Każdy z nas używa w kuchni wielu przypraw i ziół. Wszystkie poza walorami smakowymi posiadają właściwości zdrowotne. Warto stosować zróżnicowane przyprawy dla lepszego samopoczucia.
Zachęcam zatem wszystkich do stosowania przypraw i ziół w swojej kuchni. Nie dość że Wasze posiłki będą pyszne to jeszcze zdrowe.
Przedstawiam najpopularniejsze zioła i przyprawy oraz ich właściwości zdrowotne. Wszystkie z przedstawionych produktów działają antynowotworowo.
Kurkuma
Kurkuma jest popularną przyprawą z rodziny imbirowatych, nadającą charakterystyczną żółtą barwę przyprawie curry. Kurkuma zawiera w swym składzie cząsteczki kurkuminy, które posiadają właściwości żółciopędne i żółciotwórcze, rozkurczowe i przeciwzapalne. Jej obecność przyczynia się do przywrócenia prawidłowej kurczliwości pęcherzyka żółciowego, ponadto kurkumina pobudza wydzielanie śliny oraz soku żołądkowego, jelitowego, trzustkowego. Jednym słowem korzystnie wpływa na procesy trawienne i wchłanianie składników pokarmowych.
Tymianek jest ziołem śródziemnomorskim, zawierających w swoim składzie takie substancje jak: olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, trójterpeny i inne. Podobnie jak rozmaryn i oregano, tymianek dostarcza związków przeciwutleniających, jednakże ich zawartość w tymianku jest już znacznie mniejsza.
Zachęcam zatem wszystkich do stosowania przypraw i ziół w swojej kuchni. Nie dość że Wasze posiłki będą pyszne to jeszcze zdrowe.
Przedstawiam najpopularniejsze zioła i przyprawy oraz ich właściwości zdrowotne. Wszystkie z przedstawionych produktów działają antynowotworowo.
Kurkuma
Kurkuma jest popularną przyprawą z rodziny imbirowatych, nadającą charakterystyczną żółtą barwę przyprawie curry. Kurkuma zawiera w swym składzie cząsteczki kurkuminy, które posiadają właściwości żółciopędne i żółciotwórcze, rozkurczowe i przeciwzapalne. Jej obecność przyczynia się do przywrócenia prawidłowej kurczliwości pęcherzyka żółciowego, ponadto kurkumina pobudza wydzielanie śliny oraz soku żołądkowego, jelitowego, trzustkowego. Jednym słowem korzystnie wpływa na procesy trawienne i wchłanianie składników pokarmowych.
Poza wspomnianymi już właściwościami najistotniejszą zaletą kurkuminy jest jej przeciwnowotworowy potencjał we wszystkich trzech fazach karcynogenezy: inicjacji, promocji i inwersji. Najważniejszą cechą kurkuminy jest hamowanie funkcji czynnika NF-kB, czyli białka blokującego apoptozę (naturalną śmierć komórki np. uszkodzonej), przyczyniającego się do powstawania niemal 95% wszystkich nowotworów. Kurkumina jako inhibitor NF-kB przyczynia się do wywołania apoptozy, czyli obumarcia uszkodzonych komórek, także nowotworowych. Ma również silne właściwości antyoksydacyjne, hamuje m.in. syntezę tlenków azotu, należących do grupy tzw. wolnych rodników. Kurkuminie przypisuje się również właściwości hamujące proliferację (gwałtowne namnażanie) oraz inwazję komórek rakowych.
Obiecujące efekty stosowania kurkuminy obserwuje się w leczeniu następujących nowotworów: chronicznej białaczki limfocytarnej, chłoniaka, raka trzustki, pęcherza, okrężnicy i dróg żółciowych. Kurkumina jest dobrze tolerowana przez organizm, a wysokie dawki jej stosowania powodują zaledwie minimalne działania nieporządane.
Imbir
Imbir
Przyprawą dość popularną w naszych domach pochodzącą z Południowej Azji jest imbir, a ściślej kłącze imbiru. Do najważniejszych substancji obecnych w tej przyprawie zaliczamy fenyloalkany, do których należy gingerol. To właśnie ta substancja odpowiada za charakterystyczny ostry smak imbiru, ale to nie jej główna właściwość. Fenyloalkany obecne a imbirze (gingerol, shogaol) wykazują działanie przeciwwymiotne, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe. Istotną właściwością gingerolu jest również działanie przeciwnowotworowe, polegające (podobnie jak w przypadku kurkuminy) na blokowaniu czynnika NF-kB, a także zdolność hamowania aktywności leukotrienów LTB4, cytokin TNF-α i iNOS, substancji przyczyniających się do powstawania lub rozwoju nowotworu.
Stosowanie ekstraktów z imbiru jest wskazane w leczeniu nowotworów żołądka, jajników, piersi, wątroby, okrężnicy, płuc oraz nowotworów skóry.
Estragon
Estragon
Estragon jest bardzo popularną w Europie i Ameryce Północnej rośliną posiadającą walory lecznicze oraz kulinarne. Jest rośliną zasobną w takie związki jak: flawonoidy, fitosterole, kumarynowce, węglowodory nasycone, garbniki. Jej leczniczy charakter związany jest z właściwościami żółciopędnymi, rozkurczowymi, przeciwwzdęciowymi, wiatropędnymi oraz poprawiającymi trawienie. Estragon zastosowanie znalazł także jako środek wykrztuśny, grzybobójczy, pierwotniakobójczy, antybakteryjny i antynowotworowy.
Rola estragonu w profilaktyce lub leczeniu nowotworów jest związana z występowaniem m.in. flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne, a niektóre z grupy tych związków mogą blokować namnażanie komórek nowotworowych, co więcej nawet pobudzać je do samozniszczenia. Również zawartość fitosteroli może być korzystne z punktu widzenia profilaktyki bądź leczenia, sterole roślinne bowiem (oraz ich utlenione pochodne) mogą hamować proliferację (namnażanie) komórek rakowych, pojawianie się przerzutów, indukują też apoptozę lub mobilizują układ odpornościowy do działania.
Bazylia
Bazylia
Właściwości antynowotworowe bazylii są głównie związane z występowaniem w tejże roślinie organicznych związków, tzw. terpenów. Związki te mogą powodować ograniczanie rozwoju nowotworów (w szczególności wywoływanym wirusami), a nawet ich obumieranie.
Ziele bazylii ma również szereg innych działań: żółciopędne, pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, trzustkowych, jelitowych, pobudza trawienie oraz przyswajanie składników pokarmowych. Wykazuje również właściwości pierwotniakobójcze, grzybobójcze, antyseptyczne, przeciwpasożytnicze. Ułatwia też oczyszczanie dróg oddechowych z zalegającej wydzieliny, pobudza krążenie krwi i limfy, może też być stosowana jako środek na zmniejszanie obrzęków.
Lukrecja
Lukrecja
Od wieków znane są dobroczynne właściwości lukrecji, byliny pochodzącej z rejonu Morza Śródziemnego oraz Azji Środkowej i Mniejszej. Elementem bogatym w różnego typu substancje czynne jest korzeń rośliny. Znaleźć tam można: saponiny trójterpenowe, kwas glicyryzowy, flawonoidy, kwaśne polisacharydy, sterole, kumaryny, skrobia, monosacharydy i dwucukry, sole mineralne, asparagina, mannitol, olejek eteryczny, salicylan metylu.
Korzeń lukrecji znalazł wszechstronne zastosowanie w różnego typu schorzeniach. Wykazuje następujące działania: sekretolityczne, wykrztuśne, rozkurczowe na mięśnie gładkie, zapobiegające wrzodom i przyspieszające ich gojenie, przeciwzapalne na skórę, nabłonki, tkanki chrzęstną, kostną i łączną właściwą. Substancje zawarte w korzeniu lukrecji spełniają również rolę antyoksydantów, wyłapywaczy wolnych rodników, a także chronią przed wirusami.
Mięta
Mięta
Popularnym ziołem w domowych apteczkach wielu Polaków jest mięta. Znana jest między innymi ze swoich właściwości łagodzących problemy trawienne, nudności, przyspieszających trawienie i oczyszczających. Prócz dobroczynnego działania na układ pokarmowy ma również zastosowanie w leczeniu infekcji dróg oddechowych ze względu na zawartość m.in. olejków eterycznych.
Zioło mięty jest również bogatym źródłem polifenoli (do grupy których należą flawonoidy), których ważną właściwością (z punktu widzenia profilaktyki i leczenia nowotworów) jest silne działanie antyoksydacyjne. Stosowanie mięty w codziennej diecie mniejsza zatem szansę wystąpienia choroby nowotworowej.
Oregano
Oregano
Oregano (mniej znane jako lebiodka pospolita) jest przyprawą znaną niemal przez każdego, bardzo często pojawia się m.in. jako dodatek na pizzy lub wchodzi w skład ziół prowansalskich. Jest zielem zasobnym w różne olejki eteryczne, fenolokwasy, flawonoidy, fitosterole, garbniki, triterpeny. Podobnie jak mięta poprawia i wspomaga pracę układu pokarmowego, ponadto zapobiega infekcjom i tonizuje.
Oregano należy też do grupy ziół, które posiadają silne właściwości przeciwutleniające, co jak już wiadomo jest niezbędne w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Warto więc na stałe wprowadzić oregano do swojej diety.
Rozmaryn
Oregano należy też do grupy ziół, które posiadają silne właściwości przeciwutleniające, co jak już wiadomo jest niezbędne w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Warto więc na stałe wprowadzić oregano do swojej diety.
Rozmaryn
Rozmaryn powszechnie występuje w rejonie Morza Śródziemnego, w innych częściach Europy spotkać go można raczej jako ziele hodowane w ogrodach lub doniczkach. Jest bogatym źródłem flawonoidów, garbników, kwasów wielofenolowych, trójterpenów, saponin i innych.
Stosowany jest jako środek wpływający na stany skurczowe mięśni gładkich jelit, dróg moczowych, stymulujący wydzielanie żółci, soków żołądkowych, pobudzający obwodowy układ krążenia. Ma również właściwości dezynfekujące ze względu na wysoką zawartość fenoli, ale przede wszystkim, dzięki obecności fenoli, redukuje zawartość heterocyklicznych (rakotwórczych) amin, powstających w procesie wędzenia, grillowania, opiekania lub smażenia. Poddawane takiej obróbce mięsa warto więc przyprawiać rozmarynem, lecz w niezbyt dużej ilości.
Szałwia
Szałwia
Szałwia, podobnie jak rozmaryn pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, a jej właściwości lecznicze były znane już w starożytności. Stosuję się ją przy zaburzeniach trawienia, aby pobudzić tworzenie żółci, soków żołądkowych oraz czynności wątroby. Napar z tego ziela jest też stosowany jako środek do płukania gardła, przemywania lub okładów.
Dobroczynne działanie szałwii jest związane z występowaniem garbników, pseudogarbników, trójterpenów, witamin B1 i C i innych. W profilaktyce antynowotworowej jest stosowana jako środek o właściwościach antyoksydacyjnych.
Tymianek
Tymianek
Oprócz tego jest także popularnym środkiem wykrztuśnym, ułatwiającym wydzielanie śluzu, działa przeciwskurczowo. Stosuje się go przy wrzodach przewodu pokarmowego i niedostatecznym wydzielaniu sokół żołądkowych oraz jako środek wiatropędny. Pozyskany z tymianku olejek eteryczny stosuje się zewnętrznie ze względu na działanie przeciwzapalne oraz, ze względu na zawartość trującego tymolu jako środek pasożytobójczy i dezynfekujący.
fundacjawybieramzdrowie.pl
CZOSNEK
Czosnek, podobnie jak cebula czy szczypior, zawiera liczne związki siarki, które osłabiają rakotwórcze działanie substancji powstających w mięsie przygotowanym na grillu. Czosnek powinien jak najczęściej pojawiać się w zdrowej diecie, ponieważ sprzyja obumieraniu komórek raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty i białaczki. Poza tym czosnek obniża poziom cukru we krwi, co utrudnia rozwój komórek rakowych. Czosnek działa najskuteczniej, gdy rozdrobnimy go z cebulą i zmieszamy z oliwą. Tak przygotowany sos nadaje się do sałatek i smażonych na patelni warzyw.
Poza tym, ten dodatek do potraw wspomaga detoksykację, wzmacnia system odpornościowy i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Lekarze sugerują, że aby wykorzystać jego lecznicze właściwości należy spożywać pół ząbka świeżego czosnku dziennie. Najwięcej dobroczynnych właściwości posiada jedzony na surowo. Gotowany, pieczony czy duszony traci część swoich zalet bakteriobójczych, choć nadal dobrze działa przeciwgrzybicznie i jako antyoksydant.
Mam nadzieję że przekonałam Was do ziół i przypraw. Życie od razu staje się smaczniejsze gdy w kuchni pachnie przyprawami. Zachęcam również do stworzenia małego ogródka na kuchennym parapecie. Będzie pachnąco, zdrowo i wiosennie. Wiele ziół można wyhodować samemu a potem cieszyć się ich smakiem, zapachem i leczniczymi właściwościami.
CZOSNEK
Czosnek, podobnie jak cebula czy szczypior, zawiera liczne związki siarki, które osłabiają rakotwórcze działanie substancji powstających w mięsie przygotowanym na grillu. Czosnek powinien jak najczęściej pojawiać się w zdrowej diecie, ponieważ sprzyja obumieraniu komórek raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty i białaczki. Poza tym czosnek obniża poziom cukru we krwi, co utrudnia rozwój komórek rakowych. Czosnek działa najskuteczniej, gdy rozdrobnimy go z cebulą i zmieszamy z oliwą. Tak przygotowany sos nadaje się do sałatek i smażonych na patelni warzyw.
Poza tym, ten dodatek do potraw wspomaga detoksykację, wzmacnia system odpornościowy i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Lekarze sugerują, że aby wykorzystać jego lecznicze właściwości należy spożywać pół ząbka świeżego czosnku dziennie. Najwięcej dobroczynnych właściwości posiada jedzony na surowo. Gotowany, pieczony czy duszony traci część swoich zalet bakteriobójczych, choć nadal dobrze działa przeciwgrzybicznie i jako antyoksydant.
Mam nadzieję że przekonałam Was do ziół i przypraw. Życie od razu staje się smaczniejsze gdy w kuchni pachnie przyprawami. Zachęcam również do stworzenia małego ogródka na kuchennym parapecie. Będzie pachnąco, zdrowo i wiosennie. Wiele ziół można wyhodować samemu a potem cieszyć się ich smakiem, zapachem i leczniczymi właściwościami.
Komentarze
Prześlij komentarz