Często mnie pytacie, czy podczas leczenia wyeliminować tłuszcze z diety.
Jeszcze raz mówię nie, nie, nie.
Tłuszcze to jeden z podstawowych składników naszej diety. Po pierwsze musimy go spożywać aby witaminy A, E, D, K mogły zostać przyswojone przez organizm. Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Po drugie tłuszcze są zdrowe. Oczywiście należy tylko dobrze wybierać.
Tłuszcze możemy podzielić na zwierzęce i roślinne, na widoczne i ukryte, na nasycone i nienasycone.
Uporządkujmy zatem wiedzę
TŁUSZCZE ZWIERZĘCE- m.in. smalec, masło, mięso, sery, śmietana
TŁUSZCZE ROŚLINNE- m.in. oleje, warzywa, orzechy
TŁUSZCZE WIDOCZNE- m.in. olej, masło, smalec
TŁUSZCZE NIEWIDOCZNE- m.in. sery, mleko, warzywa np. awokado
TŁUSZCZE NASYCONE- organizm sam je wytwarza więc, teoretycznie, nie potrzebujemy ich w diecie. Produkty, które zawierają ten rodzaj kwasów tłuszczowych (tłuste mięso, sery, śmietana) może powodować podwyższenie poziomu cholesterolu, niekorzystnie wpływać na prace układu krwionośnego.
TŁUSZCZE NIENASYCONE- dodatkowo możemy je podzielić na jednonienasycone (omega-9) i wielonienasycone (omega-3 i omega-6)
Źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych jest m.in. oliwa, olej rzepakowy, oliwki, orzechy (pistacjowe, ziemne, laskowe, migdały).
Kwasy te poprawiają funkcjonowanie komórek trzustki (odpowiedzialnych za wytwarzanie insuliny) oraz regulują poziom glukozy we krwi.
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Szczególnie cenne są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Organizm nie wytwarza ich samodzielnie i muszą być dostarczone z pożywieniem. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych bardzo korzystnie wpływa na pracę mózgu, oczu, układ krwionośny oraz nerwowy.
Najlepszym źródłem kwasów nienasyconych są orzechy włoskie, siemię lniane czy olej lniany lub tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, makrela).
Świetne źródło zdrowych tłuszczów- kanapka pełnoziarnista z serkiem śmietankowym, awokado, serem mozzarella, warzywami. Wszystko skropione olejem lnianym.
Czy wiesz, że niedobór kwasów z rodziny omega-3 może być przyczyną dysleksji u dzieci, alergii czy częstych infekcji?
Uzupełnianie diety w te kwasy obniża znacznie nadpobudliwość, ma korzystny wpływ na ich rozwój intelektualny, zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania. Wynika to między innymi z tego, że omega-3 są jednym z podstawowych elementów budujących błony komórkowe synaps, czyli połączeń między komórkami nerwowymi.
Odpowiedni poziom tych kwasów tłuszczowych w organizmie przyspiesza i reguluje przepływ informacji w układzie nerwowym.
Poza tym obecna wiedza i wiele badań naukowych potwierdzają przeciwnowotworowe właściwości kwasów omega-3.
Działanie to dotyczy wielu nowotworów (rak piersi, prostaty, wątroby, jelita grubego, trzustki, żołądka). Kwasy te mogą hamować podział komórek nowotworowych oraz hamować powstawanie naczyń krwionośnych w rozwijającym się guzie nowotworowym. Powoduje to odcięcie dostępu pożywienia potrzebnego szybko namnażającym się komórkom nowotworowym i w konsekwencji obumieranie guza. Wykazano także, że kwasy te oraz wytwarzane z nich związki hamują przerzuty, co nie pozwala na rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w organizmie.
Tłuszcz poza tym, że dostarcza energii jest również zabezpieczeniem dla narządów wewnętrznych. Chroni je przed urazami mechanicznymi. U osób, które mają zbyt mało tkanki tłuszczowej mogą pojawić się problemy z gospodarką hormonalną oraz zwiększa się ryzyko kontuzji (częsty problem wśród sportowców).
Ile tłuszczu zatem powinno spożywać dziecko.
Zalecenia żywieniowe mówią o 35% całkowitej energii w diecie dziennej.
Ryba morska pieczona (tu flądra) z sałatką to idealny posiłek dla dziecka.
NAJKORZYSTNIEJSZE ŹRÓDŁA TŁUSZCZU W DIECIE
- orzechy i nasiona
- awokado
- olej lniany, oliwa z oliwek
- olej rzepakowy
- tłuste ryby morskie
- olej lniany budwigowy
Jak to wszytko ma się do praktyki?
Postaraj się, aby w diecie dominowały roślinne źródła tłuszczu.
Warto włączyć do diety pestki dyni, słonecznika czy mielone orzechy (zwiększają one również kaloryczność posiłków gdy dziecko nie ma apetytu).
Unikaj tłustych, smażonych mięs. W czasie leczenia zamień tłuste czerwone mięso na drobiowe- jest lepiej tolerowane.
Używaj mniej masła na korzyść olejów i oliwy.
Tłusty nabiał zamień na półtłusty.
Nigdy nie smaż na oleju lnianym!!! Nie nadaje się do tego. Ma niską temperaturę dymienia i pozbawiasz go wszystkich dobroczynnych właściwości.
Do smażenia (jeśli już musisz smażyć) wybieraj masło klarowane, olej rzepakowy lub kokosowy- mają one wysoką temperaturę dymienia, czyli nie wytwarzają się niebezpieczne związki podczas wysokiej temperatury smażenia.
Tłuste wędliny, pasztety, konserwy zamień na chudą wędlinę, domowe, pieczone, chude mięso czy pasty warzywne takie jak tutaj lub tutaj.
Sklepowe słodycze zastąp domowymi.
Wyeliminuj z diety produkty wędzone, które mają wiele konserwantów, sztucznych aromatów i substancji rakotwórczych.
Na koniec najważniejsze- postaraj się wyeliminować z diety tłuszcze "trans".
Nawet korzystne dla nas tłuszcze mogą zmienić się w szkodliwe. Decyduje o tym tzw. izomeryzacja. O ile izomery "cis" wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzą z naturalnych produktów to izomery "trans" są dla nas bardzo szkodliwe. Takie tłuszcze są odpowiedzialne za występowanie chorób naczyniowo- sercowych, nowotworów, cukrzycy typu 2, otyłości i wielu innych groźnych schorzeń.
Poza tym spożywanie tłuszczów "trans" nie tylko powoduje podwyższenie "złego" cholesterolu ale również obniża ten dobry.
Głównym źródłem tych kwasów tłuszczowych są niskiej jakości margaryny oraz produkty zawierające tłuszcz piekarniczy. Wyeliminuj z diety wszelkie ciasteczka, cukierki, batoniki które pełne są tego szkodliwego tłuszczu.
Zwracaj uwagę na informacje na opakowaniu. Nie kupuj produktów, które w swym składzie mają tłuszcz utwardzony lub uwodorniony.
Zrezygnuj także z żywności fast-food i dań typu "instant". Tam również kryje się tłuszcz "trans".
źródło- "Zdrowie ze smakiem"- przepisy blogerów inspirowane olejami świata.
Jeszcze raz mówię nie, nie, nie.
Tłuszcze to jeden z podstawowych składników naszej diety. Po pierwsze musimy go spożywać aby witaminy A, E, D, K mogły zostać przyswojone przez organizm. Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Po drugie tłuszcze są zdrowe. Oczywiście należy tylko dobrze wybierać.
Tłuszcze możemy podzielić na zwierzęce i roślinne, na widoczne i ukryte, na nasycone i nienasycone.
Uporządkujmy zatem wiedzę
TŁUSZCZE ZWIERZĘCE- m.in. smalec, masło, mięso, sery, śmietana
TŁUSZCZE ROŚLINNE- m.in. oleje, warzywa, orzechy
TŁUSZCZE WIDOCZNE- m.in. olej, masło, smalec
TŁUSZCZE NIEWIDOCZNE- m.in. sery, mleko, warzywa np. awokado
TŁUSZCZE NASYCONE- organizm sam je wytwarza więc, teoretycznie, nie potrzebujemy ich w diecie. Produkty, które zawierają ten rodzaj kwasów tłuszczowych (tłuste mięso, sery, śmietana) może powodować podwyższenie poziomu cholesterolu, niekorzystnie wpływać na prace układu krwionośnego.
TŁUSZCZE NIENASYCONE- dodatkowo możemy je podzielić na jednonienasycone (omega-9) i wielonienasycone (omega-3 i omega-6)
Źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych jest m.in. oliwa, olej rzepakowy, oliwki, orzechy (pistacjowe, ziemne, laskowe, migdały).
Kwasy te poprawiają funkcjonowanie komórek trzustki (odpowiedzialnych za wytwarzanie insuliny) oraz regulują poziom glukozy we krwi.
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Szczególnie cenne są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Organizm nie wytwarza ich samodzielnie i muszą być dostarczone z pożywieniem. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych bardzo korzystnie wpływa na pracę mózgu, oczu, układ krwionośny oraz nerwowy.
Najlepszym źródłem kwasów nienasyconych są orzechy włoskie, siemię lniane czy olej lniany lub tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, makrela).
Świetne źródło zdrowych tłuszczów- kanapka pełnoziarnista z serkiem śmietankowym, awokado, serem mozzarella, warzywami. Wszystko skropione olejem lnianym.
Czy wiesz, że niedobór kwasów z rodziny omega-3 może być przyczyną dysleksji u dzieci, alergii czy częstych infekcji?
Uzupełnianie diety w te kwasy obniża znacznie nadpobudliwość, ma korzystny wpływ na ich rozwój intelektualny, zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania. Wynika to między innymi z tego, że omega-3 są jednym z podstawowych elementów budujących błony komórkowe synaps, czyli połączeń między komórkami nerwowymi.
Odpowiedni poziom tych kwasów tłuszczowych w organizmie przyspiesza i reguluje przepływ informacji w układzie nerwowym.
Poza tym obecna wiedza i wiele badań naukowych potwierdzają przeciwnowotworowe właściwości kwasów omega-3.
Działanie to dotyczy wielu nowotworów (rak piersi, prostaty, wątroby, jelita grubego, trzustki, żołądka). Kwasy te mogą hamować podział komórek nowotworowych oraz hamować powstawanie naczyń krwionośnych w rozwijającym się guzie nowotworowym. Powoduje to odcięcie dostępu pożywienia potrzebnego szybko namnażającym się komórkom nowotworowym i w konsekwencji obumieranie guza. Wykazano także, że kwasy te oraz wytwarzane z nich związki hamują przerzuty, co nie pozwala na rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w organizmie.
Tłuszcz poza tym, że dostarcza energii jest również zabezpieczeniem dla narządów wewnętrznych. Chroni je przed urazami mechanicznymi. U osób, które mają zbyt mało tkanki tłuszczowej mogą pojawić się problemy z gospodarką hormonalną oraz zwiększa się ryzyko kontuzji (częsty problem wśród sportowców).
Ile tłuszczu zatem powinno spożywać dziecko.
Zalecenia żywieniowe mówią o 35% całkowitej energii w diecie dziennej.
Ryba morska pieczona (tu flądra) z sałatką to idealny posiłek dla dziecka.
NAJKORZYSTNIEJSZE ŹRÓDŁA TŁUSZCZU W DIECIE
- orzechy i nasiona
- awokado
- olej lniany, oliwa z oliwek
- olej rzepakowy
- tłuste ryby morskie
- olej lniany budwigowy
Jak to wszytko ma się do praktyki?
Postaraj się, aby w diecie dominowały roślinne źródła tłuszczu.
Warto włączyć do diety pestki dyni, słonecznika czy mielone orzechy (zwiększają one również kaloryczność posiłków gdy dziecko nie ma apetytu).
Unikaj tłustych, smażonych mięs. W czasie leczenia zamień tłuste czerwone mięso na drobiowe- jest lepiej tolerowane.
Używaj mniej masła na korzyść olejów i oliwy.
Tłusty nabiał zamień na półtłusty.
Nigdy nie smaż na oleju lnianym!!! Nie nadaje się do tego. Ma niską temperaturę dymienia i pozbawiasz go wszystkich dobroczynnych właściwości.
Do smażenia (jeśli już musisz smażyć) wybieraj masło klarowane, olej rzepakowy lub kokosowy- mają one wysoką temperaturę dymienia, czyli nie wytwarzają się niebezpieczne związki podczas wysokiej temperatury smażenia.
Tłuste wędliny, pasztety, konserwy zamień na chudą wędlinę, domowe, pieczone, chude mięso czy pasty warzywne takie jak tutaj lub tutaj.
Sklepowe słodycze zastąp domowymi.
Wyeliminuj z diety produkty wędzone, które mają wiele konserwantów, sztucznych aromatów i substancji rakotwórczych.
Na koniec najważniejsze- postaraj się wyeliminować z diety tłuszcze "trans".
Nawet korzystne dla nas tłuszcze mogą zmienić się w szkodliwe. Decyduje o tym tzw. izomeryzacja. O ile izomery "cis" wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzą z naturalnych produktów to izomery "trans" są dla nas bardzo szkodliwe. Takie tłuszcze są odpowiedzialne za występowanie chorób naczyniowo- sercowych, nowotworów, cukrzycy typu 2, otyłości i wielu innych groźnych schorzeń.
Poza tym spożywanie tłuszczów "trans" nie tylko powoduje podwyższenie "złego" cholesterolu ale również obniża ten dobry.
Głównym źródłem tych kwasów tłuszczowych są niskiej jakości margaryny oraz produkty zawierające tłuszcz piekarniczy. Wyeliminuj z diety wszelkie ciasteczka, cukierki, batoniki które pełne są tego szkodliwego tłuszczu.
Zwracaj uwagę na informacje na opakowaniu. Nie kupuj produktów, które w swym składzie mają tłuszcz utwardzony lub uwodorniony.
Zrezygnuj także z żywności fast-food i dań typu "instant". Tam również kryje się tłuszcz "trans".
źródło- "Zdrowie ze smakiem"- przepisy blogerów inspirowane olejami świata.
Komentarze
Prześlij komentarz