Kanapka z szynką czy kanapka z serem? NUDA. Ileż można jeść wciąż takie same kanapki. Warto czasami wprowadzić nieco świeżości do swojej kuchni i zaserwować nowości. Zachęcam Was bardzo serdecznie do eksperymentowania. Eksperymentowania w kuchni. Dziś zachęcam do robienia past do kanapek. Pastę można zrobić prawie ze wszystkiego. Niemal każde warzywo może być podstawą pysznej, zdrowej pasty. Warto mieszać składniki aby uzyskać "swój" smak. Tutaj pisałam już o smacznych pastach. Tutaj również podaję ciekawe przepisy na smarowidła do pieczywa. Idąc za ciosem dzisiaj również przedstawię wam kilka sprawdzonych, pysznych przepisów.
Pierwsza moja propozycja to połączenie ciecierzycy, jogurtu greckiego i kilku przypraw. Powstaje pyszna pasta, smakiem zbliżona do arabskiego humusu. W krajach arabskich ciecierzyca jest bardzo popularna. Warto aby zagościła również na naszych stołach. Poza tym, że jest pyszna, jest również bardzo zdrowa.
Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem białka roślinnego. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,8 g białka. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, dzięki sporej zawartości potasu.
Ciecierzyca może być pomocna w walce z niedokrwistością, zawiera w swym składzie żelazo. Dzięki zawartości błonnika, ciecierzyca pomaga zapobiegać zaparciom.
Pamiętaj jednak, że ciecierzyca podobnie jak inne strączkowe może powodować wzdęcia. Aby temu zapobiec, warto moczyć ciecierzycę przed gotowaniem ok 12 h, następnie odlać wodę z moczenia. Gotować w świeżej wodzie z dodatkiem majeranku, kminku lub oregano- ziół wspomagających trawienie.
Skoro już wiesz jaka ciecierzyca jest zdrowa, podaję dwa sprawdzone przepisy na pasty.
SKŁADNIKI:
- szklanka ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy
- 2 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego
- 2 łyżki startego żółtego sera
- ząbek czosnku
- spora szczypta majeranku i słodkiej papryki
- jajko ugotowane na twardo
- sól, pieprz do smaku
Jeśli lubisz gładką konsystencję, wszystkie składniki po prostu zmiksuj w blenderze i gotowe. Jeśli jednak wolisz aby w paście były wyczuwalne kawałki wówczas ciecierzycę zgnieć widelcem, dodaj drobno pokrojone jajko, ser, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj jogurt, majeranek i paprykę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Druga wersja trochę bardziej pracochłonna ale równie smaczna :)
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- łyżeczka masła
- mała cebulka
- marchewka
- ząbek czosnku
- łodyga selera naciowego
- szczypta oregano
- 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
- duża łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę, czosnek i łodygę selera naciowego. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę oraz ugotowaną wcześniej soczewicę. Wszystko razem chwilkę podsmaż a następnie dolej trochę wody i duś do miękkości. Gotowe warzywa wystudź. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj ciecierzycę, jogurt, majonez oraz oregano i zmiksuj wszystko na pastę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Polecam również pastę z awokado. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa. Pamiętaj, że awokado, mimo, iż jest najbardziej kalorycznym owocem powinno często gościć na naszych stołach. Zawiera bardzo zdrowy kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu, przeciwdziała powstawaniu nowotworów dzięki zawartości likopenu, silnego przeciwutleniacza. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Warto je zatem włączyć do swojego menu. Więcej o awokado znajdziesz tutaj.
SKŁADNIKI:
- dojrzałe awokado (musi być miękkie po naciśnięciu)
- duży ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 100 g chudego białego sera
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- 2 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego
- ziarenka czarnuszki do dekoracji
Awokado przekrój na pół, wzdłuż. Wyjmij pestkę. Łyżką wydrąż miąższ i rozgnieć go widelcem. Szybko skrop sokiem z cytryny aby nie sczerniało. Dodaj biały ser i dokładnie rozgnieć. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, dodaj ziarna słonecznika i gotowe. Pyszna, szybka i zdrowa pasta.
Pasta posypana zmieloną czarnuszką
A tutaj całe ziarenka czarnuszki
Moja ostatnia propozycja to pasta z bakłażana. Zalegał mi ostatnio w lodówce mały bakłażan. Jakoś nie miałam na niego pomysłu, więc postanowiłam zrobić pastę. I powiem wam- wyszła świetna.
SKŁADNIKI:
- bakłażan
- łyżka oliwy
- główka czosnku
- średnia czerwona papryka
- garść świeżej kolendry lub bazylii
- sól i pieprz do smaku
- łyżka jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwy
Bakłażana nakłuj nożem, skrop oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku (200 st.C) ok 20 min.- do miękkości. Paprykę również skrop oliwą i piecz razem z bakłażanem. Główkę czosnku przetnij na pół i również do piekarnika. Po 20 minutach warzywa powinny być miękkie.
Bakłażana zostaw chwilkę do ostygnięcia a następnie przekrój go wzdłuż na pół i łyżką wyjmij miąższ. Paprykę gorącą włóż do foliowego worka, roluj w dłoniach aż skórka sama odejdzie. Czosnek wyciśnij ze skórki. Po upieczeniu ma konsystencję masła. Poza tym robi się niesamowicie słodki i smaczny. Polecam spróbować szczególnie tym osobom, które nie przepadają za surowym czosnkiem. Będziecie zdumieni jaki ma fantastyczny smak.
Wszystkie składniki zmiksuj. Zostaw trochę kolendry do ozdoby. I...gotowe. Kolejna smaczna, zdrowa pasta.
Przy okazji muszę napisać kilka słów o bakłażanie, nazywanym również oberżyną czy gruszką miłości. Warzywo to ( a raczej owoc z botanicznego punktu widzenia) zbudowane jest przede wszystkim z wody. W związku z tym jest niskokaloryczne (20 kcal w 100 g). Zawiera również potas, wapń i magnez. Jest świetnym źródłem błonnika.
Działanie zdrowotne bakłażana:
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe
- obniża poziom cholesterolu
- zapobiega chorobom układu krążenia
- poprawia przemianę materii
- ma właściwości detoksykacyjne, polecany jest przy kuracji antybiotykowej
Tak więc zapraszam do robienia past. Jest to świetny dodatek do pieczywa, idealnie sprawdza się jako dip czy dodatek do mięs. Serdecznie polecam.
SMACZNEGO !!!
Pierwsza moja propozycja to połączenie ciecierzycy, jogurtu greckiego i kilku przypraw. Powstaje pyszna pasta, smakiem zbliżona do arabskiego humusu. W krajach arabskich ciecierzyca jest bardzo popularna. Warto aby zagościła również na naszych stołach. Poza tym, że jest pyszna, jest również bardzo zdrowa.
Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem białka roślinnego. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,8 g białka. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, dzięki sporej zawartości potasu.
Ciecierzyca może być pomocna w walce z niedokrwistością, zawiera w swym składzie żelazo. Dzięki zawartości błonnika, ciecierzyca pomaga zapobiegać zaparciom.
Pamiętaj jednak, że ciecierzyca podobnie jak inne strączkowe może powodować wzdęcia. Aby temu zapobiec, warto moczyć ciecierzycę przed gotowaniem ok 12 h, następnie odlać wodę z moczenia. Gotować w świeżej wodzie z dodatkiem majeranku, kminku lub oregano- ziół wspomagających trawienie.
Skoro już wiesz jaka ciecierzyca jest zdrowa, podaję dwa sprawdzone przepisy na pasty.
SKŁADNIKI:
- szklanka ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy
- 2 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego
- 2 łyżki startego żółtego sera
- ząbek czosnku
- spora szczypta majeranku i słodkiej papryki
- jajko ugotowane na twardo
- sól, pieprz do smaku
Jeśli lubisz gładką konsystencję, wszystkie składniki po prostu zmiksuj w blenderze i gotowe. Jeśli jednak wolisz aby w paście były wyczuwalne kawałki wówczas ciecierzycę zgnieć widelcem, dodaj drobno pokrojone jajko, ser, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj jogurt, majeranek i paprykę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Druga wersja trochę bardziej pracochłonna ale równie smaczna :)
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- łyżeczka masła
- mała cebulka
- marchewka
- ząbek czosnku
- łodyga selera naciowego
- szczypta oregano
- 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
- duża łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę, czosnek i łodygę selera naciowego. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę oraz ugotowaną wcześniej soczewicę. Wszystko razem chwilkę podsmaż a następnie dolej trochę wody i duś do miękkości. Gotowe warzywa wystudź. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj ciecierzycę, jogurt, majonez oraz oregano i zmiksuj wszystko na pastę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Polecam również pastę z awokado. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa. Pamiętaj, że awokado, mimo, iż jest najbardziej kalorycznym owocem powinno często gościć na naszych stołach. Zawiera bardzo zdrowy kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu, przeciwdziała powstawaniu nowotworów dzięki zawartości likopenu, silnego przeciwutleniacza. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Warto je zatem włączyć do swojego menu. Więcej o awokado znajdziesz tutaj.
SKŁADNIKI:
- dojrzałe awokado (musi być miękkie po naciśnięciu)
- duży ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 100 g chudego białego sera
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- 2 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego
- ziarenka czarnuszki do dekoracji
Awokado przekrój na pół, wzdłuż. Wyjmij pestkę. Łyżką wydrąż miąższ i rozgnieć go widelcem. Szybko skrop sokiem z cytryny aby nie sczerniało. Dodaj biały ser i dokładnie rozgnieć. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, dodaj ziarna słonecznika i gotowe. Pyszna, szybka i zdrowa pasta.
Pasta posypana zmieloną czarnuszką
A tutaj całe ziarenka czarnuszki
Moja ostatnia propozycja to pasta z bakłażana. Zalegał mi ostatnio w lodówce mały bakłażan. Jakoś nie miałam na niego pomysłu, więc postanowiłam zrobić pastę. I powiem wam- wyszła świetna.
SKŁADNIKI:
- bakłażan
- łyżka oliwy
- główka czosnku
- średnia czerwona papryka
- garść świeżej kolendry lub bazylii
- sól i pieprz do smaku
- łyżka jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwy
Bakłażana nakłuj nożem, skrop oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku (200 st.C) ok 20 min.- do miękkości. Paprykę również skrop oliwą i piecz razem z bakłażanem. Główkę czosnku przetnij na pół i również do piekarnika. Po 20 minutach warzywa powinny być miękkie.
Bakłażana zostaw chwilkę do ostygnięcia a następnie przekrój go wzdłuż na pół i łyżką wyjmij miąższ. Paprykę gorącą włóż do foliowego worka, roluj w dłoniach aż skórka sama odejdzie. Czosnek wyciśnij ze skórki. Po upieczeniu ma konsystencję masła. Poza tym robi się niesamowicie słodki i smaczny. Polecam spróbować szczególnie tym osobom, które nie przepadają za surowym czosnkiem. Będziecie zdumieni jaki ma fantastyczny smak.
Wszystkie składniki zmiksuj. Zostaw trochę kolendry do ozdoby. I...gotowe. Kolejna smaczna, zdrowa pasta.
Przy okazji muszę napisać kilka słów o bakłażanie, nazywanym również oberżyną czy gruszką miłości. Warzywo to ( a raczej owoc z botanicznego punktu widzenia) zbudowane jest przede wszystkim z wody. W związku z tym jest niskokaloryczne (20 kcal w 100 g). Zawiera również potas, wapń i magnez. Jest świetnym źródłem błonnika.
Działanie zdrowotne bakłażana:
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe
- obniża poziom cholesterolu
- zapobiega chorobom układu krążenia
- poprawia przemianę materii
- ma właściwości detoksykacyjne, polecany jest przy kuracji antybiotykowej
Tak więc zapraszam do robienia past. Jest to świetny dodatek do pieczywa, idealnie sprawdza się jako dip czy dodatek do mięs. Serdecznie polecam.
SMACZNEGO !!!
Te pasty to może były zdrowe przed dodaniem serów, jogurtów i majonezów.
OdpowiedzUsuńJeśli szukasz zdrowych i smacznych przepisów na pasty na kanapki zajrzyj tutaj http://panipanidomu.pl/ na pewno znajdziesz coś dla siebie.
OdpowiedzUsuń