niedziela, 3 kwietnia 2016

BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM

Dziś propozycja idealna na śniadanie, drugie śniadanie dla dziecka do szkoły czy dla dorosłych do pracy. Oczywiście to również świetna propozycja na przekąskę. 
Przedstawiam drożdżowe bułeczki ze szpinakiem.






Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, a smak...wyśmienity. Takie właśnie lubię- chrupiąca skórka i mięciutkie, delikatne wnętrze.

O szpinaku i jego wpływie na nasze zdrowie pisałam już nie raz. Możesz poczytać tutaj i tutaj. Nie będę się już powtarzać i powiem o tych faktach na temat szpinaku, o których jeszcze nie pisałam.
Szpinak to świetny produkt w diecie osób odchudzających się. 100 g to zaledwie 23 kcal. 
Szpinak zawiera właściwości, które świetnie wpływają na układ kostny, dlatego też zalecany jest dzieciom i osobom starszym.
Te zielone listki to również nasz sprzymierzeniec w walce o dobrą odporność. Szpinak wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu białych krwinek, które to wspomagają organizm w walce z infekcjami.

Nie będę się więcej rozpisywać. Podam przepis aby każdy z was mógł się cieszyć tym smakiem.

SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki (100 g pełnoziarnistej pszennej i 100 g żytniej chlebowej)
- 20 g drożdży
- jajko
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- szczypta cukru
- łyżeczka miodu
- łyżeczka masła
- ząbek czosnku
- dwie spore garście świeżego szpinaku (może być mrożony)
- 100 g sera feta
- sól 
- mak lub czarnuszka do posypania bułeczek

Z łyżki mąki, drożdży i ciepłego mleka zrób zaczyn. Zostaw na 20 min. w ciepłym miejscu aby drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie zrób farsz. Na maśle podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj szpinak i podduś. Dopraw pieprzem i pokruszonym serem feta.
Zostaw do przestygnięcia.
Do dużej miski przesiej mąki, dodaj żółtko (białko zostaw do posmarowania bułeczek), olej, jogurt, szczyptę soli, miód i zaczyn. Wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.

Podziel wyrośnięte ciasto na porcje (wyszło 12 średnich bułeczek).


Do każdej nakładaj porcję farszu i formuj bułeczki. Każdą posmaruj białkiem i posyp makiem. Pozostaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.


Po tym czasie piecz bułeczki w 200 st. C ok. 25 minut. Bułeczki powinny się ładnie zezłocić.

A później nie pozostaje nic innego jak...zjeść :)



SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł, jak przemycić szpinak w diecie dla tych, którzy na co dzień za nim nie przepadają : ) Sama lubię i często używam w kuchni tej zdrowej roślinki, ostatnio hitem jest u mnie ciasto „leśny mech” na słodko. W wolnej chwili skorzystam z Twojego przepisu, bo przepadam za pieczywem z wytrawnym farszem i posypką z czarnuszki. Zdjęcia wyszły bardzo zachęcająco : ) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń