Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY KULINARNE


Bardzo się cieszę, że warsztaty kulinarne "jedzOnko", wspólna inicjatywa Zespołu Szkół Specjalnych nr 38 w Zabrzu, Fundacji Iskierka i Zdrowolandii cieszą się coraz większym zainteresowaniem.
Ostatnie warsztaty tym bardziej mnie cieszą, gdyż mogłyśmy gotować nie tylko z fantastycznymi dzieciakami z Zabrza ale równie fantastycznymi pacjentami z Chorzowa.
Podczas warsztatów powstało, jak zawsze, mnóstwo pysznych potraw. Poza gotowaniem wszyscy świetnie się bawili. Było mnóstwo śmiechu i zabawy.

Warsztaty mają na celu, nie tylko zachęcać dzieci i dorosłych do prawidłowego, racjonalnego odżywiania ale również dostarczyć uśmiechu, radości i odrobiny normalności małym pacjentom.

Tematem przewodnim warsztatów było jajko. Skoro jajko, to nie mogło zabraknąć figurek z jajek i kolorowych kanapek.
Było również sianie rzeżuchy i pieczenie babeczek.

A oto, co powstało :)








FASOLOWE BABECZKI
Świetna alternatywa dla tradycyjnych babeczek. Nasze są bezglutenowe, mocno czekoladowe i przede wszystkim smaczne.

SKŁADNIKI:
- puszka fasoli czerwonej (a jeszcze lepiej pół szklanki suchej fasolki namoczonej na noc i ugotowanej z 2 goździkami i laską cynamonu)
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru- pudru
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g suszonych śliwek (zamoczonych na godzinę)

Do robota kuchennego dodaj masło i cukier. Zmiksuj na puszysty krem. Dodaj kakao i fasolę. Zmiksuj na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia, grubo posiekaną czekoladę i posiekane suszone śliwki. Wymieszaj. Przełóż do formy na muffinki. Piecz 15 minut w 180 st. C

Z podanej porcji składników wyszło 45 małych babeczek.






PASTA JAJECZNA
Na warsztatach dzieci zrobiły bardzo prostą w przygotowaniu, zdrową i smaczną pastę do kanapek.

SKŁADNIKI:
- dojrzałe awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść pietruszki i szczypiorku
- 100 g serka śmietankowego lub gęstego jogurtu
- sól i pieprz do smaku

Awokado obierz, usuń pestkę i drobno posiekaj. Podobnie posiekaj jajko. Dodaj posiekane zioła oraz serek. Dopraw do smaku. Pasta gotowa. Szybka, smaczna i zdrowa.

Punktem obowiązkowym warsztatów są koktajle warzywno- owocowe. 
Dzieci uwielbiają miksować i próbować. Tym razem nie było inaczej, próbowaliśmy następujących koktajli.





POMARAŃCZOWY
- szklanka soku pomarańczowego
- dokładnie obrana słodka pomarańcza
- ziarenka z połowy granatu
- garść szpinaku

GREJPFRUTOWY
- szklanka soku pomarańczowego
- czerwony grejpfrut dokładnie obrany
- mały banan
- ziarenka z połowy granatu
- garść natki pietruszki

SZPINAKOWY
- szklanka soku pomarańczowego
- 2 dojrzałe kiwi (obrane)
- pomarańcza
- garść szpinaku
- garść pietruszki

GRUSZKOWY
- dojrzała gruszka
- garść pietruszki
- garść szpinaku
- duża cytryna
- 400 ml kefiru lub jogurtu naturalnego (jogurt możesz zastąpić sokiem jabłkowym lub pomarańczowym)

Takie oto pyszności robiliśmy w śląskich szpitalach. Z powodzeniem możesz przygotować w domu podobne potrawy. Do dzieła !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…