czwartek, 3 grudnia 2015

CUKINIA POD KOŁDERKĄ

Pamiętacie faszerowaną cukinię którą proponowałam wam latem? Mimo, iż sezon na to pyszne i zdrowe warzywo powoli mija, przepis który proponuję musicie poznać. Tak podana cukinia jest szczególnie atrakcyjna dla dzieci.



Czyż te babeczki nie wyglądają słodko? Wyglądają słodko ale są na "ostro".
To, że cukinia jest bardzo zdrowa już wiecie, pisałam już o niej. Nie będę więc się rozpisywać. Po prostu podam przepis, abyście mogli zaserwować swojej rodzinie te cudowne babeczki.

SKŁADNIKI:
- duża cukinia
- jedna marchewka
- łodyga selera naciowego
- kawałek czerwonej papryki
- mała cebulka lub kawałek pora
- 2 białka 
- sól, pieprz, czarnuszka, słodka papryka
- świeża lub suszona bazylia i oregano

Cukinię dokładnie myjemy, wycieramy i kroimy na plastry ok 1,5 cm. Następnie delikatnie wydrążamy środek. Można do tego użyć szpiczastego noża lub wyciąć otworki za pomocą kieliszka. Tak przygotowaną cukinię wkładamy do papilotek do pieczenia muffinek i wkładamy do formy na muffinki.





Środków z cukinii oczywiście nie wyrzucamy, kroimy je wraz z pozostałymi warzywami w drobne paski i dusimy na odrobinie oliwy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią oraz oregano.



Gdy warzywa zmiękną nafaszeruj przygotowane krążki. Białka dopraw sola i zmieloną czarnuszką i ubij na sztywną pianę. Przygotowane, faszerowane cukinie przykryj pierzynką z białka i delikatnie posyp czarnuszką.





Zapiekaj w 170 st.C ok. 20 minut aż białko delikatnie zrobi się złote.

Tak podana cukinia z pewnością zainteresuje najmłodszych. U mnie się sprawdziła i jak zwykle zrobiłam za mało :)

Jeśli chcesz podać cukiniowe babeczki jako danie główne możesz dodać ok. 200-300 g dobrej jakości mięsa mielonego. W takiej wersji z pewnością również będą pyszne.

Polecam i zapraszam na bloga :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz