poniedziałek, 23 marca 2015

CHAŁKA NA CIEPŁO

Jedno z ulubionych rodzajów pieczywa każdego dziecka to chałka. Mięciutka, słodka z dużą ilością kruszonki. Wiadomo jednak, iż najlepsza jest świeżutka, prosto z piekarni. Następnego dnia nie smakuje już tak dobrze. Aby nie marnować jedzenia proponuję wykorzystać czerstwe pieczywo do zrobienia pysznych grzanek - tostów. Pyszności te można zrobić również z czerstwego ciasta drożdżowego lub pączków.

SKŁADNIKI:

- czerstwa chałka
- szklanka mleka
- jedno rozkłucone jajko
- zmielone płatki kukurydziane wymieszane z łyżką otrębów i mielonym ostropestem
- łyżka oleju 

Pieczywo kroimy na grube plastry. Następnie zamaczamy w mleku, nie za długo aby chałka za bardzo nie nasiąkła płynem. Kolejny krok to obtoczenie w jajku i w płatkach.
Dzięki mleku bułka będzie miękka i delikatna, z kolei posypka z płatków i otrębów sprawi że grzanka będzie chrupiąca.
Ostatni krok to podsmażenie pieczywa na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.
Tost świetnie smakuje również z dżemem.

Doskonale się sprawdza jako podwieczorek. Coś miękkiego, coś słodkiego, coś delikatnego - idealne dla dzieci.







PYSZNOŚCI.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz