Przejdź do głównej zawartości

WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY

Tak jak obiecałam, podaję przepis na barszcz czerwony. Dlaczego właśnie to danie polecam dla naszych dzieci? Ponieważ ta zupa jest bardzo zdrowa i lekkostrawna. Nie obciąża niepotrzebnie wątroby i przewodu pokarmowego.
O burakach już pisałam, ale jest to tak wartościowe warzywo, że nie mogę nie wspomnieć o nim przy okazji tego posta.


Burak to skarbnica witamin (A, B, C) oraz pierwiastków mineralnych (żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, sód, mangan, kobalt, rubid i cez- bardzo rzadko występujące pierwiastki).
Poza tym zawiera białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, kwas foliowy, antocyjany oraz sporo błonnika.

Dlaczego tak zachęcam do jedzenia buraków? Bo to warzywo zajmujące pierwsze miejsce w walce z rakiem. Intensywny kolor zapewniają betacyjany- które zwalczają wolne rodniki uszkadzające DNA. Mają zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych.
Buraki są świetne po chemioterapii. Poprawiają wyniki morfologii.
Poza tym buraki, ze względu na swe właściwości oczyszczające świetnie wspomagają  pracę wątroby. Warto podawać dzieciom świeżo wyciskany sok kiedy mają problemy z wysokimi próbami wątrobowymi.

Burak ma mnóstwo zalet, m.in:


  • ma działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzi ból gardła (angina), wzmacnia odporność przy grypie, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
  • wspomaga gojenie się owrzodzeń,
  • burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, czym przyczynia się do poprawy trawienia wstępnego białek i wchłaniania aminokwasów,
  • lekkie działanie moczopędne redukuje ciśnienie krwi,
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
  • burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy,
  • opóźnia przedwczesny proces starzenia,
  • zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych,
  • wzmacnia system immunologiczny,
  • leczy choroby wątroby, nerek,
  • reguluje cholesterol,
  • zapobiega drętwieniu kończyn,
  • zapobiega osteoporozie,
  • zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
  • buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego,
  • zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy,
  • leczą skazę moczanową,
  • chronią organizm przed zmęczeniem,
  • poprawiają kondycję włosów i paznokci.
  • zalecany kobietom w okresie menopauzy, kobietom w ciąży, młodzieży, dzieciom oraz niemowlętom
  • odkwaszają organizm
  • pomagają w odchudzaniu, są niskokaloryczne
  • pomagają w walce z depresją, bezsennością i nerwicą
  • dodają energii- to naturalny dopalacz (vrota.pl)
Wybierając buraki pamiętaj by były jędrne, miały intensywny kolor i były nie za duże- wówczas będą bardziej soczyste.


Skoro już wiemy jak burak jest wartościowy, nie pozostaje mi nic innego jak podać przepis na zupę. Najważniejsze to zrobić zakwas. Jeśli dziś go przygotujesz, do wigilii będzie gotowy. Przepis na zakwas znajdziesz tutaj. Co jeszcze będzie potrzebne do zupy.

SKŁADNIKI
- 2 litry zimnej wody
- 2-3 buraki
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- mały por
- kilka suszonych grzybów
- 2-3 wędzone śliwki
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
                                              - spora szczypta majeranku
                                              - sok z połowy cytryny
                                              - 300 ml zakwasu
                                              - 2 ząbki czosnku

Dla dzieci oczywiście możesz zrobić wywar mięsny, na żeberkach lub innym mięsie. Dla dorosłych, tradycyjny barszcz wigilijny powinien być oczywiście czysty, postny, bez mięsa.
Najważniejsza zasada- NIE DODAWAJ PROSZKU Z TOREBKI. GORĄCY KUBEK TO NIE BARSZCZ !!!
Gotowanie barszczu jest dziecinnie proste. Wystarczy warzywa korzeniowe obrać, pokroić, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, wcześniej namoczone grzybki, śliwki i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzić. Dodać zakwas, doprawić sola i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej czosnku i sok z cytryny. Zagotować na małym ogniu i gotowe.
Barszczyk jest doskonałym dodatkiem do pierogów, pasztecików, uszek. Doskonale smakuje solo- do popijania.

SERDECZNIE POLECAM.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…