czwartek, 25 września 2014

ZDROWA VEGETA - DA SIĘ? - DA SIĘ!

Zgodnie z obietnicą chcę podzielić się z Tobą przepisem na domową vegetę. Przepis to za dużo powiedziane...to zaledwie kilka warzyw, wysuszonych i zmielonych, ale za to jaki smak i duma z własnej przyprawy.

Zatem do dzieła. Potrzebujemy:

- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- mały seler
- średni ziemniak
- mała cebula lub por
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka gałązek lubczyku





To są podstawowe składniki. Oczywiście można sobie ułatwić zadanie i kupić gotową mieszankę suszonych warzyw ale ja jednak zachęcam do zrobienia przyprawy od zera. Do podstawowego zestawu można dodać kurkumę - przyprawa będzie żółciutka jak oryginał :)  słodką paprykę oraz inne warzywa czy zioła, które lubimy.
Ta ilość którą podałam idealnie mieści się do suszarki do owoców.

Obrane warzywa należy bardzo cieniutko pokroić. Ja robię to przy pomocy robota kuchennego. Sama nie pokroję tak cienko. Można również użyć obieraczki do warzyw. Następnie rozkładamy warzywa równomiernie i suszymy.
Jeśli nie masz dostępu do suszarki możesz suszyć w piekarniku nagrzanym do 80-100 st.C z uchylonymi drzwiczkami.

Bardzo ważne aby pozbyć się wody z warzyw, inaczej przyprawa spleśnieje.
Kiedy warzywa są już gotowe, łamią się w palcach wówczas mielimy, ale nie za drobno. Możemy użyć blendera, młynka do kawy lub mozdzierza.

Gotową vegetę zamykamy szczelnie w słoiczkach i używamy wedle uznania.

Muszę jednak lojalnie uprzedzić. Na początku ciężko będzie. Jeśli stosowałeś popularną vegetę zawierającą całą tablicę mendelejewa i jesteś uzależniony od glutaminianu sodu wszystko będzie "bez smaku". Ale po jakimś czasie nawet najwięksi glutaminomaniacy docenią naturę :) Wierz mi, bez sztucznych dodatków odkryjesz nowy, lepszy smak potraw.

Celowo nie dodaję soli do przyprawy. Zazwyczaj jest tak, że oprócz vegety dodajemy jeszcze sól. Po co tyle solić. Zamiast dwóch dawek soli dodasz jedną :)

Zatem do pracy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz