Czy wiesz, że ponad 30% zdiagnozowanych nowotworów jest wynikiem złego odżywiania? Szokujące dane. Już dziś zmień swoje nawyki żywieniowe, aby nie znaleźć się w tej 30% grupie.
Mimo, że dokładne pochodzenie i rozwój chorób nowotworowych nie jest znane, istnieją badania, które wskazują jakie produkty spożywcze mogą przyczyniać się do ich powstawania. Oczywiście każdy organizm jest inny, jednak eksperci są zgodni co do tego, że regularne spożywanie produktów potencjalnie rakotwórczych, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór.
Produkty transgeniczne mogą być rakotwórcze
W przypadku żywności transgenicznej czyli żywności genetycznie zmodyfikowanej (GMO) istnieje wiele badań, które mówią nam o jej szkodliwości dla naszego zdrowia. Problem polega na tym, że dowody potwierdzające jej szkodliwość mogą pojawić się dopiero za kilka lat, kiedy dla nas będzie już za późno.
Poprzez szukanie masowej produkcji żywności przekracza się wiele limitów etycznych, ponieważ ważniejsza jest ilość produkowanej żywności niż jej jakość.
Dodatkowo żywność genetycznie zmodyfikowana, oprócz tego, że podejrzewana jest o działanie rakotwórcze, wiąże się z innymi problemami zdrowotnymi, takimi jak niepłodność czy alergie.
Jednymi z najbardziej popularnych produktów GMO są soja i kukurydza.
Problem polega na tym, że sposób powstawania tych produktów wpływa również na ich pochodne, takie jak mąka, czy syropy i cukry kukurydziane wykorzystywane w produkcji słodyczy lub produkty z zawartością transgenicznej soi, które spożywamy na co dzień, nawet o tym nie wiedząc.
Zalecamy więc spożywanie żywności ekologicznej, zawierających zarówno kukurydzę i soję, jak również mięso, mleko czy jajka. I pamiętaj, zawsze zwracaj uwagę na skład produktów!
Biały cukier
Mimo, że biały cukier był w przeszłości przysmakiem, coraz częściej dietetycy nazywają go białą trucizną.
Niektóre badania potwierdzają, że biały cukier ma działanie rakotwórcze lub kolokwialnie mówiąc karmi raka, ponieważ oprócz tego, że nie dostarcza on żadnych składników odżywczych do naszego ciała, to jeszcze zakwasza organizm.
A guzy mają tendencję do pojawiania się w miejscach zakwaszonych przez złą dietę, stres, złe nawyki czy nagromadzonych toksyn.
Biały cukier przyczynia się również do rozprzestrzeniania się pasożytów i do problemów z trzustką oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Aby rozwiązać problem i ustrzec się przed produktami, które mogą być rakotwórcze, nie wystarczy jedynie wyeliminować biały cukier z naszej diety, ale musimy też wziąć pod uwagę wszystkie produkty, które ten składnik zawierają, czyli ciastka, napoje, płatki zbożowe, cukierki, czekolady, itp.
Jako alternatywę dla białego cukru, możemy stosować:
- stewię
- miód pszczeli
- miód trzcinowy
- cukier brązowy trzcinowy
- cukier trzcinowy rapadura
- syrop z agawy
- melasa zbożowa
- Więcej o cukrze znajdziesz tutaj.
- Węglowodany rafinowane
-
Zawartość węglowodanów rafinowanych oznacza, że zdrowa żywność typu płatki zbożowe, zostały pozbawione błonnika, który jest niezbędnym składnikiem, aby żywność była prawidłowo trawiona. Z takich właśnie przetworzonych mąk i zbóż powstają następujące produkty:
- makaron
- chleb
- wyroby piekarnicze
- ciastka
- ciasta
Regularne spożywanie tych produktów, co w wielu przypadkach jest spożywaniem codziennym, może mieć działanie rakotwórcze i ostatecznie doprowadzić do raka jelita grubego lub raka piersi.Ponadto, produkty rafinowane powodują przyrost masy ciała, zgagę, niestrawność i zaparcia.Natomiast, spożywanie produktów pełnoziarnistych poprawia pracę jelit i powoduje uczucie sytości, jest to idealne rozwiązanie kiedy chcemy zrzucić dodatkowe kilogramy.
Fast foody i smażone potrawy nie są zalecane w żadnej diecie, a dodatkowo zostały uznane także za jedne z produktów rakotwórczych. Oprócz ich możliwego wpływu na rozwój chorób nowotworowych, wykazano także ich związek z występowaniem chorób układu krążenia oraz z otyłością.
Produkty takie jak frytki, czipsy i inne przekąski, tak łatwo dostępne w naszych supermarketach, mogą zawierać bardzo wysokie ilości akrylamidów – substancjirakotwórczych obecnych w produktach poddawanych obróbce termicznej powyżej 120 stopni Celsjusza.
Co więcej, jedzenie śmieciowe zawiera dużo tłuszczów typu trans, sodu i cukrów, które jak już wspomnieliśmy, także są obecne na liście produktów potencjalnie rakotwórczych.
Dietetyczne napoje i potrawy
Dietetyczne produkty spożywcze i napoje są często przedstawiane jako świetna opcja na poprawienie swoich nawyków żywieniowych, utratę zbędnych kilogramów i kontrolowanie swojej wagi.
Nie jest to jednak cała prawda o tego typu produktach. Wprawdzie zawierają mniej tłuszczów, cukrów, kalorii i węglowodanów, jednak etykietki są często bardzo mylące i nie informują w pełni o składzie tych produktów.
Wykazano, że tzw. produkty dietetyczne, powszechnie uważane za zdrowe, zawierają aspartam, jeden z rakotwórczych sztucznych słodzików, który oprócz chorób nowotworowych może wywoływać także wady wrodzone płodu.
Pomidory w puszce
Większość żywności w puszkach zawiera bisfenol, który w ludzkim organizmie zachowuje się jak estrogen i zaburza normalną gospodarkę hormonalną. Badania wykazały związek działania bisfenolu z chorobami układu krążenia, bezpłodnością i problemami jelitowymi. Dodatkowo uznano, że zwłaszcza pomidory, w związku ze swoją kwasowością, ułatwiają uwalnianie bisfenolu z puszek, co wpisuje je na listę produktów potencjalnie rakotwórczych.
Porady końcowe
Po analizie głównych grup żywieniowych, które są potencjalnie rakotwórcze, kiedy spożywamy je regularnie, postanowiliśmy podzielić się paroma wskazówkami, które pomogą nam unikać tych produktów.- Wybieramy zawsze żywność ekologiczną. Nawet produkty zwane naturalną żywnością, jeżeli nie posiadają gwarancji jakości, często zawierają składniki, które mogą być rakotwórcze. Należy unikać głównie soi, kukurydzy i ich pochodnych.
- Eliminujemy z naszej diety biały cukier i słodycze, które są potencjalnie rakotwórcze. Zastępujemy je naturalnymi produktami słodzącymi.
- Zawsze wybieramy produkty pełnoziarniste i pełnowartościowe, z naturalną zawartością błonnika.
- Wprowadzając tę zasadę, powinniśmy również zwiększyć spożycie wody pomiędzy posiłkami, ponieważ zanim nasz organizm przywyknie do tej zmiany, mogą pojawić się zaparcia, bóle głowy i inne dolegliwości.
- Nie martw się, dolegliwości znikną szybko, a ty zauważysz szybką poprawę w samopoczuciu.
źródło: krokdozdrowia.pl
Komentarze
Prześlij komentarz