Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY :)


We wtorek 15 września po raz pierwszy w nowym roku szkolnym odbyły się w zabrzańskim szpitalu warsztaty dla dzieci na temat zdrowego żywienia. Warsztaty JedzOnko odbyły się pod hasłem "Zdrowe drugie śniadanie". Jestem dumna, iż mogę współprowadzić tak fantastyczne przedsięwzięcie i gotować z cudownymi, małymi pacjentami.

Dziękuję Fundacji Iskierka, bez której warsztatów by nie było. To dzięki zaangażowaniu, wsparciu i chęci do działania warsztaty ruszyły pełną parą. Oczywiście, jak zawsze towarzyszyły nam niezastąpione Panie ze Szkoły Specjalnej nr.38 w Zabrzu Jola Kaczmarek i Basia Zgolik. Jeszcze raz dziękuję.

Mali i troszkę starsi pacjenci oddziału onkologicznego wraz z rodzicami świetnie się bawili przyrządzając i próbując ciekawych, znanych lecz podanych w innej formie potraw.
Wspólnie uczyliśmy się, że śniadanie to nie tylko kanapka z serem czy szynką ale to cała gama produktów, którą możemy wykorzystać do przyrządzenia śniadania.
Po raz kolejny również pokazałyśmy dzieciom, że zdrowe nie znaczy nudne ale zdrowe to pyszne i kolorowe.
Poza tym dzieci są bardzo kreatywne i chętne do próbowania nowych smaków, trzeba im tylko na to pozwolić.
Bardzo się cieszę, iż nasze warsztaty cieszą się zainteresowaniem. Zdrowe odżywianie jest bardzo istotne, szczególnie zdrowe odżywianie dzieci chorych i to właśnie pragnę pokazać dzieciom i rodzicom.

Jeśli macie ochotę namawiam do przygotowania w domu naszych propozycji:
- koktajlu bananowo-szpinakowego
- pasty z suszonych pomidorów i słonecznika
- faszerowanych kiwi i pomidorów
- sałatki ze świeżego szpinaku

                                         KOKTAJL BANANOWO- SZPINAKOWY

- litr kefiru, maślanki lub jogurtu ( do wyboru)
- 2 dojrzałe banany
- garść orzechów nerkowca (możesz zastąpić ulubionymi orzechami lub pestkami dyni)
- dojrzałe awokado
- duża garść szpinaku

Przygotowanie koktajlu jest banalne. Wystarczy wszystko zmiksować w robocie kuchennym lub ręcznym blenderem i możesz się cieszyć pysznym, zdrowym napojem. Zapewniam, że w smaku nie wyczujesz szpinaku. Koktajl jest słodki i pachnie bananami. PYCHA.

PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW

- kilka suszonych pomidorów 
- garść prażonych ziaren słonecznika
- serek śmietankowy (taki jak do smarowania pieczywa) lub gęsty jogurt np.grecki
- świeżo mielony pieprz, odrobina soli
- łyżeczka soku z cytryny

Pomidory kroimy drobno lub miksujemy blenderem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pyszna pasta gotowa. Pasta może nam służyć do kanapek lub jako dip do warzyw. Jest naprawdę pyszna a przygotowanie jej zajmie Ci 3 min.


FASZEROWANE KIWI

- 4 duże, twarde kiwi (twarde ale dojrzałe)
- serek ziarniak naturalny
- nektarynka
- ziarenka czarnuszki lub sezamu

Kiwi kroimy na pół, wydrążamy środek łyżeczką. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę, podobnie nektarynkę. Owoce łączymy z serkiem lub gęstym jogurtem, doprawiamy sezamem lub czarnuszką i faszerujemy miseczki z kiwi. Tak podana przekąska na pewno zaciekawi każde dziecko.


FASZEROWANY POMIDOR

- 4 dojrzałe, twarde pomidory
- serek ziarniak
- kilka listków szpinaku
- ogórek zielony
- pestki dyni

Wykonanie podobne jak w przypadku kiwi. Pomidory kroimy na pół i delikatnie wydrążamy. 
Ogórka kroimy w drobna kostkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i faszerujemy pomidory.
Czyż taki pomidor nie wygląda apetycznie?




SAŁATKA ZE SZPINAKIEM

Szpinak zastępuje nam sałatę. Do naszej sałatki dodaliśmy:
- szpinak
- suszone pomidory
- ogórka
- oliwki zielone
- ser mozarellę
- łyżkę oleju z suszonych pomidorów
- ziarenka czarnuszki, szczyptę
- szczypior

Wszystkie składniki (poza szpinakiem) kroimy, łączymy, doprawiamy i pyszna sałatka gotowa. Taką sałatkę możesz zabrać do pracy czy do szkoły. Na pewno dostarczy czy więcej witamin i składników mineralnych niż baton... Pomyśl o tym.

Z racji, iż nasze warsztaty cieszą się popularnością wśród dzieci i młodzieży postanowiłyśmy, iż będzie to impreza cykliczna. Chcemy również prowadzić warsztaty w innych śląskich szpitalach onkologicznych. Niebawem odwiedzimy Katowice i Chorzów, gdzie również będziemy uczyć małych pacjentów zasad zdrowego odżywiania.

Wiemy jak ważne jest zdrowe odżywianie do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tym bardziej, gdy dziecko zmaga się z ciężką chorobą. Tak więc chcemy uczyć, pomagać, rozmawiać.

Jeśli macie jakieś pytania czy chcecie się dowiedzieć czegoś więcej na temat diety w chorobie jestem do Waszej dyspozycji.

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam na warsztaty :)

Zdjęcia dzięki Fundacji Iskierka.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes