokwiatowy jest zazwyczaj łagodny w smaku dlatego chętnie jedzą go dzieci. Zresztą nie tylko najmłodsi powinni po niego sięgać. 
Regularne spożywanie miodu wzmacnia odporność organizmu, uzupełnia niedobory składników mineralnych i pozytywne wpływa na działanie większości układów. Warto wykorzystywać go na co dzień jako element zbilansowanej i zdrowej diety.

MIÓD RZEPAKOWY- ten rodzaj miodu jest w Polsce bardzo popularny i w miarę tani w porównaniu z innymi gatunkami. Wynika to z faktu, iż w Polsce są ogromne uprawy rzepaku z których pszczoły chętnie korzystają.
Gdy miód rzepakowy jest płynny, ma piękny słomkowy kolor, natomiast gdy się skrystalizuje jest zwykle jasnożółty, ale bywa też kremowy lub całkiem biały. Wiele osób obawia się, że z takim białym miodem jest coś nie tak – w rzeczywistości jest on jak najbardziej wartościowy. Krystalizuje się bowiem bardzo szybko, czasem nawet w pszczelich plastrach. Najlepszy czas na uzupełnienie domowej spiżarni w zapasy miodu rzepakowego to maj i czerwiec, gdy odbywa się miodobranie tej odmiany miodu.
Spośród wszystkich miodów miód rzepakowy ma najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Ma ogromne właściwości regeneracyjne, a przy tym wzmacnia nasz układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zakażenia drobnoustrojami. W miodzie rzepakowym sporo jest tez potasu i magnezu, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, a także może w dużym stopniu spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe.
Miód rzepakowy można stosować też zewnętrznie w chorobach skóry oraz oparzeniach – oczyszcza on bowiem tkanki skórne z zanieczyszczeń, kurzu i zmian martwiczych. Jednak bez względu na to, w jakim celu stosujemy miód, warto spożywać go systematycznie i regularnie. Jedna herbata z miodem raz na kilka tygodni z pewnością nie da takiego rezultatu, jak spożywanie miodu kilka razy w tygodniu.


MIÓD LIPOWY- jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatu lipy, nic więc w tym dziwnego, że ma równie dużo pozytywnych właściwości, co napar z samych kwiatów. Wiele konsumentów uważa miód lipowy za jeden z najsmaczniejszych miodów.
Miód lipowy ma barwę jasnobursztynową, żółtą lub złocisto żółtą. W smaku jest dość ostry, lekko gorzki i piękny kwiatowy zapach.
Warto mieć go w swojej spiżarni, bo zawiera sporo substancji odżywczych. 
Pamiętaj, że obróbka cieplna może zniszczyć właściwości zdrowotne. Zanim posłodzisz nim herbatę, poczekaj aż trochę przestygnie.
Regularne spożywanie tego gatunku miodu wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga organizm w walce z infekcjami. Miód jest polecany w przeziębieniu i grypie. Zawiera sporo olejków eterycznych, dlatego skutecznie niszczy drobnoustroje, które podczas choroby zasiedlają drogi oddechowe. Oprócz działania doraźnego, regularne spożywanie miodu ma też działanie długofalowe- ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działa pozytywnie na układ nerwowy i pokarmowy, a także stabilizuje nastrój. Na nerwicę i stres jest jednym z najłagodniejszych i najbezpieczniejszych uspokajaczy. Zauważona również pozytywne działanie miodu u chorych z problemami układu moczowego oraz cierpiących na cukrzycę insulinozależną- miód lipowy pomaga bowiem utrzymywać ustabilizowany poziom cukru we krwi.


MIÓD GRYCZANY- to wyjątkowy miód o pięknej bursztynowej barwie i bardzo wyrazisty w smaku. To miód idealny dla tych, którzy nie przepadają za bardzo słodkim smakiem.
Ten rodzaj miodu jest jedynym, który zawiera rutynę. Do jej właściwości możemy zaliczyć wzmacnianie układu odpornościowego oraz krwionośnego, a także ogólne oczyszczanie organizmu z toksyn i niepotrzebnych substancji. Miód gryczany polecany jest też szczególnie osobom, które chorują na miażdżycę lub znajdują się w tak zwanej grupie ryzyka. Regularne, codzienne spożywanie miodu oczyszcza naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się w ich świetle złogów. Co więcej, miód przyspiesza tez gojenie ran czy tez rekonwalescencje po kontuzjach. Powinni więc go spożywać sportowcy nie tylko ci, którzy zawodowo zajmują się sportem, ale też amatorzy.
Miód gryczany zawiera też sporo magnezu, dzięki czemu ma właściwości uspokajające i łagodzące stany nadmiernego napięcia nerwowego. Warto więc go spożywać w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego i psychicznego. Ze względu na bogactwo mikroelementów miód gryczany jest polecany dzieciom – niestety jego ostry, piekący smak nie zawsze przekonuje maluchy. Warto je jednak przekonać – w miodzie gryczanym jest wyjątkowo dużo witaminy C, żelaza i białek, jest więc naturalnym antidotum na anemię i osłabienie organizmu. Regularne spożywanie miodu gryczanego pobudza tez układ krwionośny do wytwarzania hemoglobiny, ma więc pozytywny wpływ na regeneracje organizmu po długich i wyczerpujących chorobach.

MIÓD AKACJOWY- doskonale smakuje i ma sporo właściwości odżywczych. Gdy jest w stanie płynnym bywa bardzo jasny, czasem wręcz przezroczysty. Natomiast gdy skrystalizuje przybiera barwę kremową.
W odróżnieniu od innych miodów krystalizuje się bardzo powoli, dzięki czemu przez długi czas występuje w postaci płynnej. Ma lekki, słodki smak, w którym dość mocno wyczuwalny jest aromat kwiatów akacji. Miód ten jest bardzo słodki więc z pewnością polubią go dzieci.
Miód akacjowy ma niewiele właściwości antybakteryjnych i antybiotycznych. W przypadku przeziębienia raczej nie będzie najlepszym wyborem. Ma natomiast sporo fruktozy, co znalazło zastosowanie we wspomaganiu leczenia cukrzycy niezależnej od insuliny. Tacy cukrzycy mogą używać miodu zamiast cukru.
Ten rodzaj miodu jest polecany w różnych chorobach układu pokarmowego- pozytywnie wpływa na pracę żołądka i jelit, ogranicza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi wrzody.
Miód akacjowy świetnie sprawdza się przy ostrym i duszącym kaszlu. łagodzi go. Przyda się też w stanach przemęczenia, problemach z zasypianiem czy w sytuacjach długiego i silnego stresu. Warto sięgać po miód zamiast sztucznych suplementów, gdyż jego działanie jest łagodne, długotrwałe i nie przynosi żadnych szkód dla organizmu. Świetnie też sprawdzi się jako lek zewnętrzny w różnych chorobach skóry.

MIÓD WRZOSOWY- ma ostry smak, piękna brunatną barwę i mnóstwo właściwości zdrowotnych.
W Polsce miód wrzosowy jest dostępy w niewielu pasiekach – wynika to z faktu, że w naszym kraju nie ma zbyt dużo wrzosowisk. A ponieważ jest to produkt unikalny, jego cena jest sporo wyższa od miodu lipowego czy rzepakowego. Jednak inwestycja w słoik wrzosowej słodkości szybko zwróci się w postaci zdrowotnych korzyści.
Miód wrzosowy ma bardzo mocny zapach i jest wyjątkowo aromatyczny, co zawdzięcza licznym olejkom eterycznym znajdującym się w nektarze kwiatów wrzosu. Co więcej, nie tylko doskonale smakuje, ale jest też wyjątkowo odżywczy dla naszego organizmu. Zawiera aż 47 biopierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania poszczególnych układów fizjologicznych. Oprócz mikro i makroelementów znajdziemy w nim także duża dawkę witaminy B. W miodzie wrzosowym istotnym składnikiem jest inhubina, czyli substancja, która zapobiega rozprzestrzenianiu się w naszym organizmie bakterii i wirusów. Jednym słowem działa jak naturalny antybiotyk.
Lecznicze właściwości miodu warto wykorzystać szczególnie jesienią w przeziębieniach, stanach zapalnych i przy ogólnym osłabieniu organizmu. Można go stosować na wiele sposobów – jako dodatek do potraw i kanapek oraz zamiast cukru do kawy czy herbaty. Tak przyrządzony napój będzie nie tylko zdrowszy, ale też doskonale rozgrzeje. Miód wrzosowy jest również polecany w chorobach serca i układu krążenia oraz w chorobach układu pokarmowego. Wystarcza dwie łyżeczki miodu dziennie, spożywane na wiele sposobów, by już po kilku tygodniach dostrzec rezultaty jego działania.

MIÓD SPADZIOWY- jest jednym z najdroższych w Polsce a to dlatego, że spadź w niektórych regionach występuje co kilka lat. Miód ten jest charakterystyczny w smaku a jego kolor uzależniony jest od rodzaju drzewa z jakiego pochodzi. 
Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli soku niektórych drzew. To lepka, słodka wydzielina występująca głównie latem w postaci kropelek na drzewach, wydzielana przez mszyce i czerwce wysysające soki z młodych pędów i liści.
Spadź można zbierać na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest bezpośrednie zbieranie z roślin, natomiast drugim- zbieranie z mszyc wgryzających się w rośliny i wydalających również spadź. Pszczoły zbierają ją z miejsc nakłutych przez pasożytujące owady sokiem komórkowym a następnie produkują z niej miód.
W naszym kraju najsmaczniejsze miody spadziowe uzyskuje się z drzew liściastych, lecz spotyka się również miody wytwarzane przez pszczoły ze spadzi drzew iglastych o łagodniejszym smaku i łagodniejszym aromacie.
Miód spadziowy działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, dlatego też dobrze wpływa na przeziębienie ale też na poważne choroby np. zapalenie płuc. Miód ten dzięki bogactwu flawonoidów, stosowany jest także przy schorzeniach układu krwionośnego i pozytywnie działa na serce.

MIÓD MNISZKOWY- jak nazwa wskazuje powstaje z kwiatów mniszka pospolitego, popularnie zwanego mleczem. Mniszek kwitnie w maju, dlatego ten rodzaj miodu często bywa nazywany "majowym". 
Na kolor, smak i konsystencje wpływa teren na jakim rośnie mniszek. W niektórych częściach kraju uchodzi za najsłodszy z polskich miodów.
Miód może przybierać barwę od jasnokremowej, przez żółtą aż do jasno pomarańczowej.
Miód mniszkowy zawiera karotenoidy, białka, witaminę B i witaminę C oraz biopierwiastki takie jak żelazo, potas, mangan, fosfor. 
Pod względem walorów leczniczych jest jego ochronne działanie na wątrobę i drogi żółciowe. Dzięki zawartości choliny obniża poziom lipidów w wątrobie oraz działa łagodnie zółciopędnie. Poza tym, ten rodzaj miodu stosowany jest w chorobach serca, nerek, dolegliwościach reumatycznych, niedokrwistości i schorzeniach żołądka. Polecany w stanach wyczerpania psychofizycznego i ogólnym osłabieniu. Działa wzmacniająco na układ odpornościowy.

Przedstawiłam najpopularniejsze miody stosowane przez Polaków. Oczywiście odmian miodu jest bardzo dużo. Warto wspomnieć o miodach: faceliowym, malinowym, nostrzykowym, nawłociowym, koniczynowym, leśnym, eukaliptusowym, z ostropestu, jeżynowym, kasztanowym, klonowym, lawendowym, ogórecznikowym, pomarańczowym, tymiankowym, słonecznikowym.



SPOSÓB PRZECHOWYWANIA MIODU
Miód najlepiej przechowywać w temp. poniżej 19 st. C, bez dostępu światła. Musi być szczelnie zamknięty, ponieważ wchłania wilgoć i może ulec fermentacji a ponadto wchłania obce zapachy, np. miód przechowywany w słoikach po ogórkach przenika ich zapachem, choć nie traci swych właściwości.
Prawidłowo przechowywany miód nie traci swych właściwości przez wiele lat, jednak najlepiej spożyć go przed upływem 1 roku od daty konfekcjonowania.

Omawiając rodzaje miodu, warto wspomnieć również o innych dobrodziejstwach:


PYŁEK KWIATOWY- o wiele cenniejszy zdrowotnie niż miód. Pyłek to pyłki kwitnących roślin zebrane przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzone. Zebrane pyłki w postaci małych kuleczek niosą one do ula, by po przetworzeniu, stanowiły pokarm dla młodych owadów.
Jego kolor zależy od rodzaju roślin- najczęściej spotykany jest żółty i jasnobrązowy i w takich kolorach można go kupić w aptekach i sklepach.
Pyłek zawiera mnóstwo mikro i makroelementów, wspomnę choćby o kilku- wapń, żelazo, magnez, krzem, siarka, miedź, srebro, krzem, chrom. 
Warto wspomnieć również o witaminach- B, C, PP. Pyłek zawiera również fitohormony i enzymy które przyspieszają wiele procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. 
Spożywanie pyłku wzmacnia organizm wyczerpany po ciężkich i długich chorobach. Szczególnie polecany jest po radio i chemioterapii. Pomocny jest przy leczeniu zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy oraz różnych zaburzeń metabolicznych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Zalecany jest także osobom ciężko pracującym umysłowo.
Produkt ten działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo, podobnie jak antybiotyki. Odtruwa ponadto organizm z leków, nikotyny czy nadmiernej ilości kofeiny.
Jak widać jest to bardzo wartościowy produkt.


PIERZGA- to mieszanka miodu, pyłku i mleczka pszczelego.
Pierzga zawiera trochę mniej białka i tłuszczu, co pyłek, ale więcej cukrów. Jest także źródłem witaminy K oraz kwasu mlekowego. Dodatkowym atutem jest fakt lepszego i szybszego przyswajania tych składników przez organizm.
Pierzga może być stosowana w wielu dolegliwościach. Przede wszystkim regularnie stosowana wpływa na zwiększenie odporności organizmu, ułatwia regenerację organizmu po przebytych operacjach, wzmacnia układ nerwowy, wzmaga apetyt, reguluje przemianę materii, zwiększ liczbę czerwonych krwinek i poziom żelaza, wzmacnia organizm- dostarcza mu niezbędnych aminokwasów i witamin, jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej.
Wystarczy pół łyżeczki dziennie rozpuścić w ciepłej wodzie aby poczuć jej cudowne właściwości. 

Zarówno miód, pierzga czy pyłek są cudownym wytworem natury, jednak czasami mogą uczulać. Zanim zaczniesz kurację którymś specyfikiem, najpierw zjedz małą łyżeczkę i obserwuj reakcję organizmu przez 48 godzin. Jeśli nie pojawi się wysypka, zaczerwienienie czy swędzenie prawdopodobnie nie jesteś uczulony i możesz się delektować tymi specyfikami.

bonavita.pl
poradnikzdrowie.pl
portalpszczelarski.pl

2 komentarze:

  1. Najbardziej lubie gryczany, a z pyłku kwiatowego kiedyś robiłam tonik na niedoskonałości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Niemodelką, gryczany jest wspaniały. Polecam ten z http://ratosnatura.pl/oferta/miod/gryczany

    OdpowiedzUsuń