Przejdź do głównej zawartości

POMIDOROWY MIESIĄC


Sierpień i wrzesień to pomidorowe miesiące. W tym okresie są one najsmaczniejsze i najtańsze. Grzechem byłoby nie skorzystać z tych pachnących słońcem smakołyków i nie przygotować jakiś pyszności.

Pomidory to wyjątkowe warzywo, a w zasadzie owoc. Zawierają likopen, czyli najsilniejszy antyutleniacz z rodziny karetonoidów. Co ważne, nie ginie on pod wpływem wysokiej temperatury a wręcz przeciwnie, po przetworzeniu jest go 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Likopen zawarty w tych pysznych owocach opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki.
Pomidory są pomocne również w walce z miażdżycą, otyłością, działają moczopędnie, wspomagają trawienie i odporność, poprawiają pracę układu nerwowego dzięki zawartości bromu.

Jak widzisz pomidor powinien królować na naszych stołach, nie tylko w formie sałatki ale również przetworzony bo jest bardzo wartościowy.

Idąc za ciosem w domowym przetwórstwie, postanowiłam w słoikach pozamykać dojrzałe, smaczne pomidory.



Po pierwsze- sos pomidorowy. Uniwersalny do wielu dań. Niezastąpiony do makaronu, pizzy, zupy pomidorowej, mięsa.

Po drugie- kiszone pomidory. Tak, tak. Kiszone pomidory są genialne w smaku- kwaśne a jednocześnie słodkie. Z jednej strony ostre dzięki papryczce chili, z drugiej strony pachnące ziołami. Jeśli nie znasz, koniecznie spróbuj.

Zacznę od sosu, który jest banalny w przygotowaniu. Wystarczą pyszne, dojrzałe pomidory, odrobina soli i cukru i tyle.
Pomidory na początek musisz sparzyć aby pozbyć się skórki. Oczywiście możesz dusić pomidory ze skórą, ale ja nie znoszę w sosie skórek z pomidorów.
Następnie musisz pokroić pomidory. Nie ma znaczenia jak je pokroisz i tak rozpadną się podczas duszenia. Gdy garnek jest pełny, doprowadzasz do wrzenia a następnie gotujesz na małym ogniu aż pomidory się rozpadną. 
Możesz sobie ułatwić zadanie i zblendować pomidory a następnie gotować do momentu aż odparuje nadmiar wody i powstanie gęsty sos. Na koniec musisz odrobinę posolić i posłodzić, ot...cała filozofia.
Ja dodatkowo przecieram jeszcze sos przez gęste sito aby pozbyć się pestek.
Sosu celowo nie doprawiam, ponieważ taka podstawowa baza będzie świetna do wielu dań. Możesz później dodać czosnek lub zioła lub suszone pomidory. Wszystko zależy od tego do czego sos będziesz wykorzystywać.

Na 5 kg pomidorów dodałam łyżkę soli i łyżeczkę cukru.



A teraz kiszone pomidory.
Musicie uwierzyć mi na słowo- najlepsza zupa jaką w życiu jadłam to właśnie ta z kiszonych pomidorów.Kwaskowata a jednocześnie słodka, delikatnie ostra a jednak kremowa. Powiem krótko- REWELACJA !!!

Nie będę dłużej się rozpisywać. Podam po prostu przepis abyście sami również mogli przygotować te pyszności. Jeśli choć raz spróbujesz takich pomidorów, zapomnisz o koncentratach do zupy :)

A zatem potrzebujesz:
- 3 kg pomidorów ( ja kisiłam w wielkim 5 litrowym słoju )
- zestaw taki jak do kiszenia ogórków (koper, chrzan, czosnek, gorczyca i oczywiście sól)
- dużo czosnku, ja dodałam ok. 12 ząbków
- 2 płaskie łyżeczki soli niejodowanej na litr wody. Ja potrzebowałam ok. 2 litry wody.
- możesz dodać do smaku jeszcze papryczki chilli. Ja dodałam trzy duże.

Do kiszenia pomidorów najlepiej wykorzystać małe, twarde i mięsiste. Polecam odmianę LIMA- one takie właśnie są.

Na spód słoika dajemy koper,kilka ząbków czosnku, trochę przypraw. Następnie układamy ciasno pomidory, dodajemy resztę przypraw i zalewamy bardzo ciepłą wodą. Nie wrzątkiem bo pomidory nam się ugotują ale bardzo ciepłą. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i pozostawiamy do kiszenia. Po kilku dniach kiedy ustąpi fermentacja pomidory możesz wynieść w ciemne miejsce.

Kiszone pomidory są bardzo popularne na Ukrainie. Jada się je jak u nas kiszone ogórki. Możesz podać pomidorki jako przystawkę, świetnie nadają się do mięs i wędlin, jako składnik sałatek lub po prostu do zupy. Naprawdę polecam. Odkryłam je w tym roku i jestem zachwycona ich smakiem.





SMACZNEGO :)

Komentarze

  1. ahaha, właśnie wróciłam z Ukrainy (zwiedzałam Kijów i Lwów) i przywieźliśmy z chłopakiem takie kiszone pomidory :) są bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…