Każdy rodzić chciałby aby jego dziecko zdrowo się odżywiało, aby jadło warzywa i owoce, unikało słodyczy i słonych przekąsek. Do chrupania prosiło jedynie marchewkę i kalarepkę. Przyznaję, byłby to idealny scenariusz.
Niestety, w życiu nie jest tak różowo. Większość dzieci dobrowolnie nie sięga po warzywa. O ile jabłko czy banana zje bez zbytniego namawiania o tyle o warzywa dobrowolnie raczej nie prosi.
Oczywiście, my rodzice nie chcemy siłą zmuszać dzieci do jedzenia zdrowych potraw. W dzieciach należy wyrobić dobre nawyki, aby same chętnie próbowały nowych rzeczy. Zanim jednak przekonamy dziecko do zdrowego odżywiania, proponuję na początek przemycać wartościowe produkty w potrawach które dziecko lubi.
Świetnie sprawdzą się pasty do kanapek. Kanapki jemy codziennie. Zamiast nudnego serka do smarowania pieczywa czy masła spróbuj podać kolorową pastę, która sama w sobie jest smaczna.
Przedstawiam pasty które są smaczne i zdrowe.
PASTA Z FASOLI
- 200 g drobnej fasolki
- jedna mała cebula
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki kminku
- papryczka chili wg. uznania
- łyżeczka oliwy
- sól i pieprz
- łyżeczka sezamu
Fasolkę zalać gorącą wodą i moczyć 12 h. Po tym czasie wylać wodę i dobrze wypłukać fasolę. Gotować z kminkiem do miękkości.
Ugotowaną fasolkę przełożyć do miski, gdy będzie zimna dodać podsmażoną cebulkę, paprykę, chili. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwę. Zmiksować na gładką masę. Dodać ziarenka sezamu, dzięki czemu pasta będzie delikatnie chrupiąca. Jeśli pasta będzie za gęsta dodaj łyżkę wody.
Podawaj schłodzoną najlepiej z pieczywem.
PASTA Z SOCZEWICY I PIECZONEJ PAPRYKI
- 100 g. czerwonej soczewicy
- duża czerwona papryka
- 30 g sera feta
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pieprz, sól
- łyżeczka oliwy
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pozostawić do wystygnięcia. Paprykę piec w piekarniku w 180 st.C przez 20-25 min.
Gdy papryka będzie miała pomarszczoną skórkę, włożyć do woreczka na kilka minut. Pozwoli to na łatwiejsze obranie papryki ze skórki.
Gdy papryka i soczewica będą przestudzone zmiksować z pozostałymi składnikami.
Podawać schłodzoną.
Pasta świetnie się nadaje jako dip do warzyw. Świetnie smakuje z młoda marchewką, kalarepką i papryką.
PASTA Z PRAŻONEGO SŁONECZNIKA I SUSZONYCH POMIDORÓW
- 100 g. nasion słonecznika
- kilka suszonych pomidorów (5-6 sztuk)
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- sól, biały pieprz
- 3 łyżki wody jeśli pasta będzie za gęsta
- opcjonalnie kilka czarnych oliwek
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gdy wystygnie zmiksować z olejem. Dodać pomidory, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Możesz dodać również czarne oliwki. Wszystko zmiksować na gładką masę.
Pasta świetnie smakuje z grillowanym mięsem, szczególnie kurczakiem.
Pasty są świetnym rozwiązaniem dla dzieci, które nie przepadają za warzywami. Na kanapce będzie dobrze smakować, a Twoja pociecha nawet nie zauważy że zjadła porcję warzyw.
SMACZNEGO !!!
Niestety, w życiu nie jest tak różowo. Większość dzieci dobrowolnie nie sięga po warzywa. O ile jabłko czy banana zje bez zbytniego namawiania o tyle o warzywa dobrowolnie raczej nie prosi.
Oczywiście, my rodzice nie chcemy siłą zmuszać dzieci do jedzenia zdrowych potraw. W dzieciach należy wyrobić dobre nawyki, aby same chętnie próbowały nowych rzeczy. Zanim jednak przekonamy dziecko do zdrowego odżywiania, proponuję na początek przemycać wartościowe produkty w potrawach które dziecko lubi.
Świetnie sprawdzą się pasty do kanapek. Kanapki jemy codziennie. Zamiast nudnego serka do smarowania pieczywa czy masła spróbuj podać kolorową pastę, która sama w sobie jest smaczna.
Przedstawiam pasty które są smaczne i zdrowe.
PASTA Z FASOLI
- 200 g drobnej fasolki
- jedna mała cebula
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki kminku
- papryczka chili wg. uznania
- łyżeczka oliwy
- sól i pieprz
- łyżeczka sezamu
Fasolkę zalać gorącą wodą i moczyć 12 h. Po tym czasie wylać wodę i dobrze wypłukać fasolę. Gotować z kminkiem do miękkości.
Ugotowaną fasolkę przełożyć do miski, gdy będzie zimna dodać podsmażoną cebulkę, paprykę, chili. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwę. Zmiksować na gładką masę. Dodać ziarenka sezamu, dzięki czemu pasta będzie delikatnie chrupiąca. Jeśli pasta będzie za gęsta dodaj łyżkę wody.
Podawaj schłodzoną najlepiej z pieczywem.
PASTA Z SOCZEWICY I PIECZONEJ PAPRYKI
- 100 g. czerwonej soczewicy
- duża czerwona papryka
- 30 g sera feta
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pieprz, sól
- łyżeczka oliwy
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pozostawić do wystygnięcia. Paprykę piec w piekarniku w 180 st.C przez 20-25 min.
Gdy papryka będzie miała pomarszczoną skórkę, włożyć do woreczka na kilka minut. Pozwoli to na łatwiejsze obranie papryki ze skórki.
Gdy papryka i soczewica będą przestudzone zmiksować z pozostałymi składnikami.
Podawać schłodzoną.
Pasta świetnie się nadaje jako dip do warzyw. Świetnie smakuje z młoda marchewką, kalarepką i papryką.
PASTA Z PRAŻONEGO SŁONECZNIKA I SUSZONYCH POMIDORÓW
- 100 g. nasion słonecznika
- kilka suszonych pomidorów (5-6 sztuk)
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- sól, biały pieprz
- 3 łyżki wody jeśli pasta będzie za gęsta
- opcjonalnie kilka czarnych oliwek
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gdy wystygnie zmiksować z olejem. Dodać pomidory, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Możesz dodać również czarne oliwki. Wszystko zmiksować na gładką masę.
Pasta świetnie smakuje z grillowanym mięsem, szczególnie kurczakiem.
Pasty są świetnym rozwiązaniem dla dzieci, które nie przepadają za warzywami. Na kanapce będzie dobrze smakować, a Twoja pociecha nawet nie zauważy że zjadła porcję warzyw.
SMACZNEGO !!!
Komentarze
Prześlij komentarz