Wiele razy wspominałam, iż jestem miłośniczką czekolady. Tak jakoś się składa, że zawsze piekę ciastka z dodatkiem czekolady i kakao. To, że czekolada ma cudowne właściwości zdrowotne wiadomo nie od dziś. ( O właściwościach zdrowotnych czekolady pisałam przy okazji przepisu na czekoladowe ciacha). Nie bój się więc czekolady :)
Dziś proponuję równie smaczne czekoladowe ciastka z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich.
Nie mogę nie wspomnieć o orzechach. Wszystkie orzechy, mimo iż są bardzo kaloryczne są bardzo zdrowe. Dziś słówko o orzechach włoskich.
Orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie. Jedne i drugie zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo.
Żurawina jest bogatym źródłem witamin C i E oraz błonnika. Pierwszy z tych składników odżywczych jest naturalnym przeciwutleniaczem, który jest w stanie obronić organizm przed zniszczeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami i czynnikami zakaźnymi.
Wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poziomu cholesterolu, poprawia wrażliwość na insulinę i wspomaga utratę wagi u osób otyłych. Dzięki kolejnemu antyoksydantowi – witaminie E – organizm jest w stanie opóźnić lub uchronić się przed chorobami przewlekłymi związanymi z wolnymi rodnikami.
Owoc ten zawiera także witaminę K, mangan i wiele fitonutrientów – substancji chemicznych pochodzenia roślinnego, które pomagają uchronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami oraz posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwrakowe.
PRZEPIS: ( na 16 ciasteczek)
- szklanka mąki ( w równych porcjach mąka pszenna luksusowa, mąka orkiszowa)
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła niesolonego
- 50 ml. oleju rzepakowego ( może być słonecznikowy)
- 20 g gorzkiego kakao
- duże jajko
- 120 g cukru trzcinowego
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 ml amaretto
Masło dokładnie ucieramy z cukrem, dodajemy olej i ucieramy do połączenia składników.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao i jajko. Dokładnie mieszamy.
Gdy masa będzie wymieszana dodajemy posiekane orzechy, posiekaną czekoladę, żurawinę i znów mieszamy.
Na koniec dolewamy amaretto i dokładnie mieszamy.
Dziś proponuję równie smaczne czekoladowe ciastka z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich.
Nie mogę nie wspomnieć o orzechach. Wszystkie orzechy, mimo iż są bardzo kaloryczne są bardzo zdrowe. Dziś słówko o orzechach włoskich.
Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Warto zatem je chrupać profilaktycznie i dla zdrowia własnego serca.
Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
Bogactwem składników mineralnych orzechy włoskie biją na głowę laskowe. Ze względu na dużą ilość fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu, orzechy polecane są dla osób uczących się.
Są także dobrym zródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Witamina E, w którą obfitują, korzystnie wpływa na skórę, zaś wit. B6 bierze udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek.
Orzechy są polecane kobietom w ciąży, zawierają bowiem kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Podobne zalety ma olej wytłoczony z tych orzechów. Doskonały na zimno do sałatek. (poradnikzdrowie.pl).
Muszę również wspomnieć o żurawinie. Wiadomo, że doskonale wpływa na układ moczowy. Co jeszcze dobrego jest w tych pysznych owocach?
Muszę również wspomnieć o żurawinie. Wiadomo, że doskonale wpływa na układ moczowy. Co jeszcze dobrego jest w tych pysznych owocach?
Żurawina jest bogatym źródłem witamin C i E oraz błonnika. Pierwszy z tych składników odżywczych jest naturalnym przeciwutleniaczem, który jest w stanie obronić organizm przed zniszczeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami i czynnikami zakaźnymi.
Wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poziomu cholesterolu, poprawia wrażliwość na insulinę i wspomaga utratę wagi u osób otyłych. Dzięki kolejnemu antyoksydantowi – witaminie E – organizm jest w stanie opóźnić lub uchronić się przed chorobami przewlekłymi związanymi z wolnymi rodnikami.
Owoc ten zawiera także witaminę K, mangan i wiele fitonutrientów – substancji chemicznych pochodzenia roślinnego, które pomagają uchronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami oraz posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwrakowe.
PRZEPIS: ( na 16 ciasteczek)
- szklanka mąki ( w równych porcjach mąka pszenna luksusowa, mąka orkiszowa)
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła niesolonego
- 50 ml. oleju rzepakowego ( może być słonecznikowy)
- 20 g gorzkiego kakao
- duże jajko
- 120 g cukru trzcinowego
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 ml amaretto
Masło dokładnie ucieramy z cukrem, dodajemy olej i ucieramy do połączenia składników.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao i jajko. Dokładnie mieszamy.
Gdy masa będzie wymieszana dodajemy posiekane orzechy, posiekaną czekoladę, żurawinę i znów mieszamy.
Na koniec dolewamy amaretto i dokładnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy odrobiną oleju i łyżeczką układamy ciasteczka. Ciastka nie mogą być za blisko siebie aby się nie posklejały podczas pieczenia.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 st. C przez 15 min. Ciasteczka będą chrupiące na brzegach i wilgotne w środku. ( bez termoobiegu w 190 st.C)
SMACZNEGO :)
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 st. C przez 15 min. Ciasteczka będą chrupiące na brzegach i wilgotne w środku. ( bez termoobiegu w 190 st.C)
Ciasteczka są bardzo smaczne. Polecam.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję. Po więcej przepisów zapraszam również na stronę zdrowolandia.com
UsuńWypieki czekoladowe to również moja słabość! takie ciasteczka są idealne do popołudniowej kawki! sama piekę najczęściej ciastka z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Lubię go bo to bardzo łatwy przepis i lubię zawsze upiec troszkę więcej i pakuję do szklanego słoika i mam na kilka dni! Polecam!
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, w weekend robię!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuń