Przejdź do głównej zawartości

CIASTKA CZEKOLADOWE Z BAKALIAMI

Wiele razy wspominałam, iż jestem miłośniczką czekolady. Tak jakoś się składa, że zawsze piekę ciastka z dodatkiem czekolady i kakao. To, że czekolada ma cudowne właściwości zdrowotne wiadomo nie od dziś. ( O właściwościach zdrowotnych czekolady pisałam przy okazji przepisu na czekoladowe ciacha). Nie bój się więc czekolady :)




Dziś proponuję równie smaczne czekoladowe ciastka z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich.

Nie mogę nie wspomnieć o orzechach. Wszystkie orzechy, mimo iż są bardzo kaloryczne są bardzo zdrowe. Dziś słówko o orzechach włoskich.




Orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie. Jedne i drugie zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo.
Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Warto zatem je chrupać profilaktycznie i dla zdrowia własnego serca.
Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. 

Bogactwem składników mineralnych orzechy włoskie biją na głowę laskowe. Ze względu na dużą ilość fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu, orzechy polecane są dla osób uczących się.
Są także dobrym zródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Witamina E, w którą obfitują, korzystnie wpływa na skórę, zaś wit. B6 bierze udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek.
Orzechy są polecane kobietom w ciąży, zawierają bowiem kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Podobne zalety ma olej wytłoczony z tych orzechów. Doskonały na zimno do sałatek. (poradnikzdrowie.pl).

Muszę również wspomnieć o żurawinie. Wiadomo, że doskonale wpływa na układ moczowy. Co jeszcze dobrego jest w tych pysznych owocach?




Żurawina jest bogatym źródłem witamin C i E oraz błonnika. Pierwszy z tych składników odżywczych jest naturalnym przeciwutleniaczem, który jest w stanie obronić organizm przed zniszczeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami i czynnikami zakaźnymi.
Wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poziomu cholesterolu, poprawia wrażliwość na insulinę i wspomaga utratę wagi u osób otyłych. Dzięki kolejnemu antyoksydantowi – witaminie E – organizm jest w stanie opóźnić lub uchronić się przed chorobami przewlekłymi związanymi z wolnymi rodnikami.
Owoc ten zawiera także witaminę K, mangan i wiele fitonutrientów – substancji chemicznych pochodzenia roślinnego, które pomagają uchronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami oraz posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwrakowe. 

PRZEPIS: ( na 16 ciasteczek)
- szklanka mąki ( w równych porcjach mąka pszenna luksusowa, mąka orkiszowa)
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła niesolonego
- 50 ml. oleju rzepakowego ( może być słonecznikowy)
- 20 g gorzkiego kakao
- duże jajko
- 120 g cukru trzcinowego
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 ml amaretto

Masło dokładnie ucieramy z cukrem, dodajemy olej i ucieramy do połączenia składników.



 Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao i jajko. Dokładnie mieszamy.



Gdy masa będzie wymieszana dodajemy posiekane orzechy, posiekaną czekoladę, żurawinę i znów mieszamy.



Na koniec dolewamy amaretto i dokładnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy odrobiną oleju i łyżeczką układamy ciasteczka. Ciastka nie mogą być za blisko siebie aby się nie posklejały podczas pieczenia.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 st. C przez 15 min. Ciasteczka będą chrupiące na brzegach i wilgotne w środku. ( bez termoobiegu w 190 st.C) 




     Ciasteczka są bardzo smaczne. Polecam.

                                                                                                                                                              
SMACZNEGO :)

Komentarze

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Po więcej przepisów zapraszam również na stronę zdrowolandia.com

      Usuń
  2. Wypieki czekoladowe to również moja słabość! takie ciasteczka są idealne do popołudniowej kawki! sama piekę najczęściej ciastka z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Lubię go bo to bardzo łatwy przepis i lubię zawsze upiec troszkę więcej i pakuję do szklanego słoika i mam na kilka dni! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie, w weekend robię!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes