niedziela, 21 czerwca 2015

MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI I JARMUŻEM


Dziś niedziela, można dłużej pospać, zjeść leniwe śniadanie, pójść na spacer jeśli pogoda pozwoli a potem zrobić szybki i smaczny obiad :)
Dziś właśnie taki obiad proponuję - szybki i smaczny. W wielu domach niedziela = rosół. Ok. Nie mam nic przeciwko, ale czasami warto podać coś innego, nowego, odświeżyć trochę jadłospis. 
Niedziela to dzień rodzinny, nie powinniśmy spędzać całego dnia przy "garach". No chyba że ktoś lubi. Ja lubię :) Ale lubię też szybkie, smaczne i zdrowe potrawy, nie wymagające wielkich umiejętności. W kuchni o to chodzi aby posiłki zrobić szybko, ale by były smaczne i zdrowe. Dziś taki przepis właśnie proponuję. Smaczny i zdrowy obiad w 15 minut.
Proponuję makaron- pożywny, lekkostrawny i smaczny. Makaron niezasłużenie traktujemy jako ciężkie i kaloryczne danie. Sam w sobie jest zdrowy. To kaloryczne dodatki które do niego podajemy- tłuste sosy, boczek czy śmietanę czynią danie ciężkim i kalorycznym. Dlatego dziś proponuję lekki makaron ze zdrowymi i smacznymi dodatkami. 
Od jakiegoś czasu jarmuż zaczyna się pojawiać w naszych kuchniach, nie tylko jako ozdoba ale jako warzywo. Postanowiłam go wykorzystać do mojego dania. Aby było smacznie, zdrowo i kolorowo będą również suszone pomidory- które uwielbiam, pierś z indyka i jeszcze kilka dodatków, które stworzą niepowtarzalny obiad.
A więc do dzieła!!!

SKŁADNIKI
- kilka liści jarmużu
- cztery suszone pomidory z oliwy
- suszone pomidory w płatkach (łyżeczka)
- mała pierś z indyka (ew. z kurczaka)
- 300 g jogurtu greckiego 
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
- sól, pieprz świeżo mielony
- świeże zioła: bazylia, mięta, tymianek, szczypiorek
- cebulka szalotka

Na początek proponuję zająć się jarmużem. Jest to odmiana kapusty. Surowe liście są dość twarde, dlatego musisz je trochę "zmiękczyć". Odradzam jednak gotowanie w wodzie, gdyż jarmuż straci swoje cenne wartości odżywcze. Zamiast tego podgotuj liście na parze lub sparz wrzątkiem. Wystarczy im 3-4 min. O jarmużu pisałam przy okazji posta o warzywach antynowotworowych. Muszę jednak napisać kilka słów, gdyż jest to bardzo wartościowe warzywo, które powoli zaczynamy doceniać w naszej kuchni.
Jarmuż jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawiera białko, błonnik, sporo wit.C i A a także wapń, potas, fosfor, żelazo oraz sulforafan - silny przeciwutleniacz, który ma działanie antynowotworowe. Jarmuż jest również skarbnicą innej antynowotworowej substancji- witaminy K, która poza swymi zdolnościami antyrakowymi jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi. Filiżanka jarmużu pokrywa 700% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę!



W tym samym czasie zgotuj wodę w dużym garnku i gotuj w posolonej wodzie makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do tego dania polecam bardzo fajny, zielony makaron listki. Jest smaczny, sprężysty po ugotowaniu i dobrze łączy się z sosem. Poza tym makaron w takiej formie z pewnością spodoba się dzieciom.



Kiedy makaron się gotuje, na patelnię wlej odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Pokrojone mięso dopraw solą, pieprzem, suszonymi pomidorami w płatkach i podsmaż na małym ogniu. Gdy mięso będzie prawie gotowe dodaj pokrojone suszone pomidory z oleju i pokrojoną cebulkę szalotkę.
Suszone pomidory są bardzo często wykorzystywane w kuchni. Przynajmniej przeze mnie :) Uwielbiam ich kwaskowaty smak i aromat.
Świeże pomidory są najczęściej wybieranym warzywem w polskiej kuchni. Polecam je również w takiej formie.
Wydawać by się mogło, że przetwarzanie warzyw pozbawia je wartości zdrowotnych. Jednak w przypadku pomidorów jest wręcz odwrotnie. Okazuje się bowiem, że suszone pomidory mają działanie przeciwnowotworowe oraz zawierają więcej likopenu i witaminy C niż świeże.
Kupując suszone pomidory, wybieraj te z naturalnych upraw, które gwarantują, iż warzywa te dojrzewały w słońcu.
Tak jak wspomniałam, osobiście bardzo często korzystam w kuchni z pomidorów w takiej formie. Pasują one niemal do każdej potrawy. Można je dodawać do sałatek, sosów, zapiekanek, pizzy, makaronów lup spożywać samodzielnie jako przekąskę. Te dobrej jakości są mięsiste, pachnące ziołami i bardzo smaczne.



Kiedy mięso i pomidory są już na patelni, dorzuć pokrojone liście jarmużu, które zdążyły zmięknąć we wrzątku. Na koniec zmniejsz ogień na minimalny i powoli dodawaj sos. Sos należy dodawać naprawdę powolutku inaczej się zważy.
Sos jest banalny do zrobienia. Jogurt grecki należy posolić, popieprzyć, dodać drobno posiekane zioła i starty parmezan. I to cała filozofia sosu. Tak przygotowany wlewamy na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy i dorzucamy makaron. Najlepiej jeśli będzie ugotowany al dente. Pamiętaj, że w sosie jeszcze trochę zmięknie. A nie ma nic gorszego niż rozgotowana, makaronowa breja.
Wszystko dokładnie wymieszaj i danie gotowe.
Można jeszcze posypać parmezanem i świeżymi ziołami. 
Oczywiście do tej potrawy możesz dodać swoje ulubione składniki. To jest wersja podstawowa, szybka i zdrowa. Jarmuż świetnie pasuje do suszonych pomidorów i makaronu. 



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz