Przejdź do głównej zawartości

EDUKACJA ŻYWIENIOWA I ZDROWOTNA


Pod koniec 2017 r. Instytut Żywności i Żywienia oraz Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ opublikowały program "Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie". Zawarte tam wskazówki pomogą zredukować ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

 Autorzy publikacji zwracają uwagę, że wciąż wzrasta liczba zachorowań na nowotwory. To jedna z chorób cywilizacyjnych, której jednak można zapobiegać dzięki zdrowemu stylowi życia. Chodzi przede wszystkim o zdrowe odżywianie, unikanie używek, a szczególnie o niepalenie tytoniu i niepicie alkoholu, a także, a nawet przede wszystkim, o aktywność fizyczną. Jest to bowiem podstawa Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.

Cieszy mnie, że specjaliści ds. żywienia postanowili zająć się tą kwestią. Sprawa jest poważna, a liczba zachorowań z roku na rok wzrasta. 
W Polsce, podobnie jak w wielu regionach świata, systematycznie przybywa
chorych na nowotwory. Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów w ciągu ostatnich 30 lat (od 1980 do 2010 r.) liczba zachorowań wzrosła ponad 2-krotnie. Prognozy na kolejne dekady nie są optymistyczne. W 2013 r. w Polsce rozpoznano ponad 156 tys. nowych przypadków choroby nowotworowej, a do 2025 r. liczba ta ma się zwiększyć do 175 tys.


Prezentowane zalecenia opracowano na podstawie aktualnych wyników badań krajowych i międzynarodowych. Rekomendacje przeznaczone są dla całej polskiej populacji, począwszy od najmłodszych dzieci, przez młodzież, osoby dorosłe, rodziny w okresie prekoncepcyjnym, kobiety w czasie ciąży i karmienia, po osoby w starszym wieku.
Stosowanie przedstawionych zaleceń przez cały okres życia może zmniejszyć narażenie na wystąpienie choroby nowotworowej. Natomiast ich wdrożenie przez osoby, które w przeszłości przebyły leczenie przeciwnowotworowe, może zmniejszyć ryzyko ponownego zachorowania.


Wydawać by się mogło, że na nowotwory zapadają zwykle osoby starsze (po 65 r.ż). I faktycznie ta grupa chorych jest najliczniejsza. Niestety niepokojące są statystyki wśród osób młodych. W Polsce, w latach 1999–2014 liczba nowych zachorowań w grupie wiekowej poniżej 35. roku życia wzrosła o 22% (z 4 do 5 tys.). To bardzo niepokojące dane. Statystyki i prognozy dotyczące występowania nowotworów w polskiej populacji są alarmujące, dlatego niezwykle ważne jest unikanie głównych czynników ryzyka tych chorób i niedopuszczanie do ich rozwoju.

 Chroń się przed rakiem – nowa, bezpłatna publikacja NCEŻ

Proces powstawania nowotworu jest złożony z wielu etapów i może trwać od kilku do kilkudziesięciu lat. Niewątpliwie duży wpływ na rozwój choroby nowotworowej mają różne czynniki, zwane kancerogenami. Ich znajomość oraz modyfikacja czynników, na które mamy wpływ (m.in.: sposób żywienia, aktywność fizyczna, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu), może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu.

Codziennie, w wyniku różnych przemian metabolicznych powstają w naszym organizmie nieprawidłowe komórki, które są wychwytywane i niszczone przez układ odpornościowy. Niektóre z nich, w odpowiednich warunkach, mogą przetrwać i przekształcić się w komórki nowotworowe. To, czy rozwinie się z nich nowotwór, zależy od wielu czynników, m.in. od: sposobu żywienia, masy ciała i zawartości tkanki tłuszczowej, poziomu aktywności fizycznej, palenia tytoniu, spożywania alkoholu, stosowania szczepień, leków, promieniowania, stresu, zanieczyszczenia środowiska, wieku, płci czy genów. Rzadko zdarza się, że chorobę wywołuje pojedynczy czynnik, zwykle jest ona wynikiem działania kilku czynników jednocześnie.


 
1- zanieczyszczenie środowiska
2- czynniki genetyczne
3- palenie tytoniu
4- wirusy, bakterie
5- wiek, płeć
6- żywienie
7- niska aktywność fizyczna
8- promieniowanie
9- stres
10- alkohol
11- narażenie zawodowe
12- leki 

Na wiele z nich mamy wpływ i możemy je korygować, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Tym bardziej, że rozwój nowotworów jest procesem długotrwałym, składającym się z wielu etapów. Od momentu powstania pierwszej komórki nowotworowej do rozwoju nowotworu upływa zazwyczaj od kilku do kilkunastu lat. Co ważne, na każdym etapie tworzenia się nowotworu na organizm oddziałują różne czynniki, które mogą ten proces spowolnić lub przyspieszyć. Dlatego nigdy nie jest za późno, aby wdrożyć działania profilaktyczne.

 
 Według najnowszych badań Światowego Instytutu Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund) można zapobiec około 1/3 zachorowań na nowotwory poprzez modyfikację stylu życia i unikanie pięciu kluczowych czynników ryzyka:
- nadwagi i otyłości,
- braku aktywności fizycznej,
- niskiego spożycia warzyw i owoców,
- palenia tytoniu,
- spożywania alkoholu.


W kolejnych postach omówię szczegółowo wszystkie czynniki ryzyka. Pamiętaj, masz wpływ na swoje zdrowie. Powtórzę za klasykiem-  LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…