Przejdź do głównej zawartości

CIASTKA CZEKOLADOWE Z BAKALIAMI

Wiele razy wspominałam, iż jestem miłośniczką czekolady. Tak jakoś się składa, że zawsze piekę ciastka z dodatkiem czekolady i kakao. To, że czekolada ma cudowne właściwości zdrowotne wiadomo nie od dziś. ( O właściwościach zdrowotnych czekolady pisałam przy okazji przepisu na czekoladowe ciacha). Nie bój się więc czekolady :)




Dziś proponuję równie smaczne czekoladowe ciastka z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich.

Nie mogę nie wspomnieć o orzechach. Wszystkie orzechy, mimo iż są bardzo kaloryczne są bardzo zdrowe. Dziś słówko o orzechach włoskich.




Orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie. Jedne i drugie zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo.
Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Warto zatem je chrupać profilaktycznie i dla zdrowia własnego serca.
Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. 

Bogactwem składników mineralnych orzechy włoskie biją na głowę laskowe. Ze względu na dużą ilość fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu, orzechy polecane są dla osób uczących się.
Są także dobrym zródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Witamina E, w którą obfitują, korzystnie wpływa na skórę, zaś wit. B6 bierze udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek.
Orzechy są polecane kobietom w ciąży, zawierają bowiem kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Podobne zalety ma olej wytłoczony z tych orzechów. Doskonały na zimno do sałatek. (poradnikzdrowie.pl).

Muszę również wspomnieć o żurawinie. Wiadomo, że doskonale wpływa na układ moczowy. Co jeszcze dobrego jest w tych pysznych owocach?




Żurawina jest bogatym źródłem witamin C i E oraz błonnika. Pierwszy z tych składników odżywczych jest naturalnym przeciwutleniaczem, który jest w stanie obronić organizm przed zniszczeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami i czynnikami zakaźnymi.
Wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poziomu cholesterolu, poprawia wrażliwość na insulinę i wspomaga utratę wagi u osób otyłych. Dzięki kolejnemu antyoksydantowi – witaminie E – organizm jest w stanie opóźnić lub uchronić się przed chorobami przewlekłymi związanymi z wolnymi rodnikami.
Owoc ten zawiera także witaminę K, mangan i wiele fitonutrientów – substancji chemicznych pochodzenia roślinnego, które pomagają uchronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami oraz posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwrakowe. 

PRZEPIS: ( na 16 ciasteczek)
- szklanka mąki ( w równych porcjach mąka pszenna luksusowa, mąka orkiszowa)
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła niesolonego
- 50 ml. oleju rzepakowego ( może być słonecznikowy)
- 20 g gorzkiego kakao
- duże jajko
- 120 g cukru trzcinowego
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 ml amaretto

Masło dokładnie ucieramy z cukrem, dodajemy olej i ucieramy do połączenia składników.



 Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao i jajko. Dokładnie mieszamy.



Gdy masa będzie wymieszana dodajemy posiekane orzechy, posiekaną czekoladę, żurawinę i znów mieszamy.



Na koniec dolewamy amaretto i dokładnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy odrobiną oleju i łyżeczką układamy ciasteczka. Ciastka nie mogą być za blisko siebie aby się nie posklejały podczas pieczenia.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 st. C przez 15 min. Ciasteczka będą chrupiące na brzegach i wilgotne w środku. ( bez termoobiegu w 190 st.C) 




     Ciasteczka są bardzo smaczne. Polecam.

                                                                                                                                                              
SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…