Przejdź do głównej zawartości

SEKRETY KASZ

                                                           
                                                                         KASZE

Istnieje wiele rodzajów, wszystkie łączy jedno- zawierają mnóstwo cennych minerałów, witamin i błonnika. Stanowią bogate źródło skrobi. Korzystnie działają na układ trawienny i nerwowy.
W staropolskiej kuchni kasze królowały na stołach. Później zostały wyparte przez ziemniaki ale dziś znów powoli wracają do naszych domów.
Jesteśmy coraz bardziej świadomi tego co jemy. Wiemy, ze kasze są bardzo cennym składnikiem naszych posiłków i coraz częściej po nie sięgamy.
Wybór jest ogromny, istnieje wiele gatunków, które mogą być wykorzystywane na różne sposoby.
Przedstawię najpopularniejsze w polskiej kuchni.


KASZA GRYCZANA- 
"...Tymczasem przenoś moją                                     duszę utęsknioną
(...)Do tych pól malowanych                                       zbożem rozmaitem
      Wyzłacanych pszenicą,                                         posrebrzanych żytem
      Gdzie bursztynowy świerzop,                               gryka jak śnieg biała (...)
Adam Mickiewicz w Inwokacji wspominał o gryce, niewysokiej roślinie, wydającej piękne białe kwiaty. Gryka kwitnie w lipcu i sierpniu, nie jest zbożem. Jej owoce to drobne, brązowe ziarenka o trójkątnych bokach zwane kaszą gryczaną.
Kasz gryczana jest doskonałym źródłem białka, pełnowartościowych węglowodanów złożonych oraz witamin B1, B2, P i PP. W kaszy gryczanej znajdziemy również mnóstwo pierwiastków mineralnych: wapń, fosfor, magnez, żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk.
W sklepach możemy znaleźć kaszę paloną (prażoną) i niepaloną (nieprażoną). Ta ostatnia jest jaśniejsza i zdecydowanie delikatniejsza w smaku. Zawiera również więcej witamin.
Co jeszcze warto wiedzieć o tej kaszy?
- nie zakwasza organizmu tak jak inne rodzaje kasz (wyjątek, jaglana)
- nie zawiera glutenu
- zawiera bardzo dużo błonnika 5,9 g w 100 g ugotowanej kaszy.
Ten rodzaj kaszy świetnie nadaje się do dań mięsnych i gulaszu, jest dobrym składnikiem sałatek.


KASZA JĘCZMIENNA- to najczęściej wybierana kasza w Polsce. Najpopularniejsze to pęczak i kasza perłowa.
Pęczak jest najmniej przetworzony. Z niego zaś poprzez rozdrobnienie ziaren powstaje kasza perłowa.
Te drobne ziarenka są świetnym składnikiem diet lekkostrawnych. Zawierają najwięcej błonnika spośród wszystkich kasz (6,2 g na 100 g ugotowanej kaszy). Przyczynia się on do obniżenia we krwi "złego cholesterolu", pomaga utrzymać na stałym poziomie poziom glukozy we krwi oraz usprawnia przemianę materii.
Kasz jęczmienna zawiera najwięcej witaminy K (w porównaniu z innymi kaszami), która jest niezbędna w procesach krzepnięcia krwi, a także uszczelnia naczynia krwionośne. 
Aby korzyści z jedzenia tej kaszy były jak największe warto ją łączyć z zielonymi warzywami (szpinak, brukselka, brokuł).
Kasza jęczmienna świetnie nadaje się do gulaszów, sosów grzybowych i mięsnych a także farszów.

KASZA JAGLANA- powoli wraca do łask ale nadal nie jest doceniana tak jak na to zasługuje. Można bez zbytniej przesady nazwać ją królową kasz.
Kasza jaglana to najstarsza z kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Zawiera równie dużo składników odżywczych co kasza gryczana. Ma równie dużo łatwo przyswajalnego białka. Spośród innych kasz wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B. Podobnie jak gryczana nie zawiera glutenu.
Ma właściwości przeciwwirusowe, zmniejsz stan zapalny błon śluzowych- wysusza nadmiar wydzieliny, jest więc bardzo pomocna przy katarze i zapaleniu oskrzeli.
Kasza jaglana zawiera również krzemionkę, która świetnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Krzem zapobiega również odwapnianiu kości.
Jaglanka dostarcza dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Kasza ta zawiera sporo antyoksydantów, które skutecznie zwalczają szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi nowotworów.
Ten rodzaj kaszy świetnie się sprawdza zarówno do dań pikantnych jak i słodkich oraz deserów. Razem z owocami stanowi dobrą propozycję na śniadanie.

KASZA MANNA- któż z nas jej nie pamięta z dzieciństwa. Zwykle podawana z mlekiem na śniadanie. Ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Ja należę do tej pierwszej grupy. Najbardziej lubiłam zupę mleczną z dodatkiem tej drobnej kaszki i odrobiny soli.
Niestety nadal panuje przekonanie, iż kaszka manna najlepsza jest tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego, to bardzo wartościowy produkt i powinien być wprowadzony do diety.
Kasza manna powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę PP, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, jod- jako jedyna z kasz zawiera go najwięcej.
Kasza ta jest lekkostrawna, świetna dla osób mających problemy z układem pokarmowym. 
Kaszę tę można stosować jako samodzielną potrawę np. w zupie mlecznej czy budyniu jak również zagęstnik do zup, sosów, ciast.
Jak widać kaszkę można podać na śniadanie, obiad czy kolację. Może być w zupie, drugim daniu czy deserze. Na słodko lub na słono. Tyle możliwości, a taka niedoceniana. Czas to zmienić. Polecam.


KASZA KUKURYDZIANA- jak łatwo się domyśleć, wytwarzana jest z ziarna kukurydzy. Podobnie jak kasza manna jest lekkostrawna i może być stosowana w chorobach układu pokarmowego. Nie zawiera glutenu i rzadko uczula, może być więc stosowana przez małe dzieci i alergików.
Ten rodzaj kaszki jest najbardziej ubogi w witaminy i składniki mineralne. Nie jest jednak bezwartościowa. Spośród jej kuzynek zawiera najwięcej witaminy A, która jest odpowiedzialna za piękny i zdrowy wygląd skóry. Chroni również nasz wzrok i prawidłowość widzenia, zwłaszcza po zmroku.
Kaszę kukurydzianą uważa się za bogate źródło selenu. Pierwiastek ten to nasz sprzymierzeniec w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto jest on istotny dla funkcjonowania układu odpornościowego czy tarczycy.
jak widać kaszka kukurydziana nie jest całkowicie bezwartościowa i warto ją wprowadzić do diety. 
Świetnie nadaje się na placki, chleby, bułki czy kluseczki. Może służyć także jako zagęstnik do zup czy sosów. Wprowadźmy ja do naszych kuchni.



KASZA KUSKUS- bardzo popularna w naszej kuchni. Produkowana jest podobnie jak kasza manna, z pszenicy, ale twardej zwanej durum. Choć powszechnie uważana jest za kaszę, tak naprawdę bliżej jej do makaronu. Ziarenka powstają bowiem z połączenia mąki z wodą.

Kuskus to przysmak kuchni północnoafrykańskiej ( Maroko, Libia, Algieria, Tunezja) ale i u nas ze względu na szybkość i łatwość przygotowania jest bardzo popularny.
Spośród innych kasz wyróżnia go bardzo wysoka zawartość białka (12,8 g w 100 g). Zawiera trochę wapnia- materiału budulcowego naszych kości, sodu, fosforu, potasu, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.
Ten rodzaj kaszki jest bardzo uniwersalny. Świetnie się sprawdza w daniach słodkich z owocami, jogurtem, musami a także w daniach serwowanych na słono- z mięsami, warzywami. Kuskus to świetny składnik farszów.



KASZA OWSIANA- powstaje z ziaren owsa. Niesłusznie pomijana na rzecz innych kasz. Ta kasza zawiera najwięcej antyoksydantów. Pod względem zawartości przeciwutleniaczy przewyższ większość warzyw, owoców i zbóż. Kasza ta jest bogata w węglowodany złożone, białko, witaminy B i PP, składniki mineralne - magnez, mangan, cynk, miedź, żelazo. 
Szczególnie może posmakować najmłodszym, gdyż idealnie nadaje się do dań słodkich. Świetnie komponuje się z owocami zarówno świeżymi jak i przetworzonymi.



KASZA BULGUR-  powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Smakiem i sposobem otrzymywania zbliżona do kuskusu. Choć jest jedną z najstarszych kasz, w Polsce raczej pomijana. Największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie jest dodawana praktycznie do każdej potrawy.
Swoimi właściwościami i wartościami wyróżnia się na tle innych kasz pszenicznych (kuskus, manna). Przede wszystkim zawiera najwięcej błonnika- 4,5 g/100 g po ugotowaniu. Kasza ta zawiera również sporo potasu i fosforu- jednego ze składników budulcowych zębów i kości. 
Jednak najwięcej w niej magnezu (32 mg/100 g), który korzystnie wpływa na układ nerwowy i skołatane nerwy. 
Znajdziemy w niej również sód i wapń. Kasza ta może wspomóc leczenie anemii, ponieważ jest bogata w żelazo i kwas foliowy- składniki, które zapobiegają niedokrwistości.
Kasza ta świetnie sprawdza się w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach, a także w daniach mięsnych.

Jak widzisz kasze są bardzo bogate w wiele składników mineralnych i witamin. Jest tak wiele rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Zachęcam do korzystania z ich dobrodziejstw.




portal.abczdrowie.pl
poradnikzdrowie.pl
zdrowie.gazeta.pl





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes