Przejdź do głównej zawartości

EDUKACJA ŻYWIENIOWA I ZDROWOTNA


Pod koniec 2017 r. Instytut Żywności i Żywienia oraz Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ opublikowały program "Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie". Zawarte tam wskazówki pomogą zredukować ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

 Autorzy publikacji zwracają uwagę, że wciąż wzrasta liczba zachorowań na nowotwory. To jedna z chorób cywilizacyjnych, której jednak można zapobiegać dzięki zdrowemu stylowi życia. Chodzi przede wszystkim o zdrowe odżywianie, unikanie używek, a szczególnie o niepalenie tytoniu i niepicie alkoholu, a także, a nawet przede wszystkim, o aktywność fizyczną. Jest to bowiem podstawa Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.

Cieszy mnie, że specjaliści ds. żywienia postanowili zająć się tą kwestią. Sprawa jest poważna, a liczba zachorowań z roku na rok wzrasta. 
W Polsce, podobnie jak w wielu regionach świata, systematycznie przybywa
chorych na nowotwory. Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów w ciągu ostatnich 30 lat (od 1980 do 2010 r.) liczba zachorowań wzrosła ponad 2-krotnie. Prognozy na kolejne dekady nie są optymistyczne. W 2013 r. w Polsce rozpoznano ponad 156 tys. nowych przypadków choroby nowotworowej, a do 2025 r. liczba ta ma się zwiększyć do 175 tys.


Prezentowane zalecenia opracowano na podstawie aktualnych wyników badań krajowych i międzynarodowych. Rekomendacje przeznaczone są dla całej polskiej populacji, począwszy od najmłodszych dzieci, przez młodzież, osoby dorosłe, rodziny w okresie prekoncepcyjnym, kobiety w czasie ciąży i karmienia, po osoby w starszym wieku.
Stosowanie przedstawionych zaleceń przez cały okres życia może zmniejszyć narażenie na wystąpienie choroby nowotworowej. Natomiast ich wdrożenie przez osoby, które w przeszłości przebyły leczenie przeciwnowotworowe, może zmniejszyć ryzyko ponownego zachorowania.


Wydawać by się mogło, że na nowotwory zapadają zwykle osoby starsze (po 65 r.ż). I faktycznie ta grupa chorych jest najliczniejsza. Niestety niepokojące są statystyki wśród osób młodych. W Polsce, w latach 1999–2014 liczba nowych zachorowań w grupie wiekowej poniżej 35. roku życia wzrosła o 22% (z 4 do 5 tys.). To bardzo niepokojące dane. Statystyki i prognozy dotyczące występowania nowotworów w polskiej populacji są alarmujące, dlatego niezwykle ważne jest unikanie głównych czynników ryzyka tych chorób i niedopuszczanie do ich rozwoju.

 Chroń się przed rakiem – nowa, bezpłatna publikacja NCEŻ

Proces powstawania nowotworu jest złożony z wielu etapów i może trwać od kilku do kilkudziesięciu lat. Niewątpliwie duży wpływ na rozwój choroby nowotworowej mają różne czynniki, zwane kancerogenami. Ich znajomość oraz modyfikacja czynników, na które mamy wpływ (m.in.: sposób żywienia, aktywność fizyczna, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu), może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu.

Codziennie, w wyniku różnych przemian metabolicznych powstają w naszym organizmie nieprawidłowe komórki, które są wychwytywane i niszczone przez układ odpornościowy. Niektóre z nich, w odpowiednich warunkach, mogą przetrwać i przekształcić się w komórki nowotworowe. To, czy rozwinie się z nich nowotwór, zależy od wielu czynników, m.in. od: sposobu żywienia, masy ciała i zawartości tkanki tłuszczowej, poziomu aktywności fizycznej, palenia tytoniu, spożywania alkoholu, stosowania szczepień, leków, promieniowania, stresu, zanieczyszczenia środowiska, wieku, płci czy genów. Rzadko zdarza się, że chorobę wywołuje pojedynczy czynnik, zwykle jest ona wynikiem działania kilku czynników jednocześnie.


 
1- zanieczyszczenie środowiska
2- czynniki genetyczne
3- palenie tytoniu
4- wirusy, bakterie
5- wiek, płeć
6- żywienie
7- niska aktywność fizyczna
8- promieniowanie
9- stres
10- alkohol
11- narażenie zawodowe
12- leki 

Na wiele z nich mamy wpływ i możemy je korygować, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Tym bardziej, że rozwój nowotworów jest procesem długotrwałym, składającym się z wielu etapów. Od momentu powstania pierwszej komórki nowotworowej do rozwoju nowotworu upływa zazwyczaj od kilku do kilkunastu lat. Co ważne, na każdym etapie tworzenia się nowotworu na organizm oddziałują różne czynniki, które mogą ten proces spowolnić lub przyspieszyć. Dlatego nigdy nie jest za późno, aby wdrożyć działania profilaktyczne.

 
 Według najnowszych badań Światowego Instytutu Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund) można zapobiec około 1/3 zachorowań na nowotwory poprzez modyfikację stylu życia i unikanie pięciu kluczowych czynników ryzyka:
- nadwagi i otyłości,
- braku aktywności fizycznej,
- niskiego spożycia warzyw i owoców,
- palenia tytoniu,
- spożywania alkoholu.


W kolejnych postach omówię szczegółowo wszystkie czynniki ryzyka. Pamiętaj, masz wpływ na swoje zdrowie. Powtórzę za klasykiem-  LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ.

Komentarze

  1. Oczywiście, że wczesna i regularna edukacja jest jak najbardziej wskazana. Tym bardziej, że dziś wiele chorób jest cywilizacyjnymi. Nawet jak czytałam iż https://apteline.pl/artykuly/kwas-acetylosalicylowy-zbednie-stosowany-u-pacjentow-z-cukrzyca/ to nie wiedziałem, że osoby cierpiące na cukrzyce mają takie obostrzenia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes