Przejdź do głównej zawartości

MÓJ SPOSÓB NA WARZYWA


Z doświadczenia mogę powiedzieć, że dzieci niechętnie same sięgają po warzywa. Szczególnie te maluchy, których rodzice również niechętnie je jadają. 
Czas to zmienić. Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw? Szczególnie dzieci po zakończeniu intensywnego leczenia szpitalnego. Powrót do domu to świetny okres aby wzmocnić organizm po wyczerpującej chorobie. Dziecko jednak nie rozumie, że powinno jeść warzywa bo są zdrowe. Dla dzieci ma być przede wszystkim smacznie.
Chciałabym przedstawić kilka sposób, jak podać warzywa aby było ciekawie i smacznie, a przede wszystkim aby dziecko z zainteresowaniem sięgnęło po warzywa.

DIP DO PRZEKĄSEK

Dzieci z reguły lubią wszelkiego rodzaju sosy. Warto to wykorzystać i przygotować np. sos z pieczonej papryki z serkiem śmietankowym, czy zielony sos z awokado z dodatkiem sera żółtego. Taki sos jest świetny na kanapkę, doskonale smakuje z wędliną, pieczonym mięsem czy kopytkami. Proponuję eksperymentować, aż w końcu znajdziecie wspólny smak. Na początek spróbuj dip z awokado. Jest świetny w połączeniu z innymi warzywami lub świeżym pieczywem. Doskonale smakuje z drożdżowymi paluchami. Przepis znajdziesz tutaj

PESTO DO MAKARONU

Z doświadczenia powiem, że to jest strzał w dziesiątkę. Dzieci lubią makarony. A jeśli podasz jego ulubiony to sukces murowany. Makaron wystarczy wymieszać np. z zielonym pesto z bazylii, słonecznika, czosnku, dobrej jakości oliwy oraz ulubionych przypraw. Makaron z pesto smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciepły makaron posyp dodatkowo żółtym serem aby lekko się roztopił a twoja pociecha zje go bez mrugnięcia okiem :) Po przepis zajrzyj do tego posta

PASTA DO KANAPEK


Czym zwykle smarujesz kanapkę? Masłem, serkiem do pieczywa? Świetny wybór ale czasami może to stać się trochę nudne dla twojego dziecka i wówczas warto wprowadzić coś nowego, coś innego. Przede wszystkim pysznego. Może zaserwujesz pastę z rukoli i suszonych pomidorów lub pastę jajeczną z awokado, papryką i szczypiorkiem. Świetna propozycja na każdą kanapkę. Przepis na pastę z rukoli znajdziesz tutaj. Wystarczy kilka składników a twoje śniadania już nigdy nie będą nudne :)

WARZYWNE WYPIEKI

Spokojnie, dobrze czytasz. Z warzyw możesz z powodzeniem upiec ciasta lub muffinki. Ciasto marchewkowe pewnie znasz lub chociaż o nim słyszałeś, to klasyk. Równie dobre będą babeczki z fasoli, cukinii czy buraka. Spróbuj, naprawdę warto. Nie dość, że smaczne to jeszcze zdrowe. Na początek spróbuj tych muffinek. Są delikatnie maślane w smaku i naprawdę pyszne. Mam nadzieję, że waszym maluchom przypadną do gustu, podobnie jak moim córkom :)

SOKI I KOKTAJLE WARZYWNO- OWOCOWE

Co, jak co, ale soku to dziecko raczej nie odmówi. Zamiast kupnych soków, rób własnoręcznie w domu. Wystarczy zwykła sokowirówka aby wyczarować o niebo wartościowszy sok niż ten ze sklepowej półki. Zamiast popularnego marchewkowego soku, podaj dziecku szklaneczkę domowego- z marchewki, jabłka i pomarańczy. Nie bój się eksperymentować. Podaj dziecku szrekowy koktajl ze szpinakiem lub napój mocy z burakiem. Jeśli pociecha jest wyjątkowo oporna w poznawaniu nowych smaków, nie zdradzaj całego przepisu :) Spróbuj słodkiego, smacznego soku

CHIPSY


To jedna z tych przekąsek, którą uwielbiają wszystkie dzieci. Kiedy otwierasz paczkę, dziecko usłyszy z drugiego pokoju. Niestety nie jest to dobra przekąska dla najmłodszych- tona tłuszczu i soli. A może by tak zrobić popularne obecnie chipsy z jarmużu czy buraka. A da tych, którzy dopiero zaczynają przygodę ze zdrowymi przekąskami może chipsy z jabłka? Polecam. Po przepis na chipsy jarmużowe zapraszam tutaj


WARZYWNE PURE 

Jeśli dziecko nie jest w stanie zjeść warzywa w całości, polecam miksować na pure. To bardzo wygodny sposób na podawanie warzyw. Zamiast ziemniaków możesz do drugiego dania podać pure z batatów lub dyni. Będzie to urozmaicenie posiłków a przy okazji dziecko pozna nowe smaki. Pure możesz zrobić z warzyw jakie lubisz, a raczej jakie lubi dziecko. Może być z korzenia pietruszki i ziemniaka z dodatkiem masła lub z zielonego groszku z odrobina słodkiej śmietanki. A może z dyni i cukinii? Wybór należy do Was.

PIEROGI

Zawsze mam zapas w zamrażalniku na czarną godzinę. Jeśli robisz pierogi zawsze staraj się zrobić na zapas i zamrozić, aby w razie potrzeby był szybko wartościowy posiłek. Do pierogów, tak naprawdę możesz dodać wszystko co tylko zechcesz. Nie zawsze muszą być z mięsem lub serem. Może dla odmiany dodasz farsz z soczewicy, szpinaku lub pieczonej papryki. Warto eksperymentować i poznawać nowe smaki. Na początek polecam pierogi z delikatnym farszem z soczewicy. Pierogi są naprawdę smaczne. Zajrzyj do tego posta

WARZYWNE SŁODKOŚCI

Celowo zostawiłam na koniec moje propozycje na warzywne słodkości. To propozycja specjalnie dla tych, którzy bez słodkiego smaku żyć nie mogą. Powszechnie wiadomo, że cukier to nasz wróg i warto go unikać. Rozumiem jednak wszystkich miłośników słodyczy, że to wcale nie jest takie proste całkowicie z nich zrezygnować. Jednak można popularne słodycze troszkę "odcukrzyć".  Zamiast popularnego kremu czekoladowo- orzechowego polecam czekoladowy krem z awokado, a zamiast kopytek- dyniowe, słodkie kluseczki. Nawet czekoladę możesz zrobić wegańską, i powiem, że smakuje wyśmienicie. Więcej propozycji na słodkości znajdziesz tutaj. Zapraszam również po mój najnowszy przepis na domowe raffaello. Nie jest co prawda warzywny, ale również zdrowy :)

Jak widzisz, jest sporo propozycji na warzywa. Jeśli Twoje dziecko jest wyjątkowym niejadkiem warzyw, zamiast wciskać na siłę surówkę podaj mu sok lub dyniową babeczkę. I najważniejsze, nigdy nie zmuszaj dziecka do zjedzenia danego warzywa, gdyż skutek będzie odwrotny od zamierzonego. Zamiast zmuszać, delikatnie zachęcaj. I niech przykład idzie z góry. Zamiast batona- sięgnij po jabłko. Niech dziecko widzi, że TY również jesz warzywa i owoce. Powodzenia!!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…