Lubicie cukinie? Ja uwielbiam. Jest bardzo delikatna w smaku, lekkostrawna i można z niej wyczarować mnóstwo pyszności. Oczywiście cukinia jest bardzo zdrowa. Ceniona jest jako warzywo za swoje właściwości zdrowotne. Cukinie zawierają wiele witamin: A, C, K, witaminy z grupy B, beta-karoten, flawonoidy i sole mineralne- magnez, potas, żelazo, wpływają więc korzystnie na odporność organizmu.
Istotne jest, że warzywo to gromadzi mało metali ciężkich z gleby. Nawet te hodowane na skalę przemysłową też są dobre.
Cukinia w 90% składa się z wody, jest więc warzywem niskokalorycznym (15 kcal w 100 g) i lekkostrawnym. Świetna dla osób dbających o linie. Dzięki zawartości potasu, woda nie jest zatrzymywana w organizmie, a to przekłada się na szybszą utratę wagi.
Spożywanie cukinii pozytywnie wpływa na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności. Jest lekkostrawne, więc nie obciąża chorego układu pokarmowego (szczególnie żołądka, dwunastnicy i wątroby). Warto dodać, iż cukinia przyspiesza przemianę materii.
Wzbogacenie menu w cukinię warto polecić zwłaszcza tym, którzy jedzą dużo mięsa, wędlin, ryb czy serów i słodyczy. Produkty te zakwaszają organizm, co może wywoływać bóle głowy i zmęczenie. Cukinia działa odkwaszająco, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Dania z cukinia warto polecić osobom chorym na cukrzycę. Warzywo ma niewiele węglowodanów i niski indeks glikemiczny- nawet ugotowane. Nie powoduje gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi.
Kobiety w ciąży również powinny sięgać po cukinie. Dzięki zawartości kwasu foliowego i jodu zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka.
Cukinia jest świetna dla wszystkich żyjących w stresie. Zawiera sporo witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy stresu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zapobiegają depresji.
Z racji tego, iż cukinia ma tyle dobroczynnych właściwości proponuję cukinie faszerowane mięsem lub warzywami z dodatkiem sera.
Proponuję dwie wersje- z mięsem i wegetariańskie.
SKŁADNIKI:
- 2 średnie cukinie
- 1/2 kg dobrej jakości mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
- ulubione warzywa: marchew, papryka, cebula, ogórek, pomidory
- ulubione zioła: tymianek, bazylia, oregano, lubczyk
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- ser żółty ok. 10 g
- ser pleśniowy ok. 20 g
- łyżka oliwy
Danie błyskawicznie się przygotowuje a smakuje wybornie.
Cukinie przekrój na pól, wydrąż pestki. Mięso podsmaż na odrobinie oliwy.
Zdejmij z patelni i podsmaż warzywa. Wymieszaj mięso z warzywami i kaszą jaglaną wcześniej ugotowaną i nafaszeruj przygotowane cukinie.
Jeśli chcesz wersję wegetariańską pomiń mięso i cukinie nafaszeruj samymi warzywami i kaszą. Na koniec dodaj plasterek sera i do piekarnika. Danie zapiekaj ok. 20 min w 180 st.C
Jest to bardzo prosta i smaczna potrawa. Warto korzystać z sezonowych warzyw i przygotowywać je w różnych formach. Faszerować możesz również bakłażana, paprykę, pomidory.
Cukinię w takiej formie możesz podać zarówno na obiad jak i na kolację.
Smacznego!
Istotne jest, że warzywo to gromadzi mało metali ciężkich z gleby. Nawet te hodowane na skalę przemysłową też są dobre.
Cukinia w 90% składa się z wody, jest więc warzywem niskokalorycznym (15 kcal w 100 g) i lekkostrawnym. Świetna dla osób dbających o linie. Dzięki zawartości potasu, woda nie jest zatrzymywana w organizmie, a to przekłada się na szybszą utratę wagi.
Spożywanie cukinii pozytywnie wpływa na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności. Jest lekkostrawne, więc nie obciąża chorego układu pokarmowego (szczególnie żołądka, dwunastnicy i wątroby). Warto dodać, iż cukinia przyspiesza przemianę materii.
Wzbogacenie menu w cukinię warto polecić zwłaszcza tym, którzy jedzą dużo mięsa, wędlin, ryb czy serów i słodyczy. Produkty te zakwaszają organizm, co może wywoływać bóle głowy i zmęczenie. Cukinia działa odkwaszająco, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Dania z cukinia warto polecić osobom chorym na cukrzycę. Warzywo ma niewiele węglowodanów i niski indeks glikemiczny- nawet ugotowane. Nie powoduje gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi.
Kobiety w ciąży również powinny sięgać po cukinie. Dzięki zawartości kwasu foliowego i jodu zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka.
Cukinia jest świetna dla wszystkich żyjących w stresie. Zawiera sporo witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy stresu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zapobiegają depresji.
Z racji tego, iż cukinia ma tyle dobroczynnych właściwości proponuję cukinie faszerowane mięsem lub warzywami z dodatkiem sera.
Proponuję dwie wersje- z mięsem i wegetariańskie.
SKŁADNIKI:
- 2 średnie cukinie
- 1/2 kg dobrej jakości mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
- ulubione warzywa: marchew, papryka, cebula, ogórek, pomidory
- ulubione zioła: tymianek, bazylia, oregano, lubczyk
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- ser żółty ok. 10 g
- ser pleśniowy ok. 20 g
- łyżka oliwy
Danie błyskawicznie się przygotowuje a smakuje wybornie.
Cukinie przekrój na pól, wydrąż pestki. Mięso podsmaż na odrobinie oliwy.
Zdejmij z patelni i podsmaż warzywa. Wymieszaj mięso z warzywami i kaszą jaglaną wcześniej ugotowaną i nafaszeruj przygotowane cukinie.
Jeśli chcesz wersję wegetariańską pomiń mięso i cukinie nafaszeruj samymi warzywami i kaszą. Na koniec dodaj plasterek sera i do piekarnika. Danie zapiekaj ok. 20 min w 180 st.C
Jest to bardzo prosta i smaczna potrawa. Warto korzystać z sezonowych warzyw i przygotowywać je w różnych formach. Faszerować możesz również bakłażana, paprykę, pomidory.
Cukinię w takiej formie możesz podać zarówno na obiad jak i na kolację.
Smacznego!
Mmm... na sezon grillowy to też fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń