Przejdź do głównej zawartości

CUKINIA POD KOŁDERKĄ

Pamiętacie faszerowaną cukinię którą proponowałam wam latem? Mimo, iż sezon na to pyszne i zdrowe warzywo powoli mija, przepis który proponuję musicie poznać. Tak podana cukinia jest szczególnie atrakcyjna dla dzieci.



Czyż te babeczki nie wyglądają słodko? Wyglądają słodko ale są na "ostro".
To, że cukinia jest bardzo zdrowa już wiecie, pisałam już o niej. Nie będę więc się rozpisywać. Po prostu podam przepis, abyście mogli zaserwować swojej rodzinie te cudowne babeczki.

SKŁADNIKI:
- duża cukinia
- jedna marchewka
- łodyga selera naciowego
- kawałek czerwonej papryki
- mała cebulka lub kawałek pora
- 2 białka 
- sól, pieprz, czarnuszka, słodka papryka
- świeża lub suszona bazylia i oregano

Cukinię dokładnie myjemy, wycieramy i kroimy na plastry ok 1,5 cm. Następnie delikatnie wydrążamy środek. Można do tego użyć szpiczastego noża lub wyciąć otworki za pomocą kieliszka. Tak przygotowaną cukinię wkładamy do papilotek do pieczenia muffinek i wkładamy do formy na muffinki.





Środków z cukinii oczywiście nie wyrzucamy, kroimy je wraz z pozostałymi warzywami w drobne paski i dusimy na odrobinie oliwy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią oraz oregano.



Gdy warzywa zmiękną nafaszeruj przygotowane krążki. Białka dopraw sola i zmieloną czarnuszką i ubij na sztywną pianę. Przygotowane, faszerowane cukinie przykryj pierzynką z białka i delikatnie posyp czarnuszką.





Zapiekaj w 170 st.C ok. 20 minut aż białko delikatnie zrobi się złote.

Tak podana cukinia z pewnością zainteresuje najmłodszych. U mnie się sprawdziła i jak zwykle zrobiłam za mało :)

Jeśli chcesz podać cukiniowe babeczki jako danie główne możesz dodać ok. 200-300 g dobrej jakości mięsa mielonego. W takiej wersji z pewnością również będą pyszne.

Polecam i zapraszam na bloga :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, n...

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem t...

DOMOWY PASZTET DLA DZIECI

Ile razy stałaś przed dylematem, co dać dziecku do kanapki aby było zdrowe i pyszne? Ile razy zastanawiałaś się, czy wędliny które kupiłaś są z dobrego mięsa? Każdy rodzic ma takie dylematy, każdy pragnie aby jego dziecko jadło zdrowo i było zdrowe. Szczególnie rodzice chorych dzieci powinni o to zadbać aby dziecko jadło zdrowo. Koniec z takimi dylematami. Zachęcam Was wszystkich do robienia domowych wędlin. Wystarczy dobry kawałek mięsa z pewnego źródła, kilka prostych dodatków i można stworzyć pyszny dodatek do kanapek. Jeśli nie masz sprawdzonego sprzedawcy, to lepiej samemu coś upichcić niż karmić rodzinę E. Z doświadczenia wiem, ze dzieci lubią pasztety. Jeśli i Twoje dziecko jest jego zwolennikiem to przepis idealny. W sklepowych pasztetach można znaleźć naprawdę dziwne dodatki. Lepiej nie ryzykować i upiec pasztet w domowej kuchni. To naprawdę nie jest skomplikowane a smak bez porównania. Przepis na  domowy pasztet  już podawałam. Dziś jednak chciałabym podać przepis,...