Przejdź do głównej zawartości

POTAS I MAGNEZ - NIEZBĘDNE MINERAŁY


Zacznę od potasu- bardzo ważnego pierwiastek w naszej diecie. Potas jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Potas znajduje się w niemal wszystkich produktach spożywczych, jednak mimo to zjadamy go za mało. Mało tego, dzieci, które leczone są chemioterapią często mają podawane leki moczopędne by jak najszybciej wydalić "truciznę" z organizmu. Niestety wraz z lekami moczopędnymi z organizmu wydalany jest potas. Jeśli środki takie będą stosowane zbyt często i w dużych dawkach, może dojść do zaburzeń równowagi elektrolitowej w organizmie.

Na niedobór potasu narażone są również osoby przyjmujące leki nasercowe i odchudzające się. Potas jest wydalany również podczas biegunek czy wymiotów, dlatego tak istotne jest aby uzupełniać stracone elektrolity. Dużo pić, najlepiej wodę mineralną małymi łyczkami lub w ostateczności ratować się gotowymi preparatami z apteki. Jeśli jednak nie masz możliwości stosowania gotowych preparatów elektrolitowych, dodaj do wody odrobinę cukru i soli. Preparat pij małymi łykami.

Potas jest odpowiedzialny przede wszystkim za prawidłową pracę mięśni i koncentrację. Objawami jego niedoboru jest skurcz mięśni, zdenerwowanie, zmęczenie, obrzęki rak i nóg a w przypadku krytycznego niedoboru potasu może dojść nawet do zatrzymania akcji serca.

Potas jest minerałem rozpuszczalnym w wodzie. Nasz organizm głównie składa się z wody więc potas jest w każdej komórce, w przestrzeni międzykomórkowej, we krwi. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować codziennie trzeba mu dostarczać niezbędnych składników w odpowiedniej ilości.
Poza tym potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia. 
Najważniejszą funkcją potasu jest jednak regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.

Jeśli zauważysz u siebie podobne objawy, może to świadczyć o niedoborze potasu. Jednak nie wolno przyjmować go na własną rękę, bez porozumienia z lekarzem. Nadmiar potasu jest równie groźny jak niedobór.
Wystarczy dieta bogata w ten pierwiastek aby szybko przywrócić jego ilość w organizmie.
Potas występuje we wszystkich produktach, poza tłuszczami i cukrami. 
Najwięcej jest go w suszonych owocach (morele, figi, jabłka) a także w awokado i bananach. Warto do diety włączyć pomidory i ich przetwory- są niskokaloryczne i w zasadzie każdy może jeść do woli. Potas znajduje się również w ziemniakach, cytrusach i zielonych warzywach liściastych. 

Dorosły człowiek potrzebuje 2000-3000 mg potasu dziennie, dziecko 1-6lat 600-1600 mg, dzieci do 9 lat 1000-2000 mg, nastolatki aż 2000- 2500 mg na dobę.


Najbogatsze źródła potasu
(zawartość potasu w 100 g produktu)
  • morele suszone – 1666 mg
  • figi suszone – 938 mg
  • awokado – 600 mg
  • banany – 395 mg
  • ziemniaki – 357 mg
  • seler – 320 mg
  • kiwi – 290 mg
  • pomidory – 282 mg
  • grejpfruty – 277 mg 

(poradnikzdrowie.pl)





Magnez- niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymczasem 

wiele osób cierpi na jego niedobór. Nic w tym dziwnego- wysoko 

przetworzona żywność, życie w stresie, to wszystko wpływa na stężenie 

magnezu w organizmie. 

Magnez przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania szarych komórek.

Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów- "dostarcza"

energię do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do mózgu. Poprawia pamięć

i myślenie.

Magnez jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu sercowo- 

naczyniowego. Wspomaga leczenie chorób serca (magnez podaje się pacjentom 

po zawale- przeciwdziała powstawaniu zakrzepów).

Magnez w połączeniu z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby i zapobiega

osteoporozie. Jest jeden warunek, magnezu należy dostarczyć dwa razy mniej 

niż wapnia. Brak równowagi osłabia działanie obu pierwiastków.

Ponad to magnez poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się kamieni w 

nerkach, reguluje pracę tarczycy. Chroni organizm przed pierwiastkami

toksycznymi (ołów, rtęć) znajdującymi się w warzywach i owocach 

pochodzących z terenów skażonych. 

Reguluje napięcie mięśni, pomaga w leczeniu kontuzji, przewlekłego zmęczenia.

Rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli.

Prawdopodobnie zwalcza podatność organizmu na powstawanie nowotworów.


Najczęstszymi objawami niedoboru magnezu są: rozdrażnienie, nerwowość, 

kołatanie serca, bezsenność, zmęczenie oraz powtarzające się skurcze mięśni- 

często skurcz łydki potrafi obudzić w nocy.

Według najnowszych badań, długotrwały niedobór magnezu zwiększa ryzyko 

miażdżycy i nowotworów.


U osób, które prawidłowo się odżywiają raczej nie stwierdza się dużego 

niedoboru tego pierwiastka. Najbardziej narażeni na niedobory są osoby

intensywnie pracujące umysłowo (uczniowie, studenci), fizycznie, kobiety w 

ciąży, osoby stosujące restrykcyjne diety odchudzające, osoby żyjące w ciągłym 

stresie.

Jeśli podejrzewasz u siebie niedobór magnezu, nie sięgaj od razu po tabletkę.

Spróbuj uzupełnić niedobory naturalnymi źródłami. 

Magnez zawierają przede wszystkim produkty zbożowe, niekwestionowaną 

królową jest kasza gryczana. Sporo go w warzywach strączkowych, czekoladzie,

kakao, orzechach.

Dobrym źródłem magnezu są wysoko zmineralizowane wody mineralne i   

"twarda" woda pitna.

Zawartość magnezu w 100 g wybranych produktów


  • kakao – 420 mg
  • kasza gryczana – 218 mg
  • fasola biała – 169 mg
  • czekolada gorzka – 165 mg
  • orzechy laskowe – 140 mg
  • płatki owsiane – 129 mg
  • natka pietruszki – 69 mg
  • chleb żytni razowy – 64 mg
  • banan – 33 mg
  • makrela – 30 mg
  • brokuły – 23 mg

poradnikzdrowie.pl


Dorosły człowiek potrzebuje od 320- 420 mg, niemowlak 70 mg, dziecko w 

wieku 1-3 lat 80 mg, dzieci 4-9 lat 130 mg, młodzież 360- 410 mg (dane: 

Instytut Żywności i Żywienia)





Komentarze

  1. o znaczeniu tych dwóch mikroelementów znam dużo, ostatnio podejrzewam u swego chłopa ich niedobory, ale nie wiem jak go przekonać do badań krwi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A skąd to podejrzenie? Jeśli coś na to wskazuje, to może lepiej postawić na swoim i sie uprzec na to badanie. W razie czego polecam poza naturalną suplementacją, jeszcze magnez z Puritan's Pride, mi i mężowi pomogło w krótkim czasie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…