Przejdź do głównej zawartości

NIEZŁY PASZTET CZYLI DOMOWY PASZTET :)

Pasztet - niegdyś król polskich stołów, dziś może trochę zapomniany. Mówię o prawdziwym pasztecie, takim z prawdziwego mięsa. Nie o jakimś dziwnie wyglądającym mazidle, które obok pasztetu to nawet nie leżało.

Wbrew opiniom pasztet wcale nie jest trudny do zrobienie. No może trochę czasochłonny ale na pewno nie trudny. Myślę, że nawet początkujący kucharz sobie poradzi.

Chciałabym podzielić się z Wami bardzo prostym przepisem pewnego kucharza amatora - eksperymentatora. Przyjaciele twierdzą, że powinien się przekwalifikować i gotować zawodowo. Mówię o moim mężu Arturze. Jedyna wada - wszystkie dania są w zasadzie jednorazowe, gdyż mąż gotuje wg. zasady " trochę tego, trochę tamtego i zobaczymy co wyjdzie z tego " :). Każde danie nie do podrobienia, gdyż sam nie pamięta co dodał i w jakich proporcjach. Kiedy zabierał się za pasztet wszystko skrupulatnie zapisywałam i podglądałam - tak na wszelki wypadek. I dobrze zrobiłam bo pasztet PYCHA !!!

PRZEPIS na dwie małe aluminiowe foremki :

- 70 dkg dobrej jakości łopatki
- 30 dkg podgardla
- 2 udka z kurczaka
- 3 wątróbki drobiowe
- duża marchewka, pietruszka, cebula
- czerstwa bułka
- 2 łyżeczki soli, pieprz do smaku, majeranek, vegeta
- liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 jajka
- łyżeczka zmielonego ostropestu :)
- kilka plastrów boczku

Przy robieniu pasztetu najważniejsze jest mięso. Z kiepskiego nie wyjdzie dobry pasztet. Wszystko musi być świeże z dobrego zródła.
Warzywa najlepiej z ekologicznych upraw. Jajka ekologiczne.
Popularną "vegete" robię sama (podam pózniej przepis). Nie stosujemy tej z dodatkiem glutaminianu sodu !!! 
Oczywiście dodaję magiczny składnik - zmielony ostropest :)

Zabieramy się do roboty. Mięso (łopatka, podgardle, kurczaka) wraz z warzywami gotujemy - jak rosół. Zasada jest taka - drób wkładamy do zimnej wody, mięso czerwone do wrzątku aby szybciej się ścięło.Potem dodajemy warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wątróbkę gotujemy osobno aby pasztet nie był gorzki. Wątróbce wystarczy 10-15 min.
Kiedy mięso jest miękkie, kładziemy czerstwą bułkę aby "zebrać" smak rosołu.
Następnie wszystko mielimy trzykrotnie. Wszystko poza cebulą. W przepisach staropolskich wyczytałam kiedyś że cebula dodana do pasztetu powoduje szybsze jego psucie. Nie wiem czy to prawda, ale cebulę pomijam.
Następnie dodajemy dwa jajka i przyprawy. Pasztet robię przede wszystkim z myślą o dzieciach więc nie może być zbyt pikantny. Sól, pieprz, majeranek, domowa "vegeta", ostropest. Wyrabiamy i do foremek.
Foremki najlepiej wyłożyć plastrami boczku aby się nie przypalił. Na wierzchu również dobrze położyć aby się zbyt nie zrumienił.
Pieczemy 1,5 h w 190 st.C

Po upieczeniu tak wygląda :)



Smacznego :)

Aha, jeszcze jedna rada. Nie kroimy ciepłego pasztetu gdyż może się rozpaść. Poza tym pozwólmy mu się "przegryz" 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…