Przejdź do głównej zawartości

KRÓL BURAK...KRÓLOWA MARCHEW :)

Marchew + burak - na nie zawsze pora i nie trzeba wówczas chodzić do doktora :)




Tak,tak. Buraki i marchew to jedne z najtańszych i bardzo zdrowych warzyw i już czas aby na stałe zagościły na naszych stołach.
Kiedy byłam mała, cierpiałam na anemię. Mama codziennie zmuszała mnie do picia soku z buraków. Nienawidziłam go, był ohydny. Ale pomógł (oczywiście przy wspomaganiu :) )
Tak było kilkanaście lat temu. Teraz jestem duża i mądra :) i wiem, że to zdrowe. Nadal nie przepadam za smakiem buraczanego soku, ale w połączeniu z innymi warzywami i owocami jest całkiem smaczny. A skoro jeszcze taki zdrowy, to czemu nie.

Burak naprawdę ma właściwości lecznicze. Zawdzięcza je antycyjanom - dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.
Burak zawiera mnóstwo kwasu foliowego oraz pierwiastków mineralnych. Jest pomocny w procesach krwiotwórczych, mimo iż nie zawiera wiele żelaza.
Przez medycynę naturalną burak już dawno został uznany za cudowny lek. Zapobiega anemii i wspomaga leczenie białaczki. Warzywo to zawiera silne przeciwutleniacze, które zwiększają przyswajanie tlenu przez organizm. Wspomagają więc układ krwionośny.
Niektóre źródła podają, iż codzienne zażywanie soku powoduje cofanie się raka. Co do tego stwierdzenia odnoszę się raczej sceptycznie. Potraktowałabym buraka raczej jako "wspomagacz" a nie lekarstwo.
Buraka najlepiej spożywać na surowo. Można pić sok wyciśnięty przez sokowirówkę lub kwas buraczany. Podaję przepis na "mój" kwas.

                                             KISZONE BURAKI

Pół kilograma surowych buraków bardzo dokładnie szorujemy a następnie kroimy w cienkie plastry.Wkładamy do kamionkowego naczynia, wsypujemy łyżkę soli i łyżkę cukru. Zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą ok. 0,5 l. Dorzucamy kilka ząbków obranego czosnku, kilka ziarenek pieprzu, szczyptę majeranku oraz piętkę chleba na zakwasie. Chleb koniecznie musi być na zakwasie bo inaczej nic nie wyjdzie z naszego kwasu. Możemy pominąć chleb, wówczas zakwas dłużej się kwasi.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 3-4 dni. W międzyczasie próbujemy czy nie jest za kwaśny. Gdy już będzie gotowy przecedzamy, przelewamy do szklanej butelki i przechowujemy w lodówce. Pić codziennie pół szklanki. Należy zużyć w ciągu kilku dni.
Ukiszone buraczki z zakwasu można wykorzystać do przygotowania surówki.






Marchew - równie zdrowa co burak, również pomaga walczyć z rakiem. Spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy. A to wszystko zasługa beta-karotenu (prowitaminy A).

Beta-karoten neutralizuje wolne rodniki w organizmie, które sprzyjają powstawaniu nowotworów.
Świetnie wpływa na skórę, chroni włókna kolagenowe co z kolei wpływa na jędrność naszej skóry.
Poprawia widzenie, szczególnie po zmroku. Chroni przed zapaleniem spojówek.
Chroni nas przed słońcem, zapobiega powstawaniu plam i przebarwień, które często pojawiają się podczas przebywania na słońcu. Chrupmy marchewkę- karoten nada skórze ładny odcień opalenizny, bez opalania :)

Jeśli to Was nie przekonało, to na pewno przekona Was fakt że marchewka jest super w diecie odchudzającej. W 90% składa się z wody, jest niskokaloryczna. Można ją jeść bez obaw :)

A jeśli połączymy buraka z marchewką to będziemy super zdrowi. A zatem chwytamy za szklanki i...do dna. SMACZNEGO!



NA ZDROWIE :)

Komentarze

  1. Powiem szczerze, że nigdy nie byłam jakąś szczególną zwolenniczką buraka, ale od pewnego czasu – za sprawą wielu publikacji, przekonałam się i piję regularnie sok z buraka. Natomiast co do marchwi – znalazłam jej nieco zdrowszą odpowiedniczkę – czarną marchew.

    Nie próbowałam jednak kombinacji z burakiem, natomiast – jestem przekonana, że to może być ciekawe doznanie dla kubków smakowych.

    Dzięki za świetną rozpiskę właściwości. Sprawia, że z jeszcze większą ochotą zaprzyjaźnię się z królową i królem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes