sobota, 13 czerwca 2015

ZDROWY DESER TUSKAWKOWY



Sezon truskawkowy w pełni. Pyszne, czerwone, soczyste owoce kuszą na każdym targu i w każdym warzywniaku. Trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa gdyż sezon truskawkowy jest bardzo krótki. Truskawki poza tym, iż są przepyszne są również bardzo zdrowe.
O truskawkach już pisałam (pomagają zapobiegać nowotworom) ale są one tak korzystne dla naszego zdrowia, iż postanowiłam wspomnieć o nich przy okazji truskawkowych deserów.


Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.
Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.
Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Są poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.
Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik : fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.

Leczenie truskawkami

Medycyna ludowa od dawna wykorzystuje także napary z liści truskawek przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii, a medycyna oficjalna potwierdziła rzeczywiste działanie tych specyfików.
Zewnętrznie, rozgniecione owoce i sok stosuje się w przypadkach zaniedbanej egzemy, przeciw piegom, plamom i wągrom. Świeże i nagrzane liście przykłada się do ran i wrzodów. Herbatkę z liści i kwiatów truskawki zaleca się przy przeziębieniach.

Jedzenie truskawek można polecać wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę.
Truskawek powinny unikać tylko osoby uczulone na nie, a to zdarza się nie rzadko.
Objawami alergii pokarmowej na truskawki najczęściej są różnego rodzaju pokrzywki a także bolesne biegunki. Truskawek nie powinny także jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zwierają duże ich ilości.

Truskawki najlepiej spożywać na surowo, owoce te są tak pyszne, iż nie potrzebują dodatków. Z doświadczenia wiem jednak, że dzieci wolą truskawki w innej formie.

Przedstawiam więc desery, które są pyszne, błyskawiczne w wykonaniu i dzieci za nimi przepadają.

Pierwsza propozycja to mus truskawkowy. Nie ma chyba szybszego deseru niż mus. Wystarczy zmiksować owoce i gotowe. Jeśli są bardzo kwaśne można dodać odrobinę miodu. Dzieci z pewnością będą zachwycone :)
Truskawki świetnie łączą się z bananami, kiwi czy pomidorami. Spróbuj, na pewno będziesz zaskoczona jakie to pyszne.




Druga propozycja to koktajl truskawkowy.

POTRZEBUJESZ:

- pół kilograma truskawek
- pół litra zsiadłego mleka
- mały, bardzo dojrzały banan
Wszystkie składniki po prostu zmiksuj blenderem i przepyszny naturalny napój gotowy. Najlepiej schłodzić koktajl w lodówce ale nie wiem czy dzieci dadzą radę wytrzymać. Koktajl oczywiście można przyrządzić na bazie jogurtu, kefiru czy maślanki. Moim dziewczynom najbardziej jednak smakuje ten na zsiadłym mleku. 




Kolejna propozycja to deser z musem truskawkowym, bananami i gęstym jogurtem naturalnym.

POTRZEBUJESZ:

- pół kilograma truskawek
- gęsty jogurt naturalny ok.300g
- banan
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- opcjonalnie listki mięty

Truskawki miksujesz w blenderze na mus, banana kroisz na cienkie plasterki. Czekoladę drobno siekasz. Wszystkie składniki układasz warstwami.
Czerwony mus, biały jogurt, plastry banana i tak do wykorzystania składników. Na koniec posypujesz siekaną czekoladą i deser gotowy. Oczywiście smakołyk powinien spędzić w lodówce choć pół godziny ale przy dzieciach jest to nie realne. Kiedy robiłam ten deser wszystkie były chętne do wylizywania misek i niecierpliwie czekały na koniec moich prac. Nie zdążyłam nawet udekorować miętą. Wierz mi deser jest zachwycający. Nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze lepiej smakuje.





Osobiście truskawki uwielbiam. Dla mnie najlepszą propozycją jest po prostu talerz świeżych truskawek i nic więcej nie potrzebuję do szczęścia. Wiem jednak, że dzieci nie koniecznie zadowolą się "zwykłymi truskawkami" dlatego serwuj je w różnej postaci.
Truskawki kapitalnie smakują zarówno na słodko jak i wykwintnie. Świetnie się sprawdzą z makaronem i twarożkiem, w zupie pomidorowej czy pieczonym mięsie. 
Nie bój się eksperymentować. Najlepsze potrawy zwykle wychodzą przez przypadek, w najmniej odpowiednim momencie :)
Jestem zwolennikiem eksperymentów. Zwykle nie trzymam się twardo przepisów (chyba, że jest to konieczne) i wówczas wychodzą najlepsze potrawy.
Życzę kreatywności w kuchni :)

2 komentarze:

  1. Ojej ten ostatni deser wygląda świetnie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, dzieciaki były zachwycone, zresztą nie tylko one. :)

      Usuń