Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY Z MAŁGORZATĄ KOŻUCHOWSKĄ

Za nami kolejne warsztaty, wyjątkowe. Wyjątkowe z kilku powodów.
Po pierwsze nasze warsztaty cieszą się coraz większą popularnością, co oczywiście bardzo mnie cieszy.
Po drugie, warsztaty odwiedziła fantastyczna osoba. Bardzo miła, ciepła, pełna empatii- znana i lubiana aktorka MAŁGORZATA KOŻUCHOWSKA. Swoją obecnością sprawiła wiele radości dzieciom i rodzicom.
Pani Małgosia bardzo chętnie zjadła z nami wcześniej przygotowane potrawy jak również z wielka ochotą gotowała z dziećmi. 
Pani Małgosia jest zwolenniczką zdrowego odżywiania i swoją postawą zachęcała dzieci do tego samego. Bardzo cieszy fakt, że znani i lubiani promują zdrowy styl życia. Dzieci z wielka przyjemnością zjadały warzywa.
Nasz gość specjalny rozdawał również autografy, piękne książeczki "Mały Książę". Z wielka cierpliwością Pani Małgosia pozowała również do zdjęć z małymi pacjentami.

Warsztaty, które mam przyjemność współprowadzić to wspólna akcja FUNDACJI ISKIERKA, ZESPOŁU SZKÓŁ SPECJALNYCH nr. 38 którą reprezentują cudowne, pełne pasji JOLA KACZMAREK I BASIA ZGOLIK oraz mojej skromnej osoby, czyli ZDROWOLANDIA BLOG.
Nasze warsztaty prowadzimy pod nazwą "Zdrowe jedzOnko".




Dziś na naszym "zdrowym jedzonko" królowała dynia. Wybór tego warzywa wcale nie był oczywisty, ale pytając dzieci jaki owoc lub warzywo kojarzy im się z jesienią, najwięcej dzieciaków wskazywało dynię.
A jak dynia to oczywiście musi być zupa. Tak było i u nas. Na naszym stole królował krem z dyni z mleczkiem kokosowym, pestkami dyni i kukurydzianymi tortillami.
Aby jednak nie było zbyt dyniowo, nasi mali pacjenci przygotowali również ogórkowe spaghetti z ziołowym pesto oraz spaghetti marchewkowe z sosem jogurtowo- cytrynowym z orzechami. Niestety zabrakło nam czasu na dekorowanie bezglutenowych babeczek z dynią. Ale i tak było pysznie :)

Nie będę dalej się rozpisywać. Po prostu podam przepisy, abyście sami mogli przygotować te wspaniałości w domu i delektować się nimi w pochmurne jak i słoneczne dni.

ZUPA- KREM Z DYNI
- wywar warzywny lub mięsny w zależności od upodobań
- duży kawałek dyni ok. 300-400 g
- 2-3 małe ziemniaki
- kawałek imbiru, ząbek czosnku, papryczka chili
- pół łyżeczki cynamonu
- świeżo mielony pieprz, sól
- puszka mleka kokosowego
- cebulka dymka
- świeża kolendra
- pestki dyni uprażone na suchej patelni
- kilka małych tortilli kukurydzianych

Ugotuj wywar warzywny ( marchew, pietruszka, seler, por, nać pietruszki, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz).
W drugim garnku na łyżce oliwy zeszklij cebulkę, dodaj drobno posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili. Dolej wodę i duś do miękkości.
Następnie cebulkę z przyprawami dodaj do wywaru, dodaj dynię obraną ze skórki, wcześniej upieczoną oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Pieczona dynia jest znacznie słodsza i smaczniejsza. Wystarczy dynię pociąć na mniejsze kawałki, delikatnie skropić oliwą i piec ok 20 min. w 180 st. C.
Zupę dopraw cynamonem. Gdy ziemniaki będą miękkie, wszystko zmiksuj na krem, dodaj mleczko kokosowe. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby odrobiną soli.
Zupę podaj z pestkami dyni, świeżą kolendrą i chipsem kukurydzianym.
Ta wersja jest łagodna, w sam raz dla dzieci. Jeśli wolisz ostrzejszą wersję dodaj więcej czosnku, papryczki chili i imbiru. Zupa świetnie smakuje z dodatkiem pasty curry- ale to raczej wersja dla dorosłych.

Ta zupa jest genialna. Słodkawa i pikantna jednocześnie. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni.





Kolejną fajną propozycją dla dzieci jest zielone spaghetti czyli ogórek z zielonym pesto. Muszę przyznać, że dzieci świetnie się bawiły "kręcąc" długie nitki z ogórka oraz ubijając w moździerzu pesto.
Do zrobienia tego spaghetti wystarczy temperówka do warzyw, która tnie warzywa w cienkie nitki. Do pesto potrzebujemy kilku składników i gotowe.

SKŁADNIKI
- zielony, długi ogórek
- zioła: bazylia, kolendra, natka pietruszki
- kilka uprażonych orzechów nerkowca (lub innych ulubionych)
- garść uprażonych ziaren słonecznika
- ząbek czosnku
- dobrej jakości oliwa
- sól, pieprz

Wszystkie składniki należy utrzeć w moździerzu na jednolitą papkę i pesto gotowe. Jeśli dziecko jest bardzo wrażliwe na zapach, pomiń czosnek.

A oto dowód z jaką pasją dzieci robią spaghetti.



Pani Małgosi bardzo smakowało :)



Cieszę się, że wszyscy uczestnicy tak aktywnie pracowali na warsztatach. Współpraca dorosłych z dziećmi zaowocowała nowymi przepisami. 
Bardzo mnie cieszy, że rodzice również uczestniczą w warsztatach. Pytają o przepisy, zdrowe odżywianie, żywienie w chorobie.
Po to własnie jesteśmy aby edukować, gotować, rozmawiać.

Do zobaczenia na kolejnych warsztatach.










Zdjęcia dzięki uprzejmości Marty Chrobak. Dziękuję :)                                                                                                           

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…