Przejdź do głównej zawartości

WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY

Tak jak obiecałam, podaję przepis na barszcz czerwony. Dlaczego właśnie to danie polecam dla naszych dzieci? Ponieważ ta zupa jest bardzo zdrowa i lekkostrawna. Nie obciąża niepotrzebnie wątroby i przewodu pokarmowego.
O burakach już pisałam, ale jest to tak wartościowe warzywo, że nie mogę nie wspomnieć o nim przy okazji tego posta.


Burak to skarbnica witamin (A, B, C) oraz pierwiastków mineralnych (żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, sód, mangan, kobalt, rubid i cez- bardzo rzadko występujące pierwiastki).
Poza tym zawiera białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, kwas foliowy, antocyjany oraz sporo błonnika.

Dlaczego tak zachęcam do jedzenia buraków? Bo to warzywo zajmujące pierwsze miejsce w walce z rakiem. Intensywny kolor zapewniają betacyjany- które zwalczają wolne rodniki uszkadzające DNA. Mają zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych.
Buraki są świetne po chemioterapii. Poprawiają wyniki morfologii.
Poza tym buraki, ze względu na swe właściwości oczyszczające świetnie wspomagają  pracę wątroby. Warto podawać dzieciom świeżo wyciskany sok kiedy mają problemy z wysokimi próbami wątrobowymi.

Burak ma mnóstwo zalet, m.in:


  • ma działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzi ból gardła (angina), wzmacnia odporność przy grypie, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
  • wspomaga gojenie się owrzodzeń,
  • burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, czym przyczynia się do poprawy trawienia wstępnego białek i wchłaniania aminokwasów,
  • lekkie działanie moczopędne redukuje ciśnienie krwi,
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
  • burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy,
  • opóźnia przedwczesny proces starzenia,
  • zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych,
  • wzmacnia system immunologiczny,
  • leczy choroby wątroby, nerek,
  • reguluje cholesterol,
  • zapobiega drętwieniu kończyn,
  • zapobiega osteoporozie,
  • zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
  • buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego,
  • zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy,
  • leczą skazę moczanową,
  • chronią organizm przed zmęczeniem,
  • poprawiają kondycję włosów i paznokci.
  • zalecany kobietom w okresie menopauzy, kobietom w ciąży, młodzieży, dzieciom oraz niemowlętom
  • odkwaszają organizm
  • pomagają w odchudzaniu, są niskokaloryczne
  • pomagają w walce z depresją, bezsennością i nerwicą
  • dodają energii- to naturalny dopalacz (vrota.pl)
Wybierając buraki pamiętaj by były jędrne, miały intensywny kolor i były nie za duże- wówczas będą bardziej soczyste.


Skoro już wiemy jak burak jest wartościowy, nie pozostaje mi nic innego jak podać przepis na zupę. Najważniejsze to zrobić zakwas. Jeśli dziś go przygotujesz, do wigilii będzie gotowy. Przepis na zakwas znajdziesz tutaj. Co jeszcze będzie potrzebne do zupy.

SKŁADNIKI
- 2 litry zimnej wody
- 2-3 buraki
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- mały por
- kilka suszonych grzybów
- 2-3 wędzone śliwki
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
                                              - spora szczypta majeranku
                                              - sok z połowy cytryny
                                              - 300 ml zakwasu
                                              - 2 ząbki czosnku

Dla dzieci oczywiście możesz zrobić wywar mięsny, na żeberkach lub innym mięsie. Dla dorosłych, tradycyjny barszcz wigilijny powinien być oczywiście czysty, postny, bez mięsa.
Najważniejsza zasada- NIE DODAWAJ PROSZKU Z TOREBKI. GORĄCY KUBEK TO NIE BARSZCZ !!!
Gotowanie barszczu jest dziecinnie proste. Wystarczy warzywa korzeniowe obrać, pokroić, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, wcześniej namoczone grzybki, śliwki i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzić. Dodać zakwas, doprawić sola i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej czosnku i sok z cytryny. Zagotować na małym ogniu i gotowe.
Barszczyk jest doskonałym dodatkiem do pierogów, pasztecików, uszek. Doskonale smakuje solo- do popijania.

SERDECZNIE POLECAM.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes