Przejdź do głównej zawartości

FASZEROWANA CUKINIA

Lubicie cukinie? Ja uwielbiam. Jest bardzo delikatna w smaku, lekkostrawna i można z niej wyczarować mnóstwo pyszności. Oczywiście cukinia jest bardzo zdrowa. Ceniona jest jako warzywo za swoje właściwości zdrowotne. Cukinie zawierają wiele witamin: A, C, K, witaminy z grupy B, beta-karoten, flawonoidy i sole mineralne- magnez, potas, żelazo, wpływają więc korzystnie na odporność organizmu.
Istotne jest, że warzywo to gromadzi mało metali ciężkich z gleby. Nawet te hodowane na skalę przemysłową też są dobre.
Cukinia w 90% składa się z wody, jest więc warzywem niskokalorycznym (15 kcal w 100 g) i lekkostrawnym. Świetna dla osób dbających o linie. Dzięki zawartości potasu, woda nie jest zatrzymywana w organizmie, a to przekłada się na szybszą utratę wagi.
Spożywanie cukinii pozytywnie wpływa na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności. Jest lekkostrawne, więc nie obciąża chorego układu pokarmowego (szczególnie żołądka, dwunastnicy i wątroby). Warto dodać, iż cukinia przyspiesza przemianę materii.
Wzbogacenie menu w cukinię warto polecić zwłaszcza tym, którzy jedzą dużo mięsa, wędlin, ryb czy serów i słodyczy. Produkty te zakwaszają organizm, co może wywoływać bóle głowy i zmęczenie. Cukinia działa odkwaszająco, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Dania z cukinia warto polecić osobom chorym na cukrzycę. Warzywo ma niewiele węglowodanów i niski indeks glikemiczny- nawet ugotowane. Nie powoduje gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi.
Kobiety w ciąży również powinny sięgać po cukinie. Dzięki zawartości kwasu foliowego i jodu zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka.
Cukinia jest świetna dla wszystkich żyjących w stresie. Zawiera sporo witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy stresu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zapobiegają depresji.



Z racji tego, iż cukinia ma tyle dobroczynnych właściwości proponuję cukinie faszerowane mięsem lub warzywami z dodatkiem sera.
Proponuję dwie wersje- z mięsem i wegetariańskie.

SKŁADNIKI:
- 2 średnie cukinie
- 1/2 kg dobrej jakości mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
- ulubione warzywa: marchew, papryka, cebula, ogórek, pomidory
- ulubione zioła: tymianek, bazylia, oregano, lubczyk
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- ser żółty ok. 10 g
- ser pleśniowy ok. 20 g
- łyżka oliwy

Danie błyskawicznie się przygotowuje a smakuje wybornie. 
Cukinie przekrój na pól, wydrąż pestki. Mięso podsmaż na odrobinie oliwy.



Zdejmij z patelni i podsmaż warzywa. Wymieszaj mięso z warzywami i kaszą jaglaną wcześniej ugotowaną i nafaszeruj przygotowane cukinie.



Jeśli chcesz wersję wegetariańską pomiń mięso i cukinie nafaszeruj samymi warzywami i kaszą. Na koniec dodaj plasterek sera i do piekarnika. Danie zapiekaj ok. 20 min w 180 st.C

Jest to bardzo prosta i smaczna potrawa. Warto korzystać z sezonowych warzyw i przygotowywać je w różnych formach. Faszerować możesz również bakłażana, paprykę, pomidory.



Cukinię w takiej formie możesz podać zarówno na obiad jak i na kolację.
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…