Przejdź do głównej zawartości

DLACZEGO WARTO JEŚĆ JAJKA ?


Z racji, iż zbliżają się święta wielkanocne postanowiłam napisać o jajkach. 
Jajka to nieodłączny element tych świąt. To znak nowego życia.
Różnie to z tymi jajkami bywało- czasami były zalecane, czasami niewskazane.
Dzisiejsza wiedza na temat jajek pozwala nam je spożywać, nawet kilka w tygodniu. Na dodatek, nie tylko białko korzystnie wpływa na nasz organizm ale przede wszytkim żółtko.

Jajka to przede wszystkim świetne źródło białka, które charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną. Jako jedyny produkt zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne czyli takie, których organizm sam nie wytwarza i musi je czerpać z pożywienia. Jajka są jednym z najłatwiejszych, najwszechstronniejszym i do tego najtańszym źródłem białka na naszym rynku. Każde jajko pozwala nam zwiększyć liczbę gramów białek w naszej codziennej diecie. Na jedno przypada 7g białka, a jeżeli chodzi o energetyczność to 85 kcal. Nie unikaj żółtka! To w nim znajdziesz odżywczy tłuszcz zwany choliną.
W jajkach znajdziesz również mnóstwo witamin m.in. A, E, D, K, B oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, selenu, jodu.
Za każdym razem kiedy kupujesz jaja spójrz na etykietę. Zawsze wybieraj te wolne od antybiotyków, hormonów czy szczepionek. Jeżeli chodzi o kolor to Twoja decyzja. Kolor nie wypływa na jakość odżywczą jajka.

Oto kilka powodów, dla których warto jeść jajka:

1. ZMNIEJSZYSZ RYZYKO CHORÓB SERCA ZWIĄZANYCH Z CHOLESTEROLEM

Mimo, iż wszyscy wiemy, że jaja posiadają cholesterol, jednak cholesterol spożywczy ma się nijak do cholesterolu, który powstaje pod wpływem innych czynników niezwiązanych z pożywieniem. Naukowcy udowodnili, iż najgroźniejsze są małe cząsteczki LDL oblepione na ścianach naczyń krwionośnych powstałe pod wpływem papierosów, alkoholu, przewlekłego stresu, konserwantów . Cholesterol znajdujący się w jaku jest prekursorem powstawania hormonów płciowych i witaminy D, wzmacnia on ściany naszych naczyń krwionośnych i pomaga w usunięciu złogów wapniowych w arteriach tętniczych . Tym samym zmniejszamy ryzyko chorób sercowo- naczyniowych.

2. WZMOCNISZ SWÓJ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

Jeśli chcesz uniknąć lub pozbyć się infekcji, chorób i wirusów musisz jeść jedno lub dwa jajka dziennie. Tylko jedno jajko posiada 22% RDA selenu, składnika odżywczego, który pomaga w prawidłowej pracy Twojego układu immunologicznego i regulacji hormonów tarczycy. Jaja są szczególnie polecane dla dzieci. Brak selenu u dzieci i młodzieży może doprowadzić do rozwoju choroby Keshan i choroby Kashin-Beck, choroby tę mogą mieć wpływ na serce, stawy i kości.

3. LEPSZY PROFIL LIPIDOWY NASZEJ KRWI

Faktem jest, że żółtka zawierają 186 mg cholesterolu (62% zalecanej dziennej dawki).
Na świecie przyjęło się, że po zjedzeniu jajka cholesterol we krwi podnosi się i jest winowajcą chorób serca.
Jednak badania  pokazują co innego – im więcej zjesz cholesterolu z pożywienia tym nasza wątroba produkuje go mnie. Cholesterol z pożywienia nie wpływa na stężenie cholesterolu w osoczu krwi!
Najlepiej jeść jajka na miękko lub w formie delikatnie ściętej jajecznicy.
Co podnosi cholesterol w organizmie ?
– Alkohol
– Papierosy
– Konserwanty żywności
– Stres
– Twarde narkotyki
– Brak aktywności
Badania udowadniają, że osoby jedzące jajka :
  • W prawie wszystkich przypadkach, HDL („dobrego”)  poziom cholesterolu idzie w górę 
  • Liczba i poziom cholesterolu frakcji LDL zwykle nie zmienia się, w pewnych przypadkach minimalnie podnoszą się  
    Ludzie, którzy mają podwyższone stężenie LDL mają niższe ryzyko chorób serca. Więc nawet jeśli jaja mogą powodować łagodne zwiększenie stężenia całkowitego cholesterolu, nie jest to powód do niepokoju 
  • Kwasy tłuszczowe mega-3 znajdujące się w jajkach mogą  obniżają stężenia triglicerydów we krwi  
  • Poziom związków antyrakowych i obniżających cholesterol, takich jak luteina i zeaksantyna znacznie wzrasta 
  • Niektóre badania wykazują zmniejszone ryzyko udaru mózgu 
  • Osoby chore na cukrzycę muszą uważać z ilością jajek, ponieważ mogą powodować większe ryzyko chorób serca.


Jajka mają mnóstwo pozytywnych właściwości. 

Są  bogate w luteinę i zeaksantynę, przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmy

Są bardzo bogate w cholinę, składnik odżywiający nasz mózg, najnowsze statystyki mówią, że  ponad 90% ludzi ma niedobór choliny  

Są one bogate w świetnej jakości białka, które mają wiele zalet, w tym – pomagają w zwiększeniu  masy mięśniowej i poprawieniu jakości kości 

Badania pokazują, że jaja zmniejszaj uczucie sytości i pomagają stracić tłuszcz  

Bardzo cennym składnikiem jest lecytyna, działająca przeciwmiażdżycowo, odgrywająca ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i mózgu a także przewodu pokarmowego


4. JAJKO- WITAMINY B

Jedno jajko to 15% na zapotrzebowanie witaminy B2 (ryboflawina). Jest to tylko jedna z ośmiu witamin z grupy B, które pomagają zamieniać żywność w energie dla naszych mięśni, a także służą przy wytwarzaniu energii elektrycznej w naszym organizmie.

5. POPRAWA DLA SKÓRY I WŁOSÓW

B-kompleks witamin są niezbędne dla prawidłowej pracy wątroby, oczu, skóry oraz włosów. Poza tym witamina B2, B5 i B12 są potrzebne dla właściwej pracy układu nerwowego.

6. NAJLEPSZE JAKOŚCIOWO BIAŁKO

Jajka są doskonałym źródłem jakości białka i są najlepszym w porównaniu do innych źródeł pożywienia. W licznych badaniach okazało się, iż jajka są jednym z najbardziej sycących posiłków.

7. KIEDY CHCESZ STRACIĆ TŁUSZCZ

Badania wykazały, iż ludzie którzy jedli codziennie na śniadanie jajka tracili w tym samym czasie o 65% więcej tłuszczu od tych, którzy na śniadanie jedli bułeczki o tej samej zawartości kcal.

8. OCHRONA MÓZGU

Jajka są jednym z najlepszym produktem do odżywiania naszego mózgu. Jest to głównie ze względu na posiadaną cholinę. Cholina jest częścią błon komórkowych i jest częścią acetylocholiny, ważnego neuroprzekaźnika. Badania mówią iż niedobór choliny prowadzi do zaburzeń neurologicznych.

9. RATOWANIE ŻYCIA

Niewielu ludzi wie, iż organizm jest na tyle niesamowity, iż może produkować jedenaści niezbędnych aminokwasów do podtrzymania życia. Jednak do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje 20 aminokwasów. Te 9 brakujących aminokwasów może powodować zanik mięśni, ogólne osłabienie, obniżoną odpowiedź immunologiczną, zmęczenie i zmiany tekstury skóry i włosów. Jaja są wzorcowym białkiem pod kontem ilości aminokwasów.

10. MASZ MNIEJ STRESU I NIEPOKOJU

Brak poprzednio opisanych aminokwasów może mieć wpływ na Twoją psychikę. Proceedings of National Academy of Sciences opublikowała w jaki sposób poziom stresu i niepokoju może być zmniejszona poprzez suplementacji w diecie lizyny, która modeluję serotoninę w układzie nerwowym.

11. JAJA CHRONIĄ OCZY

Jaja zawierają przeciwutleniacze, np luteinę, która okazała się niezbędna dla ochrony zdrowia oczu. Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko plamki żółtej i zaćmy, są to niestety główne przyczyny utraty wzroku u osób starszych. Badania wykazały, iż spożywanie 1.3 żółtka dziennie przez 4,5 tygodnia zwiększyło poziom luteiny do 50%

12. MOCNE KOŚCI

Witaminy z grupy D są rzadko spotykane w produktach naturalnych, a są one bardzo ważne dla jakości kości i zębów. Jak można się domyślić jajka zawierają te witaminy. Witamina D pomaga również przy wchłanianiu wapnia. Minerał ten jest niezbędny dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania serca, jelita grubego i metabolizmu.

13 zapobiegają anemii

Jajka zawierają żelazo w najłatwiej przyswajalnej postaci. Gotowane jajko kurze zawiera 1,89 mg żelaza w 100 g, a samo żółtko - 2,73 mg/100 g. Więcej żelaza znajduje się w jajkach gęsich, kaczych i przepiórczych, najwięcej w indyczych - 4,1 mg/100 g. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi 10-20 mg. Żelazo służy do produkcji hemoglobiny, transportującej tlen z płuc do poszczególnych komórek organizmu, oraz do wytwarzania krwinek białych odpowiedzialnych za odporność organizmu na zakażenia.

JAKIE JAJKA NAJLEPIEJ WYBIERAĆ?
  1. Cyfra od 0-3
Oznaczenie pokazuję, z jakiej hodowli pochodzą kury.
* 0 – oznacza chów ekologiczny
* 1 – mówi o tym, że kury mają dostęp do wolnego wybiegu, a jaja znosiła na grzędzie
* 2 – to chód ściółkowy gdzie kury nie mają dostępu do wybiegu.
* 3 – oznacza, że kury trzymane są w ciasnych klatkach bez dostępu do świeżego powietrza.
  1. Klasa A, B i C
Klasa oznacza świeżość jaj. Najświeższe jajka są jaja z oznaczeniem A.
*A – ekstra. Jeśli uda Ci się je dostać ( a to łatwe nie jest), to masz produkt, który ma nie więcej dni niż 7 dni od dnia pakowania. Większość jak w sklepach ma klasę A i B.
*C – to klasa, która nie powinna pojawić się na sklepowych półkach, jaja niesortowane dla przemysłu.
  1. Wolne od GMO
Tak informacja ma oznaczać, że jaja pochodzą od kury, których pożywienie nie było modyfikowane genetycznie.
  1. Omega-3
W tym przypadku kury były karmione paszą z dodatkiem zdrowych kwasów tłuszczowych. Takie jajka powinny jednak mieć atest.
  1. Białe i brązowe
Kolor jajka nie ma żadnego znaczenia dla jego walorów smakowych i odżywczych. Kolor jajka wynika włącznie z tego, jakiego rodzaju kura je zniosła. Białe jaja znoszą zwykle kury o białym upierzeniu.
  1. Rozmiar jajka S, M oraz L, XL
* S i M – jajka mniejsze, znoszone zwykle przez kury z chodu ekologicznego.
* L i XL – jajka większe, znoszone zwykle przez kury z chodu klatkowego.

14. PRZYSWAJANIE I WARTOŚCI ODŻYWCZE

Białko z jaja przyswaja się w 94 % dlatego idealnie buduję nasze mięśnie i podnosi odporność. A to za sprawą witaminy B 12, A oraz selenu.
Najlepiej przyswajalnymi dla nas są jaja gotowane na miękko do 4 min, zbyt długie gotowanie może powodować wyniszczenie wartości odżywczych białka i witamin do minimum.
Jajko na miękko – 74 kcal – 6 g tłuszczu
Jajko na twardo -79 kcal – 5 g tłuszczu
Jajecznica – 108 kcal – 8 g tłuszczu
Jajko sadzone – 128 kcal – 11g tłuszczu
Bardzo dobrze łączyć sobie jajka ze szczypiorkiem, gdyż jajka mogą powodować zakwaszenie organizmu a szczypiorek właśnie nie dopuści do tego.
1 jajko surowe – 59 g
83,40 kcal
Białko-7,5 g
Węglowodany-0,36 g
Tłuszcz 5,82 g
Dlatego widzimy ,że jajko sprzyja odchudzaniu i pomaga zachować nam zdrową sylwetkę, jajko może korzystnie wpływać na nasz wzroku dzięki luteinie która znajduję się w żółtku .JEDZMY JAJKA pod każdą postacią! 

15. JAJKA JAKO NIEODŁĄCZNY PRODUKT ZDROWEJ DIETY

Egg Nutrition Center (ENC) potwierdza pozytywne dla zdrowia efekty spożywania jaj. Jedzenie jednego jaja dziennie jest doskonałym sposobem zapewniającym organizmowi niezbędne i cenne składniki odżywcze. Naukowe opinie dotyczące cholesterolu zawartego w jajach zmieniły się w ostatnich latach. Pomimo, że w jajach znajduje się cholesterol, to zawiera ono również lecytynę, która ogranicza jego odkładanie się w organizmie i redukuje ryzyko związane z występowaniem chorób układu krążenia.
W 2005 roku zmieniły się zasady zdrowego odżywiania opracowywane przez Amerykańskie Towarzystwa Naukowe i zwiększona została zalecana ilość spożycia jaj. W piramidzie żywieniowej, która odzwierciedla te normy, jaja pojawiły się w grupie produktów polecanych w codziennej diecie.

JAK GOTOWAĆ JAJKA?

Wydawałoby się, że to absurdalne pytanie. Wodę i jajka każdy potrafi ugotować.
Nic bardziej mylnego. Większość osób przegotowuje jajka. Takie przegotowane tracą witaminy, składniki mineralne i cenne kwasy omega-3, a ich żółtko pokrywa się zielonoszarą powłoką z siarczku żelaza. 
Jajka należy wkładać do zimnej wody, tak aby całe były zanurzone. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy:
- 3 minuty jeśli chcemy jajko na miękko, z płynnym żółtkiem
- 5 minut jeśli jajko ma mieć lekko ścięte żółtko
- 10 minut jeśli jajko ma być na twardo.
Nie ma potrzeby gotowania dłużej.

JAK NALEŻY PRZECHOWYWAĆ JAJKA?

Jajka potrzebują cyrkulacji powietrza, dlatego nie mogą leżeć jedno na drugim. Najlepiej trzymać je na wydzielonej półeczce w lodówce albo w specjalnych pojemnikach. Powinny być ułożone spiczastym końcem do dołu. Jeśli nie są przeznaczone do szybkiej konsumpcji, nie należy ich myć, gdyż pozbawiamy skorupkę ochronnej warstwy. Świeże jaja należy zużyć w ciągu 28 dni od zniesienia. Jeśli jajo się stłucze, należy rozdzielić białko od żółtka. Żółtka można włożyć do słoika, zalać niewielką ilością zimnej wody i trzymać w lodówce do trzech dni. Białka, w hermetycznym pojemniku dwa dni dłużej.


JAJKA NIE TYLKO KURZE

- JAJKA PRZEPIÓRCZE: są trzykrotnie mniejsze od kurzych. Mają bezową, ciemno nakrapianą skorupkę. Wystarczy im 3 minuty aby były ugotowane na twardo. Zwykle przyrządza się z nich przekąski. Zawierają proporcjonalnie, tyle samo kalorii, białka i cholesterolu co jajka kurze. Mają więcej tłuszczu. Są bardzo dobrym źródłem witaminy A, D, kwasu foliowego, cynku, żelaza, potasu, witamin B 6 i B 12


- JAJKA KACZE I GĘSIE: większe od kurzych, bardziej wyraziste w smaku. Bywają używane do wypieków. Nie są jednak tak popularne jak kurze.

- JAJKA STRUSIE: mogą być nawet 10 razy większe niż kurze. Jedno jajko może ważyć 1,5 kg. Mają jasną, bardzo twardą skorupkę. W Polsce coraz łatwiej można je dostać.

Jak widzisz, jajko to bardzo wartościowy produkt. Warto włączyć je do diety. Złą sławę zyskały przez dodatki które do nich serwujemy. Jajko zalane majonezem będzie miało zupełnie inny skład wartości odżywczych niż jajko na miękko. Warto je odpowiednio serwować, aby cieszyć się ich smakiem i wartościami, jakie nam dostarczają. Ale o tym już w kolejnym poście :)

źródło:
Gazeta Wyborcza
poradnikzdrowie.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…