niedziela, 20 września 2015

WARSZTATY :)


We wtorek 15 września po raz pierwszy w nowym roku szkolnym odbyły się w zabrzańskim szpitalu warsztaty dla dzieci na temat zdrowego żywienia. Warsztaty JedzOnko odbyły się pod hasłem "Zdrowe drugie śniadanie". Jestem dumna, iż mogę współprowadzić tak fantastyczne przedsięwzięcie i gotować z cudownymi, małymi pacjentami.

Dziękuję Fundacji Iskierka, bez której warsztatów by nie było. To dzięki zaangażowaniu, wsparciu i chęci do działania warsztaty ruszyły pełną parą. Oczywiście, jak zawsze towarzyszyły nam niezastąpione Panie ze Szkoły Specjalnej nr.38 w Zabrzu Jola Kaczmarek i Basia Zgolik. Jeszcze raz dziękuję.

Mali i troszkę starsi pacjenci oddziału onkologicznego wraz z rodzicami świetnie się bawili przyrządzając i próbując ciekawych, znanych lecz podanych w innej formie potraw.
Wspólnie uczyliśmy się, że śniadanie to nie tylko kanapka z serem czy szynką ale to cała gama produktów, którą możemy wykorzystać do przyrządzenia śniadania.
Po raz kolejny również pokazałyśmy dzieciom, że zdrowe nie znaczy nudne ale zdrowe to pyszne i kolorowe.
Poza tym dzieci są bardzo kreatywne i chętne do próbowania nowych smaków, trzeba im tylko na to pozwolić.
Bardzo się cieszę, iż nasze warsztaty cieszą się zainteresowaniem. Zdrowe odżywianie jest bardzo istotne, szczególnie zdrowe odżywianie dzieci chorych i to właśnie pragnę pokazać dzieciom i rodzicom.

Jeśli macie ochotę namawiam do przygotowania w domu naszych propozycji:
- koktajlu bananowo-szpinakowego
- pasty z suszonych pomidorów i słonecznika
- faszerowanych kiwi i pomidorów
- sałatki ze świeżego szpinaku

                                         KOKTAJL BANANOWO- SZPINAKOWY

- litr kefiru, maślanki lub jogurtu ( do wyboru)
- 2 dojrzałe banany
- garść orzechów nerkowca (możesz zastąpić ulubionymi orzechami lub pestkami dyni)
- dojrzałe awokado
- duża garść szpinaku

Przygotowanie koktajlu jest banalne. Wystarczy wszystko zmiksować w robocie kuchennym lub ręcznym blenderem i możesz się cieszyć pysznym, zdrowym napojem. Zapewniam, że w smaku nie wyczujesz szpinaku. Koktajl jest słodki i pachnie bananami. PYCHA.

PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW

- kilka suszonych pomidorów 
- garść prażonych ziaren słonecznika
- serek śmietankowy (taki jak do smarowania pieczywa) lub gęsty jogurt np.grecki
- świeżo mielony pieprz, odrobina soli
- łyżeczka soku z cytryny

Pomidory kroimy drobno lub miksujemy blenderem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pyszna pasta gotowa. Pasta może nam służyć do kanapek lub jako dip do warzyw. Jest naprawdę pyszna a przygotowanie jej zajmie Ci 3 min.


FASZEROWANE KIWI

- 4 duże, twarde kiwi (twarde ale dojrzałe)
- serek ziarniak naturalny
- nektarynka
- ziarenka czarnuszki lub sezamu

Kiwi kroimy na pół, wydrążamy środek łyżeczką. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę, podobnie nektarynkę. Owoce łączymy z serkiem lub gęstym jogurtem, doprawiamy sezamem lub czarnuszką i faszerujemy miseczki z kiwi. Tak podana przekąska na pewno zaciekawi każde dziecko.


FASZEROWANY POMIDOR

- 4 dojrzałe, twarde pomidory
- serek ziarniak
- kilka listków szpinaku
- ogórek zielony
- pestki dyni

Wykonanie podobne jak w przypadku kiwi. Pomidory kroimy na pół i delikatnie wydrążamy. 
Ogórka kroimy w drobna kostkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i faszerujemy pomidory.
Czyż taki pomidor nie wygląda apetycznie?




SAŁATKA ZE SZPINAKIEM

Szpinak zastępuje nam sałatę. Do naszej sałatki dodaliśmy:
- szpinak
- suszone pomidory
- ogórka
- oliwki zielone
- ser mozarellę
- łyżkę oleju z suszonych pomidorów
- ziarenka czarnuszki, szczyptę
- szczypior

Wszystkie składniki (poza szpinakiem) kroimy, łączymy, doprawiamy i pyszna sałatka gotowa. Taką sałatkę możesz zabrać do pracy czy do szkoły. Na pewno dostarczy czy więcej witamin i składników mineralnych niż baton... Pomyśl o tym.

Z racji, iż nasze warsztaty cieszą się popularnością wśród dzieci i młodzieży postanowiłyśmy, iż będzie to impreza cykliczna. Chcemy również prowadzić warsztaty w innych śląskich szpitalach onkologicznych. Niebawem odwiedzimy Katowice i Chorzów, gdzie również będziemy uczyć małych pacjentów zasad zdrowego odżywiania.

Wiemy jak ważne jest zdrowe odżywianie do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tym bardziej, gdy dziecko zmaga się z ciężką chorobą. Tak więc chcemy uczyć, pomagać, rozmawiać.

Jeśli macie jakieś pytania czy chcecie się dowiedzieć czegoś więcej na temat diety w chorobie jestem do Waszej dyspozycji.

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam na warsztaty :)

Zdjęcia dzięki Fundacji Iskierka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz