Przejdź do głównej zawartości

ZDROWE PASTY DO KANAPEK

Każdy rodzić chciałby aby jego dziecko zdrowo się odżywiało, aby jadło warzywa i owoce, unikało słodyczy i słonych przekąsek. Do chrupania prosiło jedynie marchewkę i kalarepkę. Przyznaję, byłby to idealny scenariusz. 
Niestety, w życiu nie jest tak różowo. Większość dzieci dobrowolnie nie sięga po warzywa. O ile jabłko czy banana zje bez zbytniego namawiania o tyle o warzywa dobrowolnie raczej nie prosi.
Oczywiście, my rodzice nie chcemy siłą zmuszać dzieci do jedzenia zdrowych potraw. W dzieciach należy wyrobić dobre nawyki, aby same chętnie próbowały nowych rzeczy. Zanim jednak przekonamy dziecko do zdrowego odżywiania, proponuję na początek przemycać wartościowe produkty w potrawach które dziecko lubi.
Świetnie sprawdzą się pasty do kanapek. Kanapki jemy codziennie. Zamiast nudnego serka do smarowania pieczywa czy masła spróbuj podać kolorową pastę, która sama w sobie jest smaczna.

Przedstawiam pasty które są smaczne i zdrowe.

PASTA Z FASOLI

- 200 g drobnej fasolki
- jedna mała cebula
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki kminku
- papryczka chili wg. uznania
- łyżeczka oliwy
- sól i pieprz
- łyżeczka sezamu

Fasolkę zalać gorącą wodą i moczyć 12 h. Po tym czasie wylać wodę i dobrze wypłukać fasolę. Gotować z kminkiem do miękkości.
Ugotowaną fasolkę przełożyć do miski, gdy będzie zimna dodać podsmażoną cebulkę, paprykę, chili. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwę. Zmiksować na gładką masę. Dodać ziarenka sezamu, dzięki czemu pasta będzie delikatnie chrupiąca. Jeśli pasta będzie za gęsta dodaj łyżkę wody.
Podawaj schłodzoną najlepiej z pieczywem.




PASTA Z SOCZEWICY I PIECZONEJ PAPRYKI

- 100 g. czerwonej soczewicy
- duża czerwona papryka
- 30 g sera feta
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pieprz, sól
- łyżeczka oliwy

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pozostawić do wystygnięcia. Paprykę piec w piekarniku w 180 st.C przez 20-25 min.
Gdy papryka będzie miała pomarszczoną skórkę, włożyć do woreczka na kilka minut. Pozwoli to na łatwiejsze obranie papryki ze skórki.
Gdy papryka i soczewica będą przestudzone zmiksować z pozostałymi składnikami.
Podawać schłodzoną.
Pasta świetnie się nadaje jako dip do warzyw. Świetnie smakuje z młoda marchewką, kalarepką i papryką.


PASTA Z PRAŻONEGO SŁONECZNIKA I SUSZONYCH POMIDORÓW

- 100 g. nasion słonecznika
- kilka suszonych pomidorów (5-6 sztuk)
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- sól, biały pieprz
- 3 łyżki wody jeśli pasta będzie za gęsta
- opcjonalnie kilka czarnych oliwek

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gdy wystygnie zmiksować z olejem. Dodać pomidory, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Możesz dodać również czarne oliwki. Wszystko zmiksować na gładką masę.
Pasta świetnie smakuje z grillowanym mięsem, szczególnie kurczakiem.



Pasty są świetnym rozwiązaniem dla dzieci, które nie przepadają za warzywami. Na kanapce będzie dobrze smakować, a Twoja pociecha nawet nie zauważy że zjadła porcję warzyw.

SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…