Przejdź do głównej zawartości

PASTY DO KANAPEK

Kanapka z szynką czy kanapka z serem? NUDA. Ileż można jeść wciąż takie same kanapki. Warto czasami wprowadzić nieco świeżości do swojej kuchni i zaserwować nowości. Zachęcam Was bardzo serdecznie do eksperymentowania. Eksperymentowania w kuchni. Dziś zachęcam do robienia past do kanapek. Pastę można zrobić prawie ze wszystkiego. Niemal każde warzywo może być podstawą pysznej, zdrowej pasty. Warto mieszać składniki aby uzyskać "swój" smak. Tutaj pisałam już o smacznych pastach. Tutaj również podaję ciekawe przepisy na smarowidła do pieczywa. Idąc za ciosem dzisiaj również przedstawię wam kilka sprawdzonych, pysznych przepisów.

Pierwsza moja propozycja to połączenie ciecierzycy, jogurtu greckiego i kilku przypraw. Powstaje pyszna pasta, smakiem zbliżona do arabskiego humusu. W krajach arabskich ciecierzyca jest bardzo popularna. Warto aby zagościła również na naszych stołach. Poza tym, że jest pyszna, jest również bardzo zdrowa.



Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem białka roślinnego. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,8 g białka. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, dzięki sporej zawartości potasu.
Ciecierzyca może być pomocna w walce z niedokrwistością, zawiera w swym składzie żelazo. Dzięki zawartości błonnika, ciecierzyca pomaga zapobiegać zaparciom.
Pamiętaj jednak, że ciecierzyca podobnie jak inne strączkowe może powodować wzdęcia. Aby temu zapobiec, warto moczyć ciecierzycę przed gotowaniem ok 12 h, następnie odlać wodę z moczenia. Gotować w świeżej wodzie z dodatkiem majeranku, kminku lub oregano- ziół wspomagających trawienie.

Skoro już wiesz jaka ciecierzyca jest zdrowa, podaję dwa sprawdzone przepisy na pasty.

SKŁADNIKI:
- szklanka ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy
- 2 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego
- 2 łyżki startego żółtego sera
- ząbek czosnku
- spora szczypta majeranku i słodkiej papryki
- jajko ugotowane na twardo
- sól, pieprz do smaku

Jeśli lubisz gładką konsystencję, wszystkie składniki po prostu zmiksuj w blenderze i gotowe. Jeśli jednak wolisz aby w paście były wyczuwalne kawałki wówczas ciecierzycę zgnieć widelcem, dodaj drobno pokrojone jajko, ser, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj jogurt, majeranek i paprykę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.





Druga wersja trochę bardziej pracochłonna ale równie smaczna :)

SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- łyżeczka masła
- mała cebulka
- marchewka
- ząbek czosnku
- łodyga selera naciowego
- szczypta oregano
- 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
- duża łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku





Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę, czosnek i łodygę selera naciowego. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę oraz ugotowaną wcześniej soczewicę. Wszystko razem chwilkę podsmaż a następnie dolej trochę wody i duś do miękkości. Gotowe warzywa wystudź. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj ciecierzycę, jogurt, majonez oraz oregano i zmiksuj wszystko na pastę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.




Polecam również pastę z awokado. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa. Pamiętaj, że awokado, mimo, iż jest najbardziej kalorycznym owocem powinno często gościć na naszych stołach. Zawiera bardzo zdrowy kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu, przeciwdziała powstawaniu nowotworów dzięki zawartości likopenu, silnego przeciwutleniacza. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Warto je zatem włączyć do swojego menu. Więcej o awokado znajdziesz tutaj.

SKŁADNIKI:
- dojrzałe awokado (musi być miękkie po naciśnięciu)
- duży ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 100 g chudego białego sera
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- 2 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego
- ziarenka czarnuszki do dekoracji

Awokado przekrój na pół, wzdłuż. Wyjmij pestkę. Łyżką wydrąż miąższ i rozgnieć go widelcem. Szybko skrop sokiem z cytryny aby nie sczerniało. Dodaj biały ser i dokładnie rozgnieć. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, dodaj ziarna słonecznika i gotowe. Pyszna, szybka i zdrowa pasta.


                                         Pasta posypana zmieloną czarnuszką



                                      A tutaj całe ziarenka czarnuszki


Moja ostatnia propozycja to pasta z bakłażana. Zalegał mi ostatnio w lodówce mały bakłażan. Jakoś nie miałam na niego pomysłu, więc postanowiłam zrobić pastę. I powiem wam- wyszła świetna.

SKŁADNIKI:
- bakłażan
- łyżka oliwy
- główka czosnku
- średnia czerwona papryka
- garść świeżej kolendry lub bazylii
- sól i pieprz do smaku
- łyżka jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwy

Bakłażana nakłuj nożem, skrop oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku (200 st.C) ok 20 min.- do miękkości. Paprykę również skrop oliwą i piecz razem z bakłażanem. Główkę czosnku przetnij na pół i również do piekarnika. Po 20 minutach warzywa powinny być miękkie. 
Bakłażana zostaw chwilkę do ostygnięcia a następnie przekrój go wzdłuż na pół i łyżką wyjmij miąższ. Paprykę gorącą włóż do foliowego worka, roluj w dłoniach aż skórka sama odejdzie. Czosnek wyciśnij ze skórki. Po upieczeniu ma konsystencję masła. Poza tym robi się niesamowicie słodki i smaczny. Polecam spróbować szczególnie tym osobom, które nie przepadają za surowym czosnkiem. Będziecie zdumieni jaki ma fantastyczny smak.
Wszystkie składniki zmiksuj. Zostaw trochę kolendry do ozdoby. I...gotowe. Kolejna smaczna, zdrowa pasta.





Przy okazji muszę napisać kilka słów o bakłażanie, nazywanym również oberżyną czy gruszką miłości. Warzywo to ( a raczej owoc z botanicznego punktu widzenia) zbudowane jest przede wszystkim z wody. W związku z tym jest niskokaloryczne (20 kcal w 100 g). Zawiera również potas, wapń i magnez. Jest świetnym źródłem błonnika. 
Działanie zdrowotne bakłażana:
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe
- obniża poziom cholesterolu
- zapobiega chorobom układu krążenia
- poprawia przemianę materii
- ma właściwości detoksykacyjne, polecany jest przy kuracji antybiotykowej

Tak więc zapraszam do robienia past. Jest to świetny dodatek do pieczywa, idealnie sprawdza się jako dip czy dodatek do mięs. Serdecznie polecam.
SMACZNEGO !!!

Komentarze

  1. Te pasty to może były zdrowe przed dodaniem serów, jogurtów i majonezów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli szukasz zdrowych i smacznych przepisów na pasty na kanapki zajrzyj tutaj http://panipanidomu.pl/ na pewno znajdziesz coś dla siebie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…