Przejdź do głównej zawartości

DOMOWA TORTILLA


Chciałam ostatnio przygotować tortille, taką klasyczną, z kurczakiem, warzywami i pikantnym sosem. Niby nic trudnego. Składniki też powszechnie dostępne. Niestety to nie takie łatwe jak myślicie. O czym mówię? O tortilli. To przykre ale w kilkunastu sklepach nie znalazłam tortilli z dobrym składem. 
Jak coś, co składa się z trzech składników można tak nafaszerować E.

No cóż, skoro nie można kupić, trzeba zrobić samemu. I wiecie co- jest to banalne. Tortillę robi się błyskawicznie, jest pyszna. Nigdy już nie kupię gotowej.

Od czego zaczynamy?

W zasadzie ciasto na tortille powinno być takie jak na pierogi. Miękkie i elastyczne aby się nie kruszyło.

SKŁADNIKI (na 6 porcji)
- szklanka mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą pszenną)
- 1/3 szklanki wrzątku
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- łyżka siemienia lnianego

Ciasto przygotowuję w robocie kuchennym, aby się nie poparzyć.
Wsyp mąki, dodaj szczyptę soli i siemię lniane. Dolej wrzątek i mieszaj ciasto na średnich obrotach. Gdy mąka wchłonie wodę, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj. Ciasto ma odchodzić od ścianek urządzenia.
Jeśli ciasto jest klejące dodaj więcej maki, jeśli nie chce się kleić, dodaj więcej wody. Pamiętaj, że każda mąka jest inna i może potrzebować innej ilości wody.

Kiedy ciasto jest gotowe, podziel na sześć porcji. Każdą cienko rozwałkuj (moje miały ok 25 cm średnicy) i smaż na patelni ok. minuty z każdej strony.
Jeśli chcesz usmażyć wszystkie placki, a potem je faszerować, wówczas każdy usmażony placek przykrywaj wilgotna ściereczką aby za bardzo nie wyschły.





Może nie wygląda idealnie, nie jest okrągła, ale za to jak smakuje :)

Tortille podałam z kurczakiem i pikantnym sosem

SKŁADNIKI:
- pierś z kurczaka
- łyżka harissy (indyjskiej przyprawy)
- czerwona papryka
- liście sałaty
- małe mango
- świeży ogórek
- pół szklanki sosu pomidorowego. Przepis znajdziesz tutaj
- łyżka naturalnego jogurtu

Pierś z kurczaka pokrój w drobne paski z zamarynuj w harissie. Jeśli nie masz tej pasty do marynaty dodaj papryczkę chili, kilka ziaren zmiażdżonych w moździerzu kolendry i pieprzu, ząbek czosnku, pół łyżeczki kminku.
Wszystkie składniki możesz utrzeć w moździerzu na pastę.
Zamarynowane mięso włóż na pół godziny do lodówki, następnie usmaż lub uduś na patelni.
Na tortillę nałóż sos, kurczaka, sałatę i warzywa pokrojone w słupki. Polej jogurtem, zwiń w rulon i zajadaj :)



Warto trochę się natrudzić, smak obłędny :) Na zdjęciu wygląda jak surowa :) ale była idealnie upieczona i mięciusieńka jak sklepowa. :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…