Przejdź do głównej zawartości

CO MOŻE JEŚĆ CHORE DZIECKO ?



Jak to zwykle w święta bywa, stoły uginają się od jedzenia. Podczas tych świąt królują jajka z majonezem, sałatki z majonezem i ogólnie dużo majonezu. Poza tym mamy mnóstwo ciężkich, tłustych ciast, zawiesistych zup i jedzenia tyle, że można by wojsko wykarmić.
Co z tego wszystkiego wybrać dla dziecka? Co może zjeść chore dziecko, przyjmujące chemioterapię lub mające problemy z próbami wątrobowymi. Co wybrać spośród wielkanocnych potraw aby smakowało, ale nie zaszkodziło? Co podać dziecku by było zadowolone, ale nie odbiło się to na jego zdrowiu?

Oto kilka podpowiedzi:

CIASTA- wszystko zależy od rodzaju ciasta. Lepiej unikać tłustych, napakowanych kremem i bakaliami mazurków. Jeśli koniecznie chcesz taki rodzaj ciasta podać dziecku, najlepiej upiecz w domu, na kruchym spodzie z domowymi powidłami i odrobiną lukru. Takie ciasto z pewnością nie zaszkodzi.
Dla dziecka świetnym ciastem jest babka drożdżowa. Pamiętaj jedynie aby podawać ciasto dobrze wystudzone, najlepiej z dnia poprzedniego. Świeże ciasto jest bardzo nie wskazane dla chorej wątroby.
Dla dziecka dobrym wyborem będzie również domowy sernik z dobrej jakości sera i bez zbędnych dodatków. Oczywiście sernik jest tylko dla dzieci, które nie są uczulone na laktozę.

ŻUREK Z KIEŁBASĄ- znów wszystko zależy od jakości zupy. Najlepiej ugotować żurek na dobrym zakwasie, najlepiej domowym. 
Zamiast tłustej śmietany zabielić go naturalnym jogurtem i dodać kiełbasę dobrej jakości. Tylko prawdziwa kiełbasa, zrobiona z mięsa będzie odpowiednia dla dziecka. Oczywiście podajemy maluchowi mały kawałek. 
Uważaj również na przyprawy. Dzieci leczone chemioterapią często mają wyczulony smak i zapach na intensywne przyprawy. Uwaga na cebulę, czosnek, pieprz. Dodaj ich niewiele lub w ogóle pomiń.
Polecam domowy żurek.


JAJKA- ciężko wyobrazić sobie święta bez jajek. Wiele można pominąć na wielkanocnym śniadaniu ale nie jajka. Jak podane, będą najlepsze dla dzieci?
Jajka są bardzo wartościowym produktem. Nie eliminuj ich z diety. Dla malucha najlepsze będą jajka na miękko, są lepiej strawne niż te na twardo. Oczywiście dziecko może skosztować jajka na twardo. Najlepiej podaj mu przepiórcze. To małe jajeczko jest bardziej wartościowe od kurzego. Poza tym maluchowi wystarczy takie jajko zamiast kurzego.

DODATKI DO JAJEK- zwykłe jajko nie jest atrakcyjne, jednak zmienia się nie do poznania, gdy dodamy do niego majonez, chrzan, sos musztardowy czy ćwikłę. Co będzie najlepsze dla dziecka? Niestety wszelkie tego typu dodatki nie są wskazane. Majonez i sosy na jego bazie są ciężkostrawne, nie wskazane dla delikatnego przewodu pokarmowego dziecka. Z kolei chrzan czy musztarda są zbyt ostre i intensywne w zapachu. 
Jeśli dziecko koniecznie chce zjeść klasyczne jajko z majonezem, najlepiej wymieszaj łyżkę jogurtu naturalnego z odrobiną majonezu. Jajko podaj z sosem jogurtowym. Dodatkowo możesz dodać jeszcze koperek.

MIĘSNE GALARETKI- to bardzo popularna potrawa na świątecznym stole. W zasadzie nie ma przeciwwskazań aby podać je dzieciom. Wystarczy tylko odpowiednio je przygotować. Najlepiej przygotować je z mięsa z indyka (jest lepsze niż kurczak) i warzyw- marchewki, pietruszki, natki pietruszki. Możesz pominąć ciężkostrawne jajka na twardo i fasolę. Zamiast tego możesz dodać kilka ziarenek kukurydzy lub zielonego groszku. Takie galaretki będą kolorowe i z pewnością spodobają się dziecku. Spróbuj je podać dodatkowo w ciekawej formie a z pewnością będą hitem na stole.


WĘDLINY- oczywiście możesz podać dziecku plasterek szynki, pod warunkiem, że będzie z dobrego źródła, dobrej jakości. Lepiej kupić mniej prawdziwej szynki niż więcej produktu, który szynkę udaje.
Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest samemu upiec kawałek mięsa. Nie jest to bardzo pracochłonne, a masz pewność, że podajesz produkt najwyższej jakości. Oczywiście dobra pieczeń wyjdzie jedynie z dobrego mięsa.
Pamiętaj również, aby nie doprawiać zbyt intensywnie mięsa. Nie przesadź z solą i wzdymającymi przyprawami. Warto przyprawić majerankiem, tymiankiem czy cząbrem. Te przyprawy pomagają w lepszym trawieniu tłuszczu. Mięso wybieraj chude np. schab czy indyk.

Pamiętaj aby potrawy były kolorowe i ładnie podane. Dla dzieci ważna jest forma podania. Małe babeczki z pewnością będą bardziej atrakcyjne niż duża baba. Jajko zajączek również przyciągnie uwagę dziecka.

Życzę smacznych potraw na stole, pogody w każdym tego słowa znaczeniu, radości spotkania z bliskimi i dużo zdrowia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…