Przejdź do głównej zawartości

FASZEROWANA CUKINIA

Lubicie cukinie? Ja uwielbiam. Jest bardzo delikatna w smaku, lekkostrawna i można z niej wyczarować mnóstwo pyszności. Oczywiście cukinia jest bardzo zdrowa. Ceniona jest jako warzywo za swoje właściwości zdrowotne. Cukinie zawierają wiele witamin: A, C, K, witaminy z grupy B, beta-karoten, flawonoidy i sole mineralne- magnez, potas, żelazo, wpływają więc korzystnie na odporność organizmu.
Istotne jest, że warzywo to gromadzi mało metali ciężkich z gleby. Nawet te hodowane na skalę przemysłową też są dobre.
Cukinia w 90% składa się z wody, jest więc warzywem niskokalorycznym (15 kcal w 100 g) i lekkostrawnym. Świetna dla osób dbających o linie. Dzięki zawartości potasu, woda nie jest zatrzymywana w organizmie, a to przekłada się na szybszą utratę wagi.
Spożywanie cukinii pozytywnie wpływa na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności. Jest lekkostrawne, więc nie obciąża chorego układu pokarmowego (szczególnie żołądka, dwunastnicy i wątroby). Warto dodać, iż cukinia przyspiesza przemianę materii.
Wzbogacenie menu w cukinię warto polecić zwłaszcza tym, którzy jedzą dużo mięsa, wędlin, ryb czy serów i słodyczy. Produkty te zakwaszają organizm, co może wywoływać bóle głowy i zmęczenie. Cukinia działa odkwaszająco, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Dania z cukinia warto polecić osobom chorym na cukrzycę. Warzywo ma niewiele węglowodanów i niski indeks glikemiczny- nawet ugotowane. Nie powoduje gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi.
Kobiety w ciąży również powinny sięgać po cukinie. Dzięki zawartości kwasu foliowego i jodu zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka.
Cukinia jest świetna dla wszystkich żyjących w stresie. Zawiera sporo witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy stresu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zapobiegają depresji.



Z racji tego, iż cukinia ma tyle dobroczynnych właściwości proponuję cukinie faszerowane mięsem lub warzywami z dodatkiem sera.
Proponuję dwie wersje- z mięsem i wegetariańskie.

SKŁADNIKI:
- 2 średnie cukinie
- 1/2 kg dobrej jakości mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
- ulubione warzywa: marchew, papryka, cebula, ogórek, pomidory
- ulubione zioła: tymianek, bazylia, oregano, lubczyk
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- ser żółty ok. 10 g
- ser pleśniowy ok. 20 g
- łyżka oliwy

Danie błyskawicznie się przygotowuje a smakuje wybornie. 
Cukinie przekrój na pól, wydrąż pestki. Mięso podsmaż na odrobinie oliwy.



Zdejmij z patelni i podsmaż warzywa. Wymieszaj mięso z warzywami i kaszą jaglaną wcześniej ugotowaną i nafaszeruj przygotowane cukinie.



Jeśli chcesz wersję wegetariańską pomiń mięso i cukinie nafaszeruj samymi warzywami i kaszą. Na koniec dodaj plasterek sera i do piekarnika. Danie zapiekaj ok. 20 min w 180 st.C

Jest to bardzo prosta i smaczna potrawa. Warto korzystać z sezonowych warzyw i przygotowywać je w różnych formach. Faszerować możesz również bakłażana, paprykę, pomidory.



Cukinię w takiej formie możesz podać zarówno na obiad jak i na kolację.
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…