Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wielu z nas dopada przesilenie wiosenne. Szczególnie nasze dzieci przyjmujące niezliczoną dawkę leków warto "doładować" witaminami.
Obecnie bardzo popularne są green smoothies czyli koktajle na bazie warzyw i owoców z różnymi dodatkami. Pomysł genialny szczególnie dla niejadków, które nie przepadają za warzywami w czystej postaci. Miksując różne kombinacje warzyw i owoców możemy stworzyć smaczną, zdrową bombę witaminową. Oczywiście koktajl nie musi być zielony. Kolor zależy od składników, których użyjesz.
Smoothie to "coca-cola nowej ery". Kończy się czas fast-foodów, coraz więcej osób wpisuje się w modę "zdrowego odżywiania". Bardzo dobrą modę. Większość chce być młoda, zdrowa, szczupła a warzywne i owocowe koktajle są doskonałe.
Zalety koktajli:
W zależności od składu dostarczają nam; chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jak również prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz witamin C, E i K oraz białka.
Warto wspomnieć o chlorofilu - to barwnik, dzięki któremu rośliny mają kolor zielony, jego zadaniem w roślinach jest absorbowanie światła słonecznego. Proces fotosyntezy pobudził naukowców do głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka.
Zalety chlorofilu:
Obecnie bardzo popularne są green smoothies czyli koktajle na bazie warzyw i owoców z różnymi dodatkami. Pomysł genialny szczególnie dla niejadków, które nie przepadają za warzywami w czystej postaci. Miksując różne kombinacje warzyw i owoców możemy stworzyć smaczną, zdrową bombę witaminową. Oczywiście koktajl nie musi być zielony. Kolor zależy od składników, których użyjesz.
Smoothie to "coca-cola nowej ery". Kończy się czas fast-foodów, coraz więcej osób wpisuje się w modę "zdrowego odżywiania". Bardzo dobrą modę. Większość chce być młoda, zdrowa, szczupła a warzywne i owocowe koktajle są doskonałe.
Zalety koktajli:
W zależności od składu dostarczają nam; chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jak również prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz witamin C, E i K oraz białka.
Warto wspomnieć o chlorofilu - to barwnik, dzięki któremu rośliny mają kolor zielony, jego zadaniem w roślinach jest absorbowanie światła słonecznego. Proces fotosyntezy pobudził naukowców do głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka.
Zalety chlorofilu:
- zwalcza liczne bakterie patogenne
- zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach
- łagodzi bóle
- wpływa pozytywnie na czerwone krwinki
- stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie
- wzmacnia mięsień sercowy
- delikatnie odwadnia
- zwiększa odporność organizmu
- spowalnia proces starzenia
- przyspiesza proces gojenia ran
- chroni przed szkodliwym promieniowaniem
- zapobiega chorobom nowotworowym
- reguluje transport jelitowy
- eliminuje toksyny i metale ciężkie
Jedną z wielkich zalet soków obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja i jest pełne energii. Zielone warzywa to naturalne źródło nie tylko chlorofilu, ale również witamin i mikroelementów; prowitaminy A (karotenu), który ma - jak wykazały badania - działanie przeciwrakowe (chroni przed chorobami nowotworowymi), witaminy C, potasu, magnezu, żelaza, wapnia etc.
Proporcja owoców i warzyw 60/40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy, a zarazem zielony warzywny smak wyrównuje słodkość dodając miły posmak. Wypicie 2 – 3 filiżanek zielonego szejka dziennie, gwarantuje, że spożywamy wystarczającą ilość zieleniny, która w stanie surowym jest często trudna do jedzenia/gryzienia ze względu na swoja budowę. Dziecko nawet nie zauważy ile zjadło zieleniny, której w czystej postaci z pewnością by nie zjadło.
Proporcja owoców i warzyw 60/40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy, a zarazem zielony warzywny smak wyrównuje słodkość dodając miły posmak. Wypicie 2 – 3 filiżanek zielonego szejka dziennie, gwarantuje, że spożywamy wystarczającą ilość zieleniny, która w stanie surowym jest często trudna do jedzenia/gryzienia ze względu na swoja budowę. Dziecko nawet nie zauważy ile zjadło zieleniny, której w czystej postaci z pewnością by nie zjadło.
Sposób przygotowania koktajlu :
Do przygotowania odżywczych szejków bardzo dobrze sprawdzają się takie warzywa jak; sałata, kapusta włoska, jarmuż – zwłaszcza na początku eksperymentowania z zielonymi koktajlami, ponieważ mają w miarę neutralny smak. Można także sięgnąć po pietruszkę, kolendrę czy liście młodej pokrzywy, mięty, szpinaku. Jeśli chodzi o owoce to istnieje pełna dowolność - wszystko w zależności od preferencji. Można dodać odrobinę wody bądź lodu, aby rozcieńczyć napój, jak również wykorzystać sok z wyciśniętej cytryny, doprawić cynamonem, syropem z agawy lub małą łyżeczką miodu. Należy unikać cukru. Warto dodać odrobinę oleju lnianego lub z pestek winogron czy oliwy z oliwek, ponieważ wspomoże to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jak witaminy A, K oraz luteiny. Wybrane składniki blendujemy i najlepiej spożywamy zaraz po przygotowaniu.
Sposób przechowywania :
Zielone koktajle można przechowywać do 24 godzin w lodówce w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak oczywiście najlepiej wypić je zaraz po przygotowaniu. Ważne jest to, by nie pić codziennie tych samym kombinacji warzywno-owocowych, zwłaszcza w przypadku szpinaku, który zawiera szczawiany, które spożywane w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i żelaza.
Osoby, które już wprowadziły do swojej diety green smoothies, zwracają uwagę na poprawę samopoczucia, zwiększoną dawkę energii, poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Osoby, które już wprowadziły do swojej diety green smoothies, zwracają uwagę na poprawę samopoczucia, zwiększoną dawkę energii, poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Informacje zaczerpnięte z fitnow.pl
Sprawdzone przepisy :)
Poniżej podaję przykłady koktajli przetestowanych na własnych dzieciach. Skoro moim córkom smakowało, inne dzieci również powinny wypić bez problemu :)
1. 1/2 łodygi selera naciowego
1 kiwi
1 duża pomarańcza
2 łyżeczki natki pietruszki
100 ml soku pomarańczowego
2. liść sałaty lodowej
marchewka
1/2 jabłka bez skórki
mała pomarańcza
1/4 awokado
sok z połowy limonki
100 ml. wody przegotowanej
3. garść szpinaku baby
1/2 awokado
małe jabłko
garść orzechów nerkowca
200 ml. kefiru
4. garść szpinaku baby
dojrzałe mango
1/2 banana
łyżka mielonego siemienia lnianego
100 ml. wody przegotowanej
Na początek proponuję dodawać niewiele warzyw aby dziecko przyzwyczaić do warzywnego smaku. Najlepiej przez kilka dni robić koktajle z warzyw i owoców które dziecko lubi.
Najważniejsze aby dziecko zachęcać do próbowania. Nigdy nie zmuszaj do picia!!! gdyż efekt będzie odwrotny.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz