Warsztaty JedzOnko to już impreza cykliczna :)
Dzieci z niecierpliwością czekają na nasze spotkania i mam nadzieję nigdy nie są rozczarowane:)
Na wtorkowych zajęciach wiele się działo. Było bardzo kolorowo, a przede wszystkim smacznie.
Jeśli ktoś mi powie, że dzieci nie lubią warzyw i owoców to zacznę strzelać. Dosłownie. Nasze dzieciaki z oddziału są najlepszym przykładem. Zawsze próbują swoich potraw i wiele z nich przekonało się do zdrowych produktów.
Jeszcze raz powtórzę- ZDROWE JEST PYSZNE!!! Trzeba tylko pozwolić dzieciom odkrywać smaki.
Na ostatnich warsztatach udowodniłam, że słodycze przygotowane z owoców mogą być równie smaczne, jak sklepowe ciasteczka i wafelki. Różnica między nimi jest taka, że wspomagają organizm a nie go osłabiają. Nasze "słodkości" są bez polepszaczy, konserwantów i innych wspomagaczy.
Nasze dzieci już wiedzą, że naturalne może być pyszne i zdrowe.
Co takiego robiłyśmy z naszymi małymi i starszymi pacjentami? Zobaczcie sami.
MARKIZY OWOCOWE
- dojrzały banan
- 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
- 1/2 tabliczki gorzkiej, dobrej czekolady
Banana obierz ze skórki. Pokrój na cienkie plastry. Plasterki posmaruj masłem orzechowym, sklej ze sobą i powstanie ciasteczko. Następnie udekoruj ciasteczka roztopioną czekoladą. Jeśli dasz radę się powstrzymać :) poczekaj aż czekolada zastygnie. I gotowe. Proste i smaczne.
Nasze dzieci są twórcze, więc tworzyły takie "ciasteczka" również z kiwi, truskawek czy mandarynek.
Bardzo ciekawym sposobem podania dziecku owoców jest wycinanie kształtów. Świetnie do tego sprawdza się gruszka czy mango. Nie dość, że smaczne to jeszcze najmłodsi świetnie się bawili wycinając ciekawe kształty.
Hitem na warsztatach okazał się mus z żółtych owoców. Z racji koloru nazwaliśmy go "owocowym koglem moglem".
KOGEL MOGEL
- mango
- banan
- ananas
Z racji, iż lubimy eksperymentować mieszaliśmy owoce w różnych proporcjach i z różnych owoców. Mango z bananem, mango z ananasem, banana z ananasem. Było naprawdę smacznie :)
Nasze warsztaty słyną z koktajli. Tym razem również nie mogło ich zabraknąć. Aby było słodko powstał koktajl owocowo- czekoladowy.
KOKTAJL Z MASŁEM ORZECHOWYM
- puszka dobrego mleka kokosowego
- dojrzały banan
- łyżka masła orzechowego
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- łyżka roztopionej gorzkiej czekolady
Wszystko miksujemy i powstaje bardzo pyszny, pożywny koktajl :)
Na warsztatach zawsze musi być konkurs. Tym razem dzieciaki miały przygotować sałatki z wykorzystaniem warzyw i owoców. Jestem bardzo mile zaskoczona inwencja twórczą naszych milusińskich. Powstały ciekawe, zaskakujące nowe połączenia smakowe.
Dzieci mają pasję, wyobraźnię i wrodzoną ciekawość. Wykorzystaj to, aby przekonać swoją pociechę do warzyw i owoców. Nasze warsztaty po to właśnie są. Pokazujemy, że można, jeśli tylko się chce.
Dziękuję Joli kaczmarek i Basi Zgolik, nauczycielkom z Zespołu Szkół Specjalnych nr. 38 z Zabrzu oraz Fundacji Iskierka za wspólną naukę i zabawę.
Na Was zawsze można liczyć:)
ZDROWOLANDIA zaprasza na kolejne pyszne warsztaty:) Już opracowuję menu :)
Do zobaczenia.
Zdjęcia Jola Kaczmarek, Basia Zgolik
Dzieci z niecierpliwością czekają na nasze spotkania i mam nadzieję nigdy nie są rozczarowane:)
Na wtorkowych zajęciach wiele się działo. Było bardzo kolorowo, a przede wszystkim smacznie.
Jeśli ktoś mi powie, że dzieci nie lubią warzyw i owoców to zacznę strzelać. Dosłownie. Nasze dzieciaki z oddziału są najlepszym przykładem. Zawsze próbują swoich potraw i wiele z nich przekonało się do zdrowych produktów.
Jeszcze raz powtórzę- ZDROWE JEST PYSZNE!!! Trzeba tylko pozwolić dzieciom odkrywać smaki.
Na ostatnich warsztatach udowodniłam, że słodycze przygotowane z owoców mogą być równie smaczne, jak sklepowe ciasteczka i wafelki. Różnica między nimi jest taka, że wspomagają organizm a nie go osłabiają. Nasze "słodkości" są bez polepszaczy, konserwantów i innych wspomagaczy.
Nasze dzieci już wiedzą, że naturalne może być pyszne i zdrowe.
Co takiego robiłyśmy z naszymi małymi i starszymi pacjentami? Zobaczcie sami.
MARKIZY OWOCOWE
- dojrzały banan
- 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
- 1/2 tabliczki gorzkiej, dobrej czekolady
Banana obierz ze skórki. Pokrój na cienkie plastry. Plasterki posmaruj masłem orzechowym, sklej ze sobą i powstanie ciasteczko. Następnie udekoruj ciasteczka roztopioną czekoladą. Jeśli dasz radę się powstrzymać :) poczekaj aż czekolada zastygnie. I gotowe. Proste i smaczne.
Nasze dzieci są twórcze, więc tworzyły takie "ciasteczka" również z kiwi, truskawek czy mandarynek.
Bardzo ciekawym sposobem podania dziecku owoców jest wycinanie kształtów. Świetnie do tego sprawdza się gruszka czy mango. Nie dość, że smaczne to jeszcze najmłodsi świetnie się bawili wycinając ciekawe kształty.
Hitem na warsztatach okazał się mus z żółtych owoców. Z racji koloru nazwaliśmy go "owocowym koglem moglem".
KOGEL MOGEL
- mango
- banan
- ananas
Z racji, iż lubimy eksperymentować mieszaliśmy owoce w różnych proporcjach i z różnych owoców. Mango z bananem, mango z ananasem, banana z ananasem. Było naprawdę smacznie :)
Nasze warsztaty słyną z koktajli. Tym razem również nie mogło ich zabraknąć. Aby było słodko powstał koktajl owocowo- czekoladowy.
KOKTAJL Z MASŁEM ORZECHOWYM
- puszka dobrego mleka kokosowego
- dojrzały banan
- łyżka masła orzechowego
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- łyżka roztopionej gorzkiej czekolady
Wszystko miksujemy i powstaje bardzo pyszny, pożywny koktajl :)
Na warsztatach zawsze musi być konkurs. Tym razem dzieciaki miały przygotować sałatki z wykorzystaniem warzyw i owoców. Jestem bardzo mile zaskoczona inwencja twórczą naszych milusińskich. Powstały ciekawe, zaskakujące nowe połączenia smakowe.
Dzieci mają pasję, wyobraźnię i wrodzoną ciekawość. Wykorzystaj to, aby przekonać swoją pociechę do warzyw i owoców. Nasze warsztaty po to właśnie są. Pokazujemy, że można, jeśli tylko się chce.
Dziękuję Joli kaczmarek i Basi Zgolik, nauczycielkom z Zespołu Szkół Specjalnych nr. 38 z Zabrzu oraz Fundacji Iskierka za wspólną naukę i zabawę.
Na Was zawsze można liczyć:)
ZDROWOLANDIA zaprasza na kolejne pyszne warsztaty:) Już opracowuję menu :)
Do zobaczenia.
Zdjęcia Jola Kaczmarek, Basia Zgolik
Komentarze
Prześlij komentarz