Tak jak obiecałam, podaję przepis na barszcz czerwony. Dlaczego właśnie to danie polecam dla naszych dzieci? Ponieważ ta zupa jest bardzo zdrowa i lekkostrawna. Nie obciąża niepotrzebnie wątroby i przewodu pokarmowego.
O burakach już pisałam, ale jest to tak wartościowe warzywo, że nie mogę nie wspomnieć o nim przy okazji tego posta.
Burak to skarbnica witamin (A, B, C) oraz pierwiastków mineralnych (żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, sód, mangan, kobalt, rubid i cez- bardzo rzadko występujące pierwiastki).
Poza tym zawiera białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, kwas foliowy, antocyjany oraz sporo błonnika.
Dlaczego tak zachęcam do jedzenia buraków? Bo to warzywo zajmujące pierwsze miejsce w walce z rakiem. Intensywny kolor zapewniają betacyjany- które zwalczają wolne rodniki uszkadzające DNA. Mają zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych.
Buraki są świetne po chemioterapii. Poprawiają wyniki morfologii.
Poza tym buraki, ze względu na swe właściwości oczyszczające świetnie wspomagają pracę wątroby. Warto podawać dzieciom świeżo wyciskany sok kiedy mają problemy z wysokimi próbami wątrobowymi.
Burak ma mnóstwo zalet, m.in:
Skoro już wiemy jak burak jest wartościowy, nie pozostaje mi nic innego jak podać przepis na zupę. Najważniejsze to zrobić zakwas. Jeśli dziś go przygotujesz, do wigilii będzie gotowy. Przepis na zakwas znajdziesz tutaj. Co jeszcze będzie potrzebne do zupy.
SKŁADNIKI
- 2 litry zimnej wody
- 2-3 buraki
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- mały por
- kilka suszonych grzybów
- 2-3 wędzone śliwki
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- spora szczypta majeranku
- sok z połowy cytryny
- 300 ml zakwasu
- 2 ząbki czosnku
Dla dzieci oczywiście możesz zrobić wywar mięsny, na żeberkach lub innym mięsie. Dla dorosłych, tradycyjny barszcz wigilijny powinien być oczywiście czysty, postny, bez mięsa.
Najważniejsza zasada- NIE DODAWAJ PROSZKU Z TOREBKI. GORĄCY KUBEK TO NIE BARSZCZ !!!
Gotowanie barszczu jest dziecinnie proste. Wystarczy warzywa korzeniowe obrać, pokroić, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, wcześniej namoczone grzybki, śliwki i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzić. Dodać zakwas, doprawić sola i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej czosnku i sok z cytryny. Zagotować na małym ogniu i gotowe.
Barszczyk jest doskonałym dodatkiem do pierogów, pasztecików, uszek. Doskonale smakuje solo- do popijania.
SERDECZNIE POLECAM.
O burakach już pisałam, ale jest to tak wartościowe warzywo, że nie mogę nie wspomnieć o nim przy okazji tego posta.
Burak to skarbnica witamin (A, B, C) oraz pierwiastków mineralnych (żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, sód, mangan, kobalt, rubid i cez- bardzo rzadko występujące pierwiastki).
Poza tym zawiera białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, kwas foliowy, antocyjany oraz sporo błonnika.
Dlaczego tak zachęcam do jedzenia buraków? Bo to warzywo zajmujące pierwsze miejsce w walce z rakiem. Intensywny kolor zapewniają betacyjany- które zwalczają wolne rodniki uszkadzające DNA. Mają zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych.
Buraki są świetne po chemioterapii. Poprawiają wyniki morfologii.
Poza tym buraki, ze względu na swe właściwości oczyszczające świetnie wspomagają pracę wątroby. Warto podawać dzieciom świeżo wyciskany sok kiedy mają problemy z wysokimi próbami wątrobowymi.
Burak ma mnóstwo zalet, m.in:
- ma działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzi ból gardła (angina), wzmacnia odporność przy grypie, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
- wspomaga gojenie się owrzodzeń,
- burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, czym przyczynia się do poprawy trawienia wstępnego białek i wchłaniania aminokwasów,
- lekkie działanie moczopędne redukuje ciśnienie krwi,
- przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
- burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy,
- opóźnia przedwczesny proces starzenia,
- zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych,
- wzmacnia system immunologiczny,
- leczy choroby wątroby, nerek,
- reguluje cholesterol,
- zapobiega drętwieniu kończyn,
- zapobiega osteoporozie,
- zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
- buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego,
- zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy,
- leczą skazę moczanową,
- chronią organizm przed zmęczeniem,
- poprawiają kondycję włosów i paznokci.
- zalecany kobietom w okresie menopauzy, kobietom w ciąży, młodzieży, dzieciom oraz niemowlętom
- odkwaszają organizm
- pomagają w odchudzaniu, są niskokaloryczne
- pomagają w walce z depresją, bezsennością i nerwicą
- dodają energii- to naturalny dopalacz (vrota.pl)
Skoro już wiemy jak burak jest wartościowy, nie pozostaje mi nic innego jak podać przepis na zupę. Najważniejsze to zrobić zakwas. Jeśli dziś go przygotujesz, do wigilii będzie gotowy. Przepis na zakwas znajdziesz tutaj. Co jeszcze będzie potrzebne do zupy.
SKŁADNIKI
- 2 litry zimnej wody
- 2-3 buraki
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- mały por
- kilka suszonych grzybów
- 2-3 wędzone śliwki
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- spora szczypta majeranku
- sok z połowy cytryny
- 300 ml zakwasu
- 2 ząbki czosnku
Dla dzieci oczywiście możesz zrobić wywar mięsny, na żeberkach lub innym mięsie. Dla dorosłych, tradycyjny barszcz wigilijny powinien być oczywiście czysty, postny, bez mięsa.
Najważniejsza zasada- NIE DODAWAJ PROSZKU Z TOREBKI. GORĄCY KUBEK TO NIE BARSZCZ !!!
Gotowanie barszczu jest dziecinnie proste. Wystarczy warzywa korzeniowe obrać, pokroić, zalać zimną wodą, dodać przyprawy, wcześniej namoczone grzybki, śliwki i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzić. Dodać zakwas, doprawić sola i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej czosnku i sok z cytryny. Zagotować na małym ogniu i gotowe.
Barszczyk jest doskonałym dodatkiem do pierogów, pasztecików, uszek. Doskonale smakuje solo- do popijania.
SERDECZNIE POLECAM.
Komentarze
Prześlij komentarz