Przejdź do głównej zawartości

SŁODKOŚCI NA TŁUSTY CZWARTEK

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym dniu nawet wiecznie odchudzający się czy zagorzali przeciwnicy słodkości pewnie sięgną po pączka. Przecież to tradycja. Kto nie zje pączka w tłusty czwartek tego będzie prześladował pech przez cały rok. Jak tu się nie skusić.
Sprawa trochę się komplikuje kiedy dziecko ma wysokie próby wątrobowe i pączek ociekający tłuszczem raczej nie wchodzi w grę. I dobrze, bo ja mam świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy z różnych powodów po pączka sięgnąć nie mogą lub nie chcą.
Proponuję delikatne rogaliki. Rozpływające się w ustach i bardzo smaczne. Na dodatek pieczone.
Rogaliki te, pierwszy raz jadłam u koleżanki. Powiem tylko, że znikały w tempie błyskawicy z talerza. Ja oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam na potrzeby naszych dzieci, ale rogaliki są równie smaczne.
Mam nadzieję że skusicie się na takie pyszności.



W ten jeden dzień bez wyrzutów sumienia możesz się obżerać do woli. Po co jednak jeść coś tłustego skoro można coś lżejszego.

SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej ( ja używam pół na pół z pełnoziarnistą pszenną)
- 50 g drożdży świeżych
- łyżka cukru pudru
- 200 ml kefiru lub gęstego jogurtu np. greckiego
- laska wanilii (nie koniecznie)

Z dwóch łyżek mąki, drożdży i cukru zrób zaczyn. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło posiekaj z mąką. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodaj wyrośnięty zaczyn, wanilię i kefir. Zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i zostaw na noc w lodówce.
Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki, zagnieć. Rozwałkuj koło o grubości ok. 4 mm. Jako nadzienie możesz użyć twarożku, ulubionego dżemu lub domowej nutelli (przepis tutaj). 

Piecz w 190 st.C przez 15-20 min, aż rogaliki będą lekko rumiane.
Z podanej ilości ciasta wyjdzie ok. 40 rogalików.





Moje rogaliki piekłam z dżemem z czarnej porzeczki i podawałam z czerwonymi porzeczkami (wersja letnie). Zimą rogaliki będą genialne z waniliowym serkiem i musem z mango. Choć tak naprawdę, same w sobie są pyszne. Nie potrzebują dodatków.

POLECAM !!!

A dla tych, którzy jednak pączka nie potrafią sobie odmówić, nieco inna wersja. Zamiast smażenia, proponuję upiec. Do ciasta dodatkowo dorzucić bakalie a wierzch posypać kruszonką. Wyjdzie coś pomiędzy pączkiem a drożdżową babeczką. To "coś" jest naprawdę smaczne :) Nie dość że mniej kaloryczne to jeszcze z korzyścią dla wątroby.

SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki (również możesz połączyć pszenną z pełnoziarnistą)
- szklanka mleka
- 3 łyżki cukru (możesz dodać brązowy lub miód lub inną, ulubioną substancje słodzącą)
- 3 łyżki oleju
- 50 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- szczypta soli
- skórka pomarańczowa
- rodzynki lub żurawina- 3 łyżki
- orzechy włoskie posiekani- 3 łyżki



Podgrzej mleko. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Zrób zaczyn z mleka, połowy szklanki mąki i drożdży. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 30 min. 
Resztę mąki połącz z cukrem, solą, olejem, jajkami, skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Dodaj wyrośnięty zaczyn i wszystko wyrób na elastyczne ciasto. Najlepiej w robocie kuchennym, ale ręcznie też oczywiście można. Zostaw ciasto do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. 
Nakładaj do formy do pieczenia mufinek. Dodatkowo możesz posypać kruszonką zrobioną z masła, cukru i płatków owsianych.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 20 min. aż babeczki wyrosną i zrobią się lekko rumiane.




                   Moje babeczki dodatkowo posypane preparowanym amarantusem.

Takie babeczko-pączki są zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnych pączków a w smaku pyszne:) Spróbuj. 

Jeśli masz problemy z wątroba do wypieków dodaj po łyżce zmielonego ostropestu plamistego- świetnie się sprawdza przy problemach z wątrobą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…