Przejdź do głównej zawartości

EDUKACJA ŻYWIENIOWA I ZDROWOTNA II


Ten post to kontynuacja OSTATNIEGO posta. Co możemy zrobić, aby nie zachorować? Na co mamy wpływ? Dziś właśnie kilka słów na ten temat.

Po pierwsze- utrzymuj prawidłową masę ciała przez całe życie, wystrzegaj się nadwagi i otyłości. Mało kto zdaje sobie sprawę, że zbyt duża masa ciała jest drugim- po paleniu tytoniu- groźnym czynnikiem rozwoju choroby nowotworowej. Problem niekontrolowanego przyrostu masy ciała odgrywa coraz większą rolę- szacuje się, że otyłość dotyczy już blisko 20% Polaków. Otyłość jest stanem chorobowym charakteryzującym się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej, prowadzącym do upośledzenia funkcjonowania organizmu człowieka i zwiększania ryzyka chorobowości i śmiertelności z powodu chorób układu krążenia i nowotworów złośliwych.

Istnieje wiele mechanizmów, poprzez które nadmierna masa ciała potęguje ryzyko powstania nowotworu. Komórki tłuszczowe u osoby otyłej uwalniają dużą
ilość hormonów (np. estrogen, hormon wzrostu), które pobudzają wzrost komórek nowotworowych.
Nadmiar tłuszczu zgromadzony wewnątrz jamy brzusznej powoduje także przewlekły stan zapalny prowadzący do rozwoju nowotworu.

Nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko wystąpienia aż 11 nowotworów złośliwych:
- przełyku
- żołądka
- trzustki
- jelita grubego
- pęcherzyka żółciowego
- piersi
- nerki
- wątroby
- jajnika
- macicy
- prostaty

Właściwa masa ciała jest uzależniona od wzrostu, dlatego często przedstawia się ją za pomocą wskaźnika masy ciała (BMI – Body Mass Index)
Jego wartość obliczamy, dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost (wysokość ciała) w metrach podniesiony do kwadratu, np.:
BMI = 55 kg : (1,65 m)2 = 20,2 kg/m2


 
Otrzymany w ten sposób wynik należy interpretować w oparciu o klasyfikację BMI opracowaną przez Światową Organizację Zdrowia.

  Konieczna jest regularna kontrola obwodu talii, nawet gdy BMI jest prawidłowy. Pomiar wykonuje się w połowie odległości między dolnym brzegiem
najniższego żebra a grzebieniem talerza biodrowego lub na poziomie pępka.
Nawet niewielka redukcja masy ciała u osób z nadwagą i otyłością przynosi korzyści zdrowotne. Trwała zmiana nawyków żywieniowych na prozdrowotne
pozwala nie tylko obniżyć masę ciała do wartości prawidłowej, lecz także uniknąć efektu jo-jo (powtórnego wzrostu masy ciała).
Prawidłowy obwód talii dla kobiet wynosi <80 cm, dla mężczyzn natomiast <94 cm.

Powstanie nowotworu jest wynikiem mutacji wrodzonych lub nabytych, wywołanych przez czynniki szkodliwe tzw. karcynogeny lub też jest dziełem przypadku. Ryzyko zachorowania na raka jest modyfikowane przez styl życia i środowisko. Badania jednoznacznie wskazują, że elementy codziennego życia- palenie papierosów, alkohol, otyłość, brak ruchu, nadwaga lub otyłość, zła dieta- są o wiele bardziej szkodliwe dla zdrowia i znacznie bardziej zwiększają ryzyko rozwoju raka niż zanieczyszczone środowisko czy chemikalia. Najlepszą formą profilaktyki przeciwnowotworowej jest zmiana stylu życia.

SPOŻYWAJ:
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- warzywa i owoce
- produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu
- nasiona roślin strączkowych
- ryby, chude mięsa, jaja
- potrawy gotowane, duszone, pieczone
 

UNIKAJ:
- cukier, słodycze, ciasto
- słone przekąski
- fast food
- tłuste mięso i wędliny
- pełnotłuste produkty mleczne
- potrawy smażone w głębokim tłuszczu



 
Oprócz przestrzegania zasad zdrowego odżywiania bądź aktywny fizycznie.
Regularny wysiłek fizyczny zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów (zwłaszcza piersi, jelita grubego i macicy). Efekt jest tym wyraźniejszy, im większy jest stopień aktywności fizycznej. Przynosi także wiele innych korzyści zdrowotnych, związanych z profilaktyką nowotworową:
sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała,
pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy,
zmniejsza ryzyko występowania innych chorób przewlekłych (cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, depresji).

źródło- Instytut żywności i żywienia, zwrotnikraka.pl
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ O PORCIE NACZYNIOWYM

Czego dziecko najbardziej boi się będąc w szpitalu? Lista pewnie jest długa i każde dziecko boi się innych rzeczy. Jednak niezależnie od wszystkiego, większość z nas dorosłych i dzieci boimy się zastrzyków, pobierania krwi, czyli mówiąc najprościej boimy się igieł.
Większość pielęgniarek pracujących na oddziałach dziecięcych ma spore doświadczenie i umiejętności zarówno w pobieraniu krwi jak i robieniu zastrzyków. Jednak pobrać dziecku krew nawet dla doświadczonej pielęgniarki to nie lada wyzwanie. Dzieci płaczą, krzyczą, wyrywają się. Żyły są słabe, niewidoczne. Po kilku daremnych próbach wkłucia zarówno Ty, dziecko, jak i pielęgniarka zaczynacie się denerwować. Przewlekłe dożylne podawanie leków niekorzystnie wpływa na stan żył. Staja się one "kruche", obkurczone, pozrastane a czasami wręcz niemożliwe do nakłucia. Kolejna próba założenia wenflonu kończy się niepowodzeniem, bólem i łzami. Znasz to?

Na szczęście, większość dzieci leczonych onkologicznie będzie miało wszczepion…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

KILKA SŁÓW O WALORACH MIODU

Miód, szczególnie cenny w okresie jesienno- zimowym. Smaczny, pachnący i zdrowy.
To, że miód jest lekiem na wiele dolegliwości wie prawie każdy. Jednak miód miodowi nierówny. Każdy rodzaj działa na inne dolegliwości. 
Dziś chciałabym przedstawić najpopularniejsze rodzaje tego złotego syropu.




MIÓD WIELOKWIATOWY - chyba najpopularniejszy rodzaj miodu. W zależności od terminu zbioru może mieć barwę od jasnokremowej po herbacianą. W smaku może być zróżnicowany, w zależności od tego jaki nektar przeważa. Miód wielokwiatowy pochodzi z nektaru różnych roślin uprawnych, leśnych, łąkowych czy drzew.
Istotną cechą miodu wielokwiatowego jest też jego zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie rośliny miododajne w jego składzie dominują. Lekki, odżywczy i bogaty w witaminy jest miód powstający na wiosnę. Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu. Świetni…