Przejdź do głównej zawartości

DOMOWE BUŁECZKI

Jaki zapach kojarzy Ci się z domowym ciepłem, miłością, rodziną, spokojem?
Ja mam takie dwa zapachy, które jak nic innego kojarzą mi się z domową sielanką, ciepłem i spokojem. Pierwszy to zapach świeżo parzonej kawy- uwielbiam go.
Drugi to zapach pieczonego chleba. Uwielbiam kiedy po domu rozchodzi się ten cudowny, świeży zapach własnoręcznie zrobionego pieczywa.

Kiedy byłam dzieckiem każde wakacje spędzałam u babci na wsi. Babcia sama robiła chleb w piecu opalanym drewnem. Pamiętam, jak pomagałam jej wyrabiać ciasto, potem patrzyłam jak rośnie aż w końcu trafiały wielkie bochenki do pieca.
Nie mogłam się doczekać, kiedy się upiecze i będę mogła spałaszować wielką pajdę posmarowaną własnoręcznie zrobionym, świeżutkim masłem. Razem z siostrą siedziałyśmy na trawie pod jabłonką, obserwowałyśmy chmury i zajadały się świeżutkim chlebem. Czasami trafiła się jeszcze szklanka prawdziwego mleka od babcinej krowy.

Kiedyś tego nie doceniałam. Dziś oddałabym wiele aby znów zjeść babciny chleb z masłem, popijając szklanką mleka. Prawdziwy chleb, bez chemicznych dodatków i konserwantów. Ehh, gdzie te czasy.

No cóż mojej babci już dawno nie ma, ale smaków dzieciństwa się nie zapomina. Czasami nachodzi mnie ochota aby zjeść coś prawdziwego, domowego-  takiego jak dawniej.
Nie posiadam- niestety- pieca opalanego drewnem, ale czasami lubię upiec własny chleb lub bułki. Mój ulubiony przepis na chleb jest tutaj
Dziś chciałabym pokazać Wam bardzo prosty i szybki sposób na domowe kajzerki. No może nie do końca kajzerki, bo nie użyłam wyłącznie pszennej mąki, a raczej bułeczki. 
Bułki co prawda są pieczone na drożdżach (niestety nie miałam zakwasu) ale wyszły doskonałe, pachnące i smaczne. Na śniadanie idealne.

SKŁADNIKI:
- 300 g mąki żytniej do wypieku domowego chleba
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 2 łyżki otrębów orkiszowych
- 50 g świeżych drożdży
- 250 g ciepłej wody
- płaska łyżeczka cukry trzcinowego
- szczypta soli
- łyżka oliwy

Wszystkie mąki przesiej do dużej miski, dodaj otręby. Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj łyżeczkę cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj do mąki, dosól do smaku, dodaj oliwę i wszystko wyrób na gładką masę. 
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Po tym czasie uformuj bułeczki. Z takiej ilości ciasta wyszło mi 10 bułeczek.
Gotowe bułeczki pozostaw jeszcze do wyrośnięcia na 15 minut po czy piecz w 200 st.C ok. 20-25 min. 
Bułeczki z wierzchu powinny być chrupiące, a w środku miękkie.




Najlepiej oczywiście smakują ze świeżym masłem, ale równie dobrze z domowym wędlinami, serem czy powidłami.


POLECAM.

Komentarze

  1. zjadłabym taką bułkę :)
    p.s. też pamiętam "te" czasy, kiedy latem odwiedzaliśmy ciocię na wsi, które miała duże gospodarstwo i wszystkie produkty były "swoje", a teraz nawet myśleć nie chcę, ile chemii codziennie zjadamy :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…