czwartek, 21 stycznia 2016

WARSZTATY :)

Nowy rok, nowe wyzwania, nowe warsztaty :) 




W miniony wtorek, 19 stycznia odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne w nowym roku. Mali pacjenci zabrzańskiego oddziału onkologii i hematologii jak zawsze dopisali w komplecie. Było mnóstwo zabawy, śmiechu a przy okazji powstały smaczne i zdrowe potrawy.

Tematem przewodnim naszych warsztatów JedzOnko były słodkie, zdrowe a przede wszystkim pyszne smarowidła do pieczywa. Dzieci spisały się na medal przygotowując zdrowy krem czekoladowy, daktylowy, mleko kokosowe oraz must have każdych warsztatów, czyli zdrowe koktajle.
Pomysłowość dzieci jest ogromna dlatego powstały niepowtarzalne kanapki z naszymi słodkościami. Zresztą zobaczcie sami.











Czy ktoś oprze się TAKIM kanapkom? Pewnie, że nie. Smakowitości zniknęły w mgnieniu oka. Dobrze, że pani fotograf zdążyła zrobić zdjęcia :)

A dla wszystkich tych, którzy nie mogli uczestniczyć w warsztatach i dla was kochani czytelnicy bloga, zamieszczam kilka przepisów, które wykorzystaliśmy na warsztatach.

KREM CZEKOLADOWY "NUTELLA"
- tabliczka gorzkiej czekolady, min. 70 %
- łyżka kakao
- 1/2 szklanki tłustego mleka lub mleka kokosowego (najlepiej własnej roboty, przepis poniżej)
- 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku (aby krem był bardziej słodki)

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kakao, dokładnie wymieszaj. Dolej ciepłe mleko (może być lekko podgrzane lub w temp. pokojowej), dokładnie połącz składniki. Dodaj orzechy, wymieszaj i gotowe. Jeśli chcesz użyć mleka w proszku, wcześniej rozpuść je w mleku. Łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami.
Orzechy najlepiej podprażyć na patelni a następnie obrać ze skórek. Takie orzechy nie będą gorzkie i lepiej się zmiksują.





Smaczna i zdrowa nutella gotowa!!!

DOMOWE MLEKO KOKOSOWE
- 200 g wiórków kokosowych (najlepiej ekologicznych)
- 2 szklanki przegotowanej wody

Wiórki zalej na noc letnia wodą. Następnego dnia wszystko dokładnie zmiksuj blenderem lub w robocie kielichowym a następnie dokładnie przeciśnij przez gazę. Czynność powtórz, tzn. wiórki znów zalej dwoma szklankami wody, zmiksuj i przeciśnij przez gazę. Resztek nie wyrzucaj, dokładnie wysusz, zmiel w młynku do kawy i powstanie mąka kokosowa :)







KREM DAKTYLOWY
- 100 g daktyli (najlepiej niesiarkowanych)
- woda przegotowana, wystudzona.

Daktyle zalej na noc wodą, a następnie odcedź i zmiksuj blenderem. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj trochę wody z moczenia daktyli i gotowe.



Nasze warsztaty słyną już od dawna z wyśmienitych koktajli, szejków, smothi. Przedstawiam więc kilka propozycji

KOKTAJL ANANASOWO- BANANOWY
- szklanka mleka kokosowego
- banan
- kawałek ananasa ok. 1/4
- kilka listków mięty

Zmiksuj wszystko i gotowe



KOKTAJL OWOCOWO-SZPINAKOWY
- 2 garście szpinaku
- 1/2 mango
- kiwi
- sok pomarańczowy ok. 200 ml
- opcjonalnie łyżka zmielonego siemienia lnianego





KOKTAJL Z KEFIREM
- 200 ml kefiru
- 2 garście szpinaku
- gruszka
- kiwi
- łyżka otrębów ulubionych





Jak widać koktajle bardzo smakowały, zarówno tym małym jak i całkiem dużym :)
Zachęcam do spróbowania, gdyż są PYSZNE :)

KREM FIGOWY
Pani Jola przygotowała pyszny krem figowy. 100 g fig należy zamoczyć na kilka godzin, następnie dodać łyżkę maku i wszystko zmiksować. A efekt... sami zobaczcie :)



Jak widać, warsztaty bardzo udane. Dzieci chętnie próbowały nowych smaków a i same chętnie komponowały swoje dania.

Warsztaty jak zawsze odbyły się przy współpracy: ZESPÓŁ SZKÓŁ SPECJALNYCH NR. 38 W ZABRZU- JOLA KACZMAREK I BASIA ZGOLIK, ZDROWOLANDIA BLOG ORAZ FUNDACJA ISKIERKA

Zapraszamy już wkrótce na kolejne kolorowe i smaczne warsztaty :)

Zdjęcia dzięki uprzejmości Joli Kaczmarek.
Plakat- Ola Kaleta- Żmuda (Fundacja Iskierka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz