Kto z nas nie lubi czekolady? To chyba najbardziej ulubione "słodycze" niemal wszystkich, czy duży czy mały chętnie sięga po rozpływającą się w ustach słodką kostkę.

Dobroczynne skutki oddziaływania gorzkiej czekolady na organizm człowieka nie wynikają z zawartości w niej tłuszczów i cukru, ale z bogactwa polifenoli. Jedna kostka gorzkiej czekolady zawiera dwa razy więcej związków biologicznie czynnych niż lampka czerwonego wina i niemal tyle samo, co filiżanka długo zaparzanej zielonej herbaty.

Efekt przeciwutleniający flawanoli i procyjanidyn zawartych w kakao polega na utrzymaniu równowagi między wytwarzaniem wolnych rodników tlenowych a aktywnością układu antyoksydacyjnego. Chociaż mechanizmy określające efekt przeciwutleniający flawonoidów nie zostały dokładnie zidentyfikowane, to przedstawione w badaniach dane sugerują, że konsumpcja flawanoli i procyjanidyn w diecie może znacząco wzmocnić komórkowy system przeciwutleniający.

Jak czytamy w piśmie Molecular Nutrition & Food Research – bogate w flawonoidy kakao może pomóc zapobiegać problemom jelitowym związanym ze stresem oksydacyjnym, w tym kancerogenezie prowadzącej do rozwoju raka jelita grubego. Ekspozycja na różnego rodzaju toksyny, mutageny czy prokancerogeny dostarczane w pożywieniu sprawia, że błona śluzowa jelit jest bardzo podatna na patologie. Ochronę przed tymi patologiami może zapewniać kakao. Na tle innych produktów o wysokiej zawartości flawonoidów wyróżnia się ono wysoką koncentracją procyjanidyny, która neutralizuje działanie wielu reaktywnych form tlenu. Oczywiście potrzebne są jeszcze dalsze, bardziej szczegółowe badania określające potencjał gorzkiej czekolady w profilaktyce antynowotworowej.

Mówiąc najprościej, zostaw w diecie gorzką czekoladę, taką zawierającą min. 70% miazgi kakaowej, natomiast wyrzuć wszelkie cukierki, ciasteczka i batoniki. Kiedy dziecko prosi o coś słodkiego, zdecydowanie lepszym wyborem będzie kostka czekolady niż żelki.
źródło: zwrotnikraka.pl
Zdecydowanie nie można całkiem wyrzucić z diety czekolady, gorzka ma sporo właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Oczywiście nie można się objadać, ale od czasu do czasu kilka kostek czekolady nie zaszkodzi.
OdpowiedzUsuńZgadzam się...dobra czekolada nie jest zła :)
Usuń