wtorek, 15 września 2015

PASTY Z ŁOSOSIA DO KANAPEK


Lubicie pasty do kanapek? Takie typu "pastella". Ja uwielbiam. Sęk w tym, że te sklepowe nie do końca mają w składzie to, co powinny a na dodatek są mega kaloryczne przez dodatek majonezu (jeśli to w ogóle jest majonez). Dlatego też postanowiłam robić w domu takie pasty. Są smaczne, zdrowe i wiem co do nich dodaję. Mogą być rybne, warzywne, warzywno-owocowe czy serowe, gęste, rzadkie. Do wyboru, do koloru.
pastach z warzyw już pisałam. Teraz czas na pasty z ryby. A jak ryba to musi być łosoś.
Proponuję trzy pasty z tej pysznej ryby. Łosoś oczywiście wędzony. Do każdej pasty wykorzystam ok. 100 g wędzonego łososia.

PASTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Bardzo lubię suszone pomidory i moja pierwsza propozycja musi je zawierać, poza pomidorami przygotuj:
- kawałek łososia
- 3 suszone pomidory
- mała pieczona papryka czerwona
- łyżka drobnych kaparów
- serek do smarowania pieczywa- paprykowy
- sól i pieprz do smaku

Technika przygotowania zależy od tego, jaką konsystencję lubisz. Czy wolisz drobno zmiksowaną, gładką masę czy lubisz jak w paście są wyczuwalne kawałki warzyw.
Jeśli pierwszą wersję, wystarczy jak wszystko włożysz do malaksera i zmiksujesz. Na koniec doprawisz solą i pieprzem do smaku i gotowe.
Dla miłośników drugiej wersji jest nieco więcej pracy.
Łososia najlepiej rozdrobnij widelcem, dodaj pokrojone pomidory i paprykę oraz łyżkę kaparów.
Paprykę piecz w nagrzanym piekarniku (180 st.C) przez 20-25 min. Po wystudzeniu obierz i drobno pokrój.
Na koniec dodaj serek- ok 3 łyżki i dopraw do smaku.





PASTA Z OGÓRKAMI KISZONYMI I CEBULKĄ
Do przygotowania tej pasty potrzebujesz:
- kawałek łososia
- mała cebula
- szczypiorek wraz z dymką (1 sztuka)
- 2 małe kiszone ogórki
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- mała łyżeczka majonezu

Pastę przygotowujesz podobnie jak poprzednią. W malakserze jeśli chcesz gładką masę lub drobno kroisz jeśli chcesz czuć kawałeczki warzyw.





PASTA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ
Bardzo fajna, owocowo- ostra w smaku. Potrzebujesz:
- kawałek łososia
- skórka starta z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- łyżka chrzanu
- opcjonalnie koperek
- zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania jak wyżej :)

Jeśli miałabym wybrać, która jest najlepsza to chyba się nie zdecyduję. Każda z nich jest inna, ale każda jest pyszna. Ta z pomidorami jest kwaskowata dzięki kaparom i kwaśnym pomidorom. Pasta z ogórkami jest bardziej pikantna dzięki dodatkowi cebuli zaś pasta z sokiem z cytryny jest owocowa i ostra za sprawą chrzanu. Wypróbuj wszystkie i zdecyduj, która najbardziej Ci smakuje :)

Pasty możesz z powodzeniem zabrać do pracy, jako drugie śniadanie. To tego pełnoziarnista bułka i pełnowartościowe śniadanie jak znalazł.

Jeśli nie lubisz łososia, możesz oczywiście użyć innej ryby. Świetnie sprawdzi się tuńczyk (wybieraj tego w słoiku zamiast w puszcze) czy wędzona makrela. A najlepiej robić pasty z różnych gatunków bo warto urozmaicać :)
Polecam, spróbuj :)

Pasty z wędzonych ryb nie są wskazane dla osób przyjmujących chemioterapię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz