Przejdź do głównej zawartości

ZDROWE I PYSZNE SMOOTHIES

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wielu z nas dopada przesilenie wiosenne. Szczególnie nasze dzieci przyjmujące niezliczoną dawkę leków warto "doładować" witaminami. 
Obecnie bardzo popularne są green smoothies czyli koktajle na bazie warzyw i owoców z różnymi dodatkami. Pomysł genialny szczególnie dla niejadków, które nie przepadają za warzywami w czystej postaci. Miksując różne kombinacje warzyw i owoców możemy stworzyć smaczną, zdrową bombę witaminową. Oczywiście koktajl nie musi być zielony. Kolor zależy od składników, których użyjesz.




Smoothie to "coca-cola nowej ery". Kończy się czas fast-foodów, coraz więcej osób wpisuje się w modę "zdrowego odżywiania". Bardzo dobrą modę. Większość chce być młoda, zdrowa, szczupła a warzywne i owocowe koktajle są doskonałe.

Zalety koktajli:

W zależności od składu dostarczają nam; chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jak również prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz witamin C, E i K oraz białka.
Warto wspomnieć o chlorofilu - to barwnik, dzięki któremu rośliny mają kolor zielony, jego zadaniem w roślinach jest absorbowanie światła słonecznego. Proces fotosyntezy pobudził naukowców do głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka.

Zalety chlorofilu:


  • zwalcza liczne bakterie patogenne
  • zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach
  • łagodzi bóle
  • wpływa pozytywnie na czerwone krwinki 
  • stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie
  • wzmacnia mięsień sercowy
  • delikatnie odwadnia
  • zwiększa odporność organizmu
  • spowalnia proces starzenia
  • przyspiesza proces gojenia ran
  • chroni przed szkodliwym promieniowaniem
  • zapobiega chorobom nowotworowym
  • reguluje transport jelitowy
  • eliminuje toksyny i metale ciężkie 

Jedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja i jest pełne energii. Zielone warzywa to naturalne źródło nie tylko chlorofilu, ale również witamin i mikroelementów; prowitaminy A (karotenu), który ma - jak wykazały badania - działanie przeciwrakowe (chroni przed chorobami nowotworowymi), witaminy C, potasu, magnezu, żelaza, wapnia etc.
Proporcja owoców i warzyw 60/40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy, a zarazem zielony warzywny smak wyrównuje słodkość dodając miły posmak. Wypicie 2 – 3 filiżanek zielonego szejka dziennie, gwarantuje, że spożywamy wystarczającą ilość zieleniny, która w stanie surowym jest często trudna do jedzenia/gryzienia ze względu na swoja budowę.
 Dziecko nawet nie zauważy ile zjadło zieleniny, której w czystej postaci z pewnością by nie zjadło.

Sposób przygotowania koktajlu :

Do przygotowania odżywczych szejków bardzo dobrze sprawdzają się takie warzywa jak; sałata, kapusta włoska, jarmuż – zwłaszcza na początku eksperymentowania z zielonymi koktajlami, ponieważ mają w miarę neutralny smak. Można także sięgnąć po pietruszkę, kolendrę czy liście młodej pokrzywy, mięty, szpinaku. Jeśli chodzi o owoce to istnieje pełna dowolność - wszystko w zależności od preferencji. Można dodać odrobinę wody bądź lodu, aby rozcieńczyć napój, jak również wykorzystać sok z wyciśniętej cytryny, doprawić cynamonem, syropem z agawy lub małą łyżeczką miodu. Należy unikać cukru. Warto dodać odrobinę oleju lnianego lub z pestek winogron czy oliwy z oliwek, ponieważ wspomoże to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jak witaminy A, K oraz luteiny. Wybrane składniki blendujemy i najlepiej spożywamy zaraz po przygotowaniu.



Sposób przechowywania :

Zielone koktajle można przechowywać do 24 godzin w lodówce w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak oczywiście najlepiej wypić je zaraz po przygotowaniu. Ważne jest to, by nie pić codziennie tych samym kombinacji warzywno-owocowych, zwłaszcza w przypadku szpinaku, który zawiera szczawiany, które spożywane w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i żelaza.
Osoby, które już wprowadziły do swojej diety green smoothies, zwracają uwagę na poprawę samopoczucia, zwiększoną dawkę energii, poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Informacje zaczerpnięte z fitnow.pl

Sprawdzone przepisy :)

Poniżej podaję przykłady koktajli przetestowanych na własnych dzieciach. Skoro moim córkom smakowało, inne dzieci również powinny wypić bez problemu :)

1. 1/2 łodygi selera naciowego
    1 kiwi
    1 duża pomarańcza
    2 łyżeczki natki pietruszki
    100 ml soku pomarańczowego

2. liść sałaty lodowej
    marchewka
    1/2 jabłka bez skórki
    mała pomarańcza
    1/4 awokado
    sok z połowy limonki
    100 ml. wody przegotowanej

3. garść szpinaku baby
    1/2 awokado
    małe jabłko
    garść orzechów nerkowca
    200 ml. kefiru

4. garść szpinaku baby
    dojrzałe mango
    1/2 banana
    łyżka mielonego siemienia lnianego
     100 ml. wody przegotowanej

Na początek proponuję dodawać niewiele warzyw aby dziecko przyzwyczaić do warzywnego smaku. Najlepiej przez kilka dni robić koktajle z warzyw i owoców które dziecko lubi.
Najważniejsze aby dziecko zachęcać do próbowania. Nigdy nie zmuszaj do picia!!! gdyż efekt będzie odwrotny.

SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…