Przejdź do głównej zawartości

SUPLEMENTACJA PODCZAS LECZENIA ONKOLOGICZNEGO

Kiedy dowiadujesz się, że twoje dziecko jest poważnie chore, chcesz zrobić co w twojej mocy aby mu pomóc. Zewsząd słuchasz rad i stosujesz metody, nie zawsze sprawdzone i skuteczne. Doskonale to rozumie. Też tak robiłam. Każdy rodzić postępuje podobnie, każdy rodzić pragnie tylko jednego...zdrowia dla swojego dziecka. Każdy z nas mógłby zejść do piekieł by tylko uzdrowić dziecko. Rodzić w obliczu choroby staje się nieobliczalny. 

Jedną z najprostszych metod wspomagania leczenia jest stosowanie suplementacji i "leków" alternatywnych. Tutaj pisałam o alternatywnych metodach leczenia. Jeśli Twoje dziecko jest w trakcie leczenia to z pewnością zdążyłeś już poczytać o amigdalinie, leczeniu sodą oczyszczoną czy witaminą C. Takich alternatywnych metod leczenia jest mnóstwo.

W oparciu o swoje doświadczenia mogę powiedzieć tylko jedno. Nie stosuj suplementów na własną rękę. Zawsze skonsultuj się z lekarzem prowadzącym. Nawet niewinnie wyglądająca witamina C może przynieść więcej szkody niż pożytku. Zbyt duże dawki tej witaminy mogą być szkodliwe dla układu moczowego (przedawkowanie może prowadzić do kamicy układu moczowego). Poza tym niektóre suplementy wchodzą w interakcje z lekami stosowanymi podczas chemioterapii co może powodować słabsze wchłanianie leków.
Jeśli podczas badań okaże się, iż dziecko ma niedobory jakiś witamin lekarz z pewnością wówczas dopiero zaleci suplementację.




Podczas leczenia możesz wprowadzić zioła. Napar z pokrzywy, nagietka czy krwawnika to powszechnie stosowane zioła w medycynie naturalnej. Jedna szklanka dziennie nie zaszkodzi, ale i nie wpłynie znacząco na poprawę leczenia. Pamiętaj jedynie aby nie stosować więcej niż jedną szklankę dziennie. 

Zamiast tabletek wprowadź urozmaiconą dietę. Oczywiście podczas choroby nowotworowej jest wiele etapów leczenia. Czasami dziecko pochłania posiłki jak smok- efekt sterydów, czasami nawet nie chce spojrzeć na jedzenie. Jednak witaminy w naturalnej postaci wchłaniają się dużo lepiej niż suplementy.
O diecie podczas leczenia pisałam nie raz. Powtórzę tylko, że jeśli nie jesteś pewien co podać dziecku zawsze skonsultuj się z lekarzem lub szpitalnym dietetykiem. Jeśli trzeba będzie dietetyk skomponuje odpowiednią dietę.
Pamiętaj również, że dobrze zbilansowana dieta może pomóc w leczeniu ale nigdy tego leczenia nie zastąpi. Póki co, nie ma diety leczącej raka- niestety.
Co prawda możesz stosować dietę antynowotworową, bogatą w zielone warzywa, kwasy omega-3, zieloną herbatę czy witaminę D, jednak gdy choroba została już rozpoznana nie cofniesz jej dietą.




Podczas leczenia nie ma sensu stosować witamin, szamponów czy odżywek na porost włosów. Włosy nie wypadają z powodu braku witamin lecz z powodu uszkodzenia mieszka włosowego przez leki cytostatyczne. 

WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE OBNIŻAJĄCE RYZYKO ZACHOROWANIA NA NOWOTWÓR:



Witamina C – witamina ta jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu nowotworów złośliwych w organizmie. Może hamować powstawanie substancji rakotwórczych m.in. nitrozoamin, występujących w żywności konserwowanej azotynami. Zwiększa odporność komórkową. Neutralizuje wolne rodniki, uszkadzające materiał genetyczny. Spożywanie warzyw i owoców bogatych w witaminę C ma korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, płuc i jelita grubego.
Witamina E – potencjał przeciwutleniający witaminy E polega przede wszystkim na inaktywowaniu wolnych rodników oraz ochronie przed utlenianiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Witamina E odgrywa istotną rolę w stabilizacji błon komórkowych. Ma zdolność hamowania szkodliwego działania nitrozoamin, dzięki czemu może zapobiegać rakowi żołądka. Obserwowano obniżenie ryzyka rozwoju raka prostaty przez witaminę E u palaczy.
Witamina D – liczne funkcje fizjologiczne witaminy D sprawiają, że może ona odgrywać rolę ochronną w stosunku do nowotworów złośliwych. Przede wszystkim stymuluje syntezę białka wiążącego wapń, dzięki czemu zwiększa absorbcję tego składnika w jelicie. Ma zdolność hamowania namnażania komórek, a także regulacji ich wzrostu i różnicowania. Zaobserwowano modulujący wpływ witaminy D na działanie układu immunologicznego. Ochronne działanie dotyczy w szczególności nowotworów prostaty, jelita grubego, sutka, płuc, czerniaka i białaczki.
Kwas foliowy i witamina B12 – kwas foliowy jest niezbędny w organizmie człowieka w procesach metylacji, w tym również DNA. Proces metylacji DNA powoduje zmniejszenie ekspresji genów, a zaburzenia tego procesu mogą powodować utratę kontroli nad protoonkogenami. Niedobór witaminy B12 powoduje natomiast, że kwas foliowy wykorzystywany jest do syntezy tyminy i metioniny, co skutkuje wzrostem uszkodzeń DNA.
Karotenoidy – do grupy karotenoidów o właściwościach antyoksydacyjnych zalicza się m.in. beta-karoten, likopen, luteinę i kantaksantynę. Substancje te działają przeciwnowotworowo, ponieważ stymulują działanie układu odpornościowego, hamują namnażanie komórek i wykazują zdolność wychwytywania wolnych rodników. Dowiedziono, że wysokie spożycie likopenu (obecny w pomidorach, brzoskwiniach i melonach oraz w przetworach z pomidorów) zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe przewodu pokarmowego oraz raka prostaty. Uwaga natomiast na beta-karoten przyjmowany w dużych ilościach przez palaczy! Liczne badania dowiodły, że beta-karoten zwiększa ryzyko rozwoju raka płuca u mężczyzn palących papierosy. W tym przypadku suplementowanie tej substancji przez osoby palące może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Wapń – jego wpływ jest szczególnie interesujący w kontekście zmniejszania ryzyka raka jelita grubego. Z jednej strony może zapobiegać karcinogennemu działaniu wtórnych kwasów żółciowych w przewodzie pokarmowym poprzez tworzenie z nimi nierozpuszczalnych soli wapnia, a z drugiej – bezpośrednio oddziałuje na proces karcinogenezy poprzez hamowanie proliferacji komórek.
Selen – hamuje rozwój komórek nowotworowych na różnych etapach karcinogenezy. Jest składnikiem wielu enzymów o działaniu antyoksydacyjnym, bierze udział w metabolizmie hormonów tarczycy oraz testosteronu. Wykazano związek pomiędzy spożyciem selenu, a zapadalnością na raka płuc – wyższe spożycie selenu prawdopodobnie zmniejszało ryzyko zachorowania na nowotwór. Dobrym źródłem selenu są orzechy brazylijskie, ryby, skorupiaki, nasiona roślin strączkowych, drożdże i czosnek.
Włókno pokarmowe – w wielu badaniach wykazano, że wysokie stężenie włókien pokarmowych może istotnie zmniejszyć ryzyko rozwoju gruczolaków i raka jelita grubego. Prawdopodobnie, zwiększając objętość i szybkość pasażu wydalanego stolca, przyczyniają się one do zmniejszenia stężenia w nim substancji rakotwórczych i skracają okres ich oddziaływania na błonę śluzową.
Polifenole – to duża grupa związków naturalnie występujących w roślinach, wykazujących silne działanie antyoksydacyjne. Wśród nich największą aktywność biologiczną wykazują flawonoidy, izoflawony, fitoestrogeny, katechiny, stilbeny i ligniny. Polifenole wchodzą w bezpośrednie reakcje z wolnymi rodnikami, zmiatając je i zwiększając ich dysmutację do substancji mniej szkodliwych. Dodatkowo stymulują apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórki), wpływają na biosyntezę cholesterolu, modulują funkcje immunologiczne oraz hamują etap progresji. Dużą zawartością polifenoli cechują się: zielona herbata, rośliny z rodzin kapustowatych, soja, miękkie owoce, owoce cytrusowe, winogrona i kakao. Szczególnie duże nadzieje budzi resweratrol, którego zdolność hamowania guza obserwowana była na wszystkich etapach transformacji nowotworowej. Jest on obecny w dużym stężeniu w skórkach winogron, czerwonym winie i orzechach.

Izotiocyjaniny (związki organosiarkowe) – izotiocyjaniny zapobiegają rozwojowi nowotworów złośliwych, a ich działanie ochronne zostało potwierdzone w przypadku raka płuc, piersi , raka jajnika i czerniaka. Istnieje wiele różnych mechanizmów antyrakowego działania izotiocyjaninów. Dieta obfita w te substancje powoduje indukcję enzymów fazy 1, które aktywują czynniki rakotwórcze. Bogatym źródłem izotiocyjaninów są warzywa z rodziny kapustowatych (kapusty, brokuły, brukselka), cebulowe (czosnek ,cebula), rzodkiewka i rzeżucha.



Podsumowując, warto stosować dietę urozmaiconą, bogatą w warzywa i owoce. Odpowiednia dieta może zminimalizować zachorowanie na raka.               Podczas leczenia, szczególnie dzieci, zanim zaczniesz podawać suplementy zawsze skonsultuj się z lekarzem. Warto również przed rozpoczęciem leczenia skonsultować się z dietetykiem, który doradzi, jak się odżywiać aby wszelkie niedobory uzupełnić odpowiednią dietą.

Źródło: zwrotnikraka.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…