Przejdź do głównej zawartości

CZY ŻUREK JEST ZDROWY?

Żurek to jedna z klasycznych wielkanocnych potraw. Wyrazisty w smaku, z dodatkiem kiełbasy lub jajka. Pycha. Ale nasuwa się pytanie, czy taka zupa jest zdrowa, odpowiednia dla dzieci?

Wszystko oczywiście zależy od wykorzystanych produktów. Z dobrych składników będzie dobra zupa.
Zacznijmy od początku. Podstawą żuru jest zakwas. Podstawowa wersja to mąka żytnia, woda i czosnek- kiszone przez kilka dni. Oczywiście każdy region ma swój przepis. Jedni dodają zioła i przyprawy, inni mieszają różne rodzaje mąk. Niezależnie od receptury, dobry jest każdy, który jest naturalny, bez zbędnych chemicznych dodatków.

Żurek może być zdrową zupą, odpowiednią nawet dla chorych dzieci, jeśli będzie odpowiednio przygotowany.
Każdy z was ma pewnie swój przepis na tą świąteczną zupę. Ja chcę przedstawić wam moją wersję. Pełną warzyw i przypraw. Aromatyczną i smaczną. Taka zupa nie tylko jest smaczna ale świetnie rozgrzewa i jest bardzo sycąca.




SKŁADNIKI:
- zakwas (robię własny) 300 ml
- łyżka oleju kokosowego
- 200 g dobrej jakości kiełbasy
- cebula
- marchew
- korzeń pietruszki
- 3 pieczarki
- 3 średnie ziemniaki
- 3-4 suszone grzyby np. podgrzybki
- łyżka świeżo tartego korzenia chrzanu
- spora garść koperku lub natki pietruszki
- łyżka majeranku
- łyżeczka czarnuszki
- sól, pieprz
- 200 g gęstego jogurtu
- 4 ząbki czosnku
- 3 litry wody

W dużym garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekaną cebulę oraz pieczarki pokrojone w półplasterki. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż razem z cebula i pieczarkami. Ma się lekko zrumienić. Dodaj pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i selera. Chwilę przesmaż i zalej wodą aby warzywa się gotowały.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Suszone grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na bok aby się namoczyły.
Kiedy grzyby się namoczą pokrój je i dodaj do zupy.
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodaj żur, chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy- majeranek, sól, pieprz i czarnuszkę.
Majeranek przed podaniem rozetrzyj w dłoni, uwolnisz aromat.
Pozwól zupie pogotować się jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły.
Na koniec dopraw jogurtem i ziołami (natką lub koperkiem).
Polecam, bardzo smaczna zupa.
Jeśli chcesz podać zupę małemu dziecku pomiń grzyby w przepisie, a kiełbasę i warzywa drobno pokrój.

Taka zupa jest bardzo dobra. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie, dzięki zawartości czosnku. Aby zupa była bardziej sycąca podawaj ją z jajkiem.




SMACZNEGO :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…