Przejdź do głównej zawartości

POTAS I MAGNEZ - NIEZBĘDNE MINERAŁY


Zacznę od potasu- bardzo ważnego pierwiastek w naszej diecie. Potas jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Potas znajduje się w niemal wszystkich produktach spożywczych, jednak mimo to zjadamy go za mało. Mało tego, dzieci, które leczone są chemioterapią często mają podawane leki moczopędne by jak najszybciej wydalić "truciznę" z organizmu. Niestety wraz z lekami moczopędnymi z organizmu wydalany jest potas. Jeśli środki takie będą stosowane zbyt często i w dużych dawkach, może dojść do zaburzeń równowagi elektrolitowej w organizmie.

Na niedobór potasu narażone są również osoby przyjmujące leki nasercowe i odchudzające się. Potas jest wydalany również podczas biegunek czy wymiotów, dlatego tak istotne jest aby uzupełniać stracone elektrolity. Dużo pić, najlepiej wodę mineralną małymi łyczkami lub w ostateczności ratować się gotowymi preparatami z apteki. Jeśli jednak nie masz możliwości stosowania gotowych preparatów elektrolitowych, dodaj do wody odrobinę cukru i soli. Preparat pij małymi łykami.

Potas jest odpowiedzialny przede wszystkim za prawidłową pracę mięśni i koncentrację. Objawami jego niedoboru jest skurcz mięśni, zdenerwowanie, zmęczenie, obrzęki rak i nóg a w przypadku krytycznego niedoboru potasu może dojść nawet do zatrzymania akcji serca.

Potas jest minerałem rozpuszczalnym w wodzie. Nasz organizm głównie składa się z wody więc potas jest w każdej komórce, w przestrzeni międzykomórkowej, we krwi. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować codziennie trzeba mu dostarczać niezbędnych składników w odpowiedniej ilości.
Poza tym potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia. 
Najważniejszą funkcją potasu jest jednak regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.

Jeśli zauważysz u siebie podobne objawy, może to świadczyć o niedoborze potasu. Jednak nie wolno przyjmować go na własną rękę, bez porozumienia z lekarzem. Nadmiar potasu jest równie groźny jak niedobór.
Wystarczy dieta bogata w ten pierwiastek aby szybko przywrócić jego ilość w organizmie.
Potas występuje we wszystkich produktach, poza tłuszczami i cukrami. 
Najwięcej jest go w suszonych owocach (morele, figi, jabłka) a także w awokado i bananach. Warto do diety włączyć pomidory i ich przetwory- są niskokaloryczne i w zasadzie każdy może jeść do woli. Potas znajduje się również w ziemniakach, cytrusach i zielonych warzywach liściastych. 

Dorosły człowiek potrzebuje 2000-3000 mg potasu dziennie, dziecko 1-6lat 600-1600 mg, dzieci do 9 lat 1000-2000 mg, nastolatki aż 2000- 2500 mg na dobę.


Najbogatsze źródła potasu
(zawartość potasu w 100 g produktu)
  • morele suszone – 1666 mg
  • figi suszone – 938 mg
  • awokado – 600 mg
  • banany – 395 mg
  • ziemniaki – 357 mg
  • seler – 320 mg
  • kiwi – 290 mg
  • pomidory – 282 mg
  • grejpfruty – 277 mg 

(poradnikzdrowie.pl)





Magnez- niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymczasem 

wiele osób cierpi na jego niedobór. Nic w tym dziwnego- wysoko 

przetworzona żywność, życie w stresie, to wszystko wpływa na stężenie 

magnezu w organizmie. 

Magnez przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania szarych komórek.

Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów- "dostarcza"

energię do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do mózgu. Poprawia pamięć

i myślenie.

Magnez jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu sercowo- 

naczyniowego. Wspomaga leczenie chorób serca (magnez podaje się pacjentom 

po zawale- przeciwdziała powstawaniu zakrzepów).

Magnez w połączeniu z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby i zapobiega

osteoporozie. Jest jeden warunek, magnezu należy dostarczyć dwa razy mniej 

niż wapnia. Brak równowagi osłabia działanie obu pierwiastków.

Ponad to magnez poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się kamieni w 

nerkach, reguluje pracę tarczycy. Chroni organizm przed pierwiastkami

toksycznymi (ołów, rtęć) znajdującymi się w warzywach i owocach 

pochodzących z terenów skażonych. 

Reguluje napięcie mięśni, pomaga w leczeniu kontuzji, przewlekłego zmęczenia.

Rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli.

Prawdopodobnie zwalcza podatność organizmu na powstawanie nowotworów.


Najczęstszymi objawami niedoboru magnezu są: rozdrażnienie, nerwowość, 

kołatanie serca, bezsenność, zmęczenie oraz powtarzające się skurcze mięśni- 

często skurcz łydki potrafi obudzić w nocy.

Według najnowszych badań, długotrwały niedobór magnezu zwiększa ryzyko 

miażdżycy i nowotworów.


U osób, które prawidłowo się odżywiają raczej nie stwierdza się dużego 

niedoboru tego pierwiastka. Najbardziej narażeni na niedobory są osoby

intensywnie pracujące umysłowo (uczniowie, studenci), fizycznie, kobiety w 

ciąży, osoby stosujące restrykcyjne diety odchudzające, osoby żyjące w ciągłym 

stresie.

Jeśli podejrzewasz u siebie niedobór magnezu, nie sięgaj od razu po tabletkę.

Spróbuj uzupełnić niedobory naturalnymi źródłami. 

Magnez zawierają przede wszystkim produkty zbożowe, niekwestionowaną 

królową jest kasza gryczana. Sporo go w warzywach strączkowych, czekoladzie,

kakao, orzechach.

Dobrym źródłem magnezu są wysoko zmineralizowane wody mineralne i   

"twarda" woda pitna.

Zawartość magnezu w 100 g wybranych produktów


  • kakao – 420 mg
  • kasza gryczana – 218 mg
  • fasola biała – 169 mg
  • czekolada gorzka – 165 mg
  • orzechy laskowe – 140 mg
  • płatki owsiane – 129 mg
  • natka pietruszki – 69 mg
  • chleb żytni razowy – 64 mg
  • banan – 33 mg
  • makrela – 30 mg
  • brokuły – 23 mg

poradnikzdrowie.pl


Dorosły człowiek potrzebuje od 320- 420 mg, niemowlak 70 mg, dziecko w 

wieku 1-3 lat 80 mg, dzieci 4-9 lat 130 mg, młodzież 360- 410 mg (dane: 

Instytut Żywności i Żywienia)





Komentarze

  1. o znaczeniu tych dwóch mikroelementów znam dużo, ostatnio podejrzewam u swego chłopa ich niedobory, ale nie wiem jak go przekonać do badań krwi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A skąd to podejrzenie? Jeśli coś na to wskazuje, to może lepiej postawić na swoim i sie uprzec na to badanie. W razie czego polecam poza naturalną suplementacją, jeszcze magnez z Puritan's Pride, mi i mężowi pomogło w krótkim czasie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes