Przejdź do głównej zawartości

PRODUKTY POTENCJALNIE RAKOTWÓRCZE


Czy wiesz, że ponad 30% zdiagnozowanych nowotworów jest wynikiem złego odżywiania? Szokujące dane. Już dziś zmień swoje nawyki żywieniowe, aby nie znaleźć się w tej 30% grupie.

Mimo, że dokładne pochodzenie i rozwój chorób nowotworowych nie jest znane, istnieją badania, które wskazują jakie produkty spożywcze mogą przyczyniać się do ich powstawania. Oczywiście każdy organizm jest inny, jednak eksperci są zgodni co do tego, że regularne spożywanie produktów potencjalnie rakotwórczych, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór.


Produkty transgeniczne mogą być rakotwórcze


W przypadku żywności transgenicznej czyli żywności genetycznie zmodyfikowanej (GMO) istnieje wiele badań, które mówią nam o jej szkodliwości dla naszego zdrowia. Problem polega na tym, że dowody potwierdzające jej szkodliwość mogą pojawić się dopiero za kilka lat, kiedy dla nas będzie już za późno.
Poprzez szukanie masowej produkcji żywności przekracza się wiele limitów etycznych, ponieważ ważniejsza jest ilość produkowanej żywności niż jej jakość.
Dodatkowo żywność genetycznie zmodyfikowana, oprócz tego, że podejrzewana jest o działanie rakotwórcze, wiąże się z innymi problemami zdrowotnymi, takimi jak niepłodność czy alergie.
Jednymi z najbardziej popularnych produktów GMO są soja i kukurydza.
Problem polega na tym, że sposób powstawania tych produktów wpływa również na ich pochodne, takie jak mąka, czy syropy i cukry kukurydziane wykorzystywane w produkcji słodyczy lub produkty z zawartością transgenicznej soi, które spożywamy na co dzień, nawet o tym nie wiedząc.
Zalecamy więc spożywanie żywności ekologicznej, zawierających zarówno kukurydzę i soję, jak również mięso, mleko czy jajka. I pamiętaj, zawsze zwracaj uwagę na skład produktów!

Biały cukier

Mimo, że biały cukier był w przeszłości przysmakiem, coraz częściej dietetycy nazywają go białą trucizną.
Niektóre badania potwierdzają, że biały cukier ma działanie rakotwórcze lub kolokwialnie mówiąc karmi raka, ponieważ oprócz tego, że nie dostarcza on żadnych składników odżywczych do naszego ciała, to jeszcze zakwasza organizm.
A guzy mają tendencję do pojawiania się w miejscach zakwaszonych przez złą dietę, stres, złe nawyki czy nagromadzonych toksyn.
Biały cukier przyczynia się również do rozprzestrzeniania się pasożytów i do problemów z trzustką oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Aby rozwiązać problem i ustrzec się przed produktami, które mogą być rakotwórcze, nie wystarczy jedynie wyeliminować biały cukier z naszej diety, ale musimy też wziąć pod uwagę wszystkie produkty, które ten składnik zawierają, czyli ciastka, napoje, płatki zbożowe, cukierki, czekolady, itp.
Jako alternatywę dla białego cukru, możemy stosować:
  • stewię
  • miód pszczeli
  • miód trzcinowy
  • cukier brązowy trzcinowy
  • cukier trzcinowy rapadura
  • syrop z agawy
  • melasa zbożowa
  • Więcej o cukrze znajdziesz tutaj.

  • Węglowodany rafinowane
  • Zawartość węglowodanów rafinowanych oznacza, że zdrowa żywność typu płatki zbożowe, zostały pozbawione błonnika, który jest niezbędnym składnikiem, aby żywność była prawidłowo trawiona. Z takich właśnie przetworzonych mąk i zbóż powstają następujące produkty:
    • makaron
    • chleb
    • wyroby piekarnicze
    • ciastka
    • ciasta
    Regularne spożywanie tych produktów, co w wielu przypadkach jest spożywaniem codziennym, może mieć działanie rakotwórcze i ostatecznie doprowadzić do raka jelita grubego lub raka piersi.
    Ponadto, produkty rafinowane powodują przyrost masy ciała, zgagę, niestrawność i zaparcia.
    Natomiast, spożywanie produktów pełnoziarnistych poprawia pracę jelit i powoduje uczucie sytości, jest to idealne rozwiązanie kiedy chcemy zrzucić dodatkowe kilogramy.

Jedzenie śmieciowe


Fast foody i smażone potrawy nie są zalecane w żadnej diecie, a dodatkowo zostały uznane także za jedne z produktów rakotwórczych. Oprócz ich możliwego wpływu na rozwój chorób nowotworowych, wykazano także ich związek z występowaniem chorób układu krążenia oraz z otyłością.
Produkty takie jak frytki, czipsy i inne przekąski, tak łatwo dostępne w naszych supermarketach, mogą zawierać bardzo wysokie ilości akrylamidów – substancjirakotwórczych obecnych w produktach poddawanych obróbce termicznej powyżej 120 stopni Celsjusza.
Co więcej, jedzenie śmieciowe zawiera dużo tłuszczów typu trans, sodu i cukrów, które jak już wspomnieliśmy, także są obecne na liście produktów potencjalnie rakotwórczych.

Dietetyczne napoje i potrawy

Dietetyczne produkty spożywcze i napoje są często przedstawiane jako świetna opcja na poprawienie swoich nawyków żywieniowych, utratę zbędnych kilogramów i kontrolowanie swojej wagi.
Nie jest to jednak cała prawda o tego typu produktach. Wprawdzie zawierają mniej tłuszczów, cukrów, kalorii i węglowodanów, jednak etykietki są często bardzo mylące i nie informują w pełni o składzie tych produktów.
Wykazano, że tzw. produkty dietetyczne, powszechnie uważane za zdrowe, zawierają aspartam, jeden z rakotwórczych sztucznych słodzików, który oprócz chorób nowotworowych może wywoływać także wady wrodzone płodu.

Pomidory w puszce

Większość żywności w puszkach zawiera bisfenol, który w ludzkim organizmie zachowuje się jak estrogen i zaburza normalną gospodarkę hormonalną. Badania wykazały związek działania bisfenolu z chorobami układu krążenia, bezpłodnością i problemami jelitowymi. Dodatkowo uznano, że zwłaszcza pomidory, w związku ze swoją kwasowością, ułatwiają uwalnianie bisfenolu z puszek, co wpisuje je na listę produktów potencjalnie rakotwórczych.
  • Porady końcowe

    Po analizie  głównych grup żywieniowych, które są potencjalnie rakotwórcze, kiedy spożywamy je regularnie, postanowiliśmy podzielić się paroma wskazówkami, które pomogą nam unikać tych produktów.
    • Wybieramy zawsze żywność ekologiczną. Nawet produkty zwane naturalną żywnością, jeżeli nie posiadają gwarancji jakości, często zawierają składniki, które mogą być rakotwórcze. Należy unikać głównie soi, kukurydzy i ich pochodnych.
    •  Eliminujemy z naszej diety biały cukier i słodycze, które są potencjalnie rakotwórcze. Zastępujemy je naturalnymi produktami słodzącymi.
    • Zawsze wybieramy produkty pełnoziarniste i pełnowartościowe, z naturalną zawartością błonnika.
    • Wprowadzając tę zasadę, powinniśmy również zwiększyć spożycie wody pomiędzy posiłkami, ponieważ zanim nasz organizm przywyknie do tej zmiany, mogą pojawić się zaparcia, bóle głowy i inne dolegliwości.
    • Nie martw się, dolegliwości znikną szybko, a ty zauważysz szybką poprawę w samopoczuciu.

źródło: krokdozdrowia.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…