Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY :)


We wtorek 15 września po raz pierwszy w nowym roku szkolnym odbyły się w zabrzańskim szpitalu warsztaty dla dzieci na temat zdrowego żywienia. Warsztaty JedzOnko odbyły się pod hasłem "Zdrowe drugie śniadanie". Jestem dumna, iż mogę współprowadzić tak fantastyczne przedsięwzięcie i gotować z cudownymi, małymi pacjentami.

Dziękuję Fundacji Iskierka, bez której warsztatów by nie było. To dzięki zaangażowaniu, wsparciu i chęci do działania warsztaty ruszyły pełną parą. Oczywiście, jak zawsze towarzyszyły nam niezastąpione Panie ze Szkoły Specjalnej nr.38 w Zabrzu Jola Kaczmarek i Basia Zgolik. Jeszcze raz dziękuję.

Mali i troszkę starsi pacjenci oddziału onkologicznego wraz z rodzicami świetnie się bawili przyrządzając i próbując ciekawych, znanych lecz podanych w innej formie potraw.
Wspólnie uczyliśmy się, że śniadanie to nie tylko kanapka z serem czy szynką ale to cała gama produktów, którą możemy wykorzystać do przyrządzenia śniadania.
Po raz kolejny również pokazałyśmy dzieciom, że zdrowe nie znaczy nudne ale zdrowe to pyszne i kolorowe.
Poza tym dzieci są bardzo kreatywne i chętne do próbowania nowych smaków, trzeba im tylko na to pozwolić.
Bardzo się cieszę, iż nasze warsztaty cieszą się zainteresowaniem. Zdrowe odżywianie jest bardzo istotne, szczególnie zdrowe odżywianie dzieci chorych i to właśnie pragnę pokazać dzieciom i rodzicom.

Jeśli macie ochotę namawiam do przygotowania w domu naszych propozycji:
- koktajlu bananowo-szpinakowego
- pasty z suszonych pomidorów i słonecznika
- faszerowanych kiwi i pomidorów
- sałatki ze świeżego szpinaku

                                         KOKTAJL BANANOWO- SZPINAKOWY

- litr kefiru, maślanki lub jogurtu ( do wyboru)
- 2 dojrzałe banany
- garść orzechów nerkowca (możesz zastąpić ulubionymi orzechami lub pestkami dyni)
- dojrzałe awokado
- duża garść szpinaku

Przygotowanie koktajlu jest banalne. Wystarczy wszystko zmiksować w robocie kuchennym lub ręcznym blenderem i możesz się cieszyć pysznym, zdrowym napojem. Zapewniam, że w smaku nie wyczujesz szpinaku. Koktajl jest słodki i pachnie bananami. PYCHA.

PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW

- kilka suszonych pomidorów 
- garść prażonych ziaren słonecznika
- serek śmietankowy (taki jak do smarowania pieczywa) lub gęsty jogurt np.grecki
- świeżo mielony pieprz, odrobina soli
- łyżeczka soku z cytryny

Pomidory kroimy drobno lub miksujemy blenderem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pyszna pasta gotowa. Pasta może nam służyć do kanapek lub jako dip do warzyw. Jest naprawdę pyszna a przygotowanie jej zajmie Ci 3 min.


FASZEROWANE KIWI

- 4 duże, twarde kiwi (twarde ale dojrzałe)
- serek ziarniak naturalny
- nektarynka
- ziarenka czarnuszki lub sezamu

Kiwi kroimy na pół, wydrążamy środek łyżeczką. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę, podobnie nektarynkę. Owoce łączymy z serkiem lub gęstym jogurtem, doprawiamy sezamem lub czarnuszką i faszerujemy miseczki z kiwi. Tak podana przekąska na pewno zaciekawi każde dziecko.


FASZEROWANY POMIDOR

- 4 dojrzałe, twarde pomidory
- serek ziarniak
- kilka listków szpinaku
- ogórek zielony
- pestki dyni

Wykonanie podobne jak w przypadku kiwi. Pomidory kroimy na pół i delikatnie wydrążamy. 
Ogórka kroimy w drobna kostkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i faszerujemy pomidory.
Czyż taki pomidor nie wygląda apetycznie?




SAŁATKA ZE SZPINAKIEM

Szpinak zastępuje nam sałatę. Do naszej sałatki dodaliśmy:
- szpinak
- suszone pomidory
- ogórka
- oliwki zielone
- ser mozarellę
- łyżkę oleju z suszonych pomidorów
- ziarenka czarnuszki, szczyptę
- szczypior

Wszystkie składniki (poza szpinakiem) kroimy, łączymy, doprawiamy i pyszna sałatka gotowa. Taką sałatkę możesz zabrać do pracy czy do szkoły. Na pewno dostarczy czy więcej witamin i składników mineralnych niż baton... Pomyśl o tym.

Z racji, iż nasze warsztaty cieszą się popularnością wśród dzieci i młodzieży postanowiłyśmy, iż będzie to impreza cykliczna. Chcemy również prowadzić warsztaty w innych śląskich szpitalach onkologicznych. Niebawem odwiedzimy Katowice i Chorzów, gdzie również będziemy uczyć małych pacjentów zasad zdrowego odżywiania.

Wiemy jak ważne jest zdrowe odżywianie do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tym bardziej, gdy dziecko zmaga się z ciężką chorobą. Tak więc chcemy uczyć, pomagać, rozmawiać.

Jeśli macie jakieś pytania czy chcecie się dowiedzieć czegoś więcej na temat diety w chorobie jestem do Waszej dyspozycji.

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam na warsztaty :)

Zdjęcia dzięki Fundacji Iskierka.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…