Przejdź do głównej zawartości

WARSZTATY KULINARNE

11 czerwca po raz kolejny miałam przyjemność współprowadzić warsztaty kulinarne dla dzieci na oddziale onkologii i hematologii w Zabrzu.
Jak zawsze dzieci i rodzice byli otwarci na nowe doznania kulinarne i wraz z nami tworzyli kulinarne przysmaki, które cieszyły oko i żołądek :)
Po raz kolejny udało nam się przekonać dzieci, że zdrowe nie znaczy nudne i nie smaczne. Wręcz przeciwnie, wszyscy uczestnicy mogli poznać łatwe przepisy na pyszne smakołyki.
Z racji, iż mamy czerwiec a więc miesiąc truskawek, to właśnie one królowały na naszym stole.



Na pierwszy ogień deser truskawkowy z gęstym, kremowym jogurtem. Wszystko zwieńczone płatkami migdałów. Nie mogło oczywiście zabraknąć truskawkowego koktajlu- mogłoby się wydawać ze to taki pospolity deser. Może i pospolity ale pyszny i zdrowy.

Nowością dla uczestników był krem czekoladowy...z awokado. Niektórzy sceptycznie podchodzili do tego dania, ale kiedy spróbowali przekonali się do niego. Taki krem czekoladowy jest doskonały do truskawek czy innych owoców, kanapek, grzanek lub po prostu do zajadania się nim łychami.
W przeciwieństwie do reklamy pewnego kremu czekoladowego, która to reklama przekonuje nas jakie to cudowne śniadanie, taka świeża pajda chleba posmarowana grubo owym smakołykiem, nasz krem naprawdę dostarcza mnóstwo witamin i składników mineralnych a reklamować go nie trzeba :) Dodam jeszcze, iż krem z awokado nie zawiera żadnych trudnych do wymówienia nazw, E, konserwantów, stabilizatorów itp.

Dla mnie pierwsze skojarzenie z truskawką to czekolada. Jest to duet idealny, wprost stworzony dla siebie. Pod warunkiem, że truskawki są świeże a czekolada gorzka (min. 70% kakao).
Świetnie wszyscy się bawili przy naszym czekoladowym fondue. Soczyste owoce zanurzone w gorącej czekoladzie i obtoczone migdałowymi płatkami...to danie nie wymaga komentarza. Jest mega smaczne i zdrowe.



Na koniec prawdziwy hit, a mianowicie trufle marcepanowe z domowym marcepanem, oczywiście. Małe, zgrabne kuleczki obtoczone w czekoladzie i wiórkach kokosowych, zamknięte w ślicznych papilotkach...aż mi ślinka cieknie jak o tym piszę.



Oczywiście na koniec zabawy, które wszystkim uczestnikom przyniosły mnóstwo radości i poprawiły humory na długo:) 
Na koniec każdy uczestnik otrzymał mały drobiazg :)



Podsumowując, było naprawdę pysznie. Kiedy dzieci i dorośli z ciekawością kosztują dań moich pomysłów to wiem że nasze spotkania mają sens.
Oddział onkologii dziecięcej jest specyficznym miejscem. Z jednej strony trwa tu walka z ciężką chorobą, która często wyklucza małego pacjenta z dziecięcej beztroski, śmiechu i zabaw. Z drugiej strony to miejsce pełne wojowników, silnych i zdeterminowanych w walce z ciężką chorobą. 
Nasze warsztaty mają nie tylko uczyć zdrowego odżywiania ale również wprowadzać zabawę, radość i uśmiech na małych twarzyczkach.
Gotowanie jest zabawą, radością i nauką. Jedzenie jest przyjemnością a my właśnie chcemy sprawiać przyjemność.
Chcemy aby to miejsce nie kojarzyło się tylko z chorobą ale przede wszystkim z zabawą, nowymi znajomościami i przyjaźniami, mam nadzieję, zawieranymi na lata :)
Mam nadzieję, że nasze wspólne kucharzenie będzie imprezą cykliczną, a na każdych zajęciach zagości coraz więcej dzieci. Bo nawet w szpitalu dzieci powinny mieć dzieciństwo. Może miejsce nie najlepsze ale ludzie cudowni. Szpital to miejsce które źle się kojarzy, a my chcemy to zmienić.
A warsztaty jak zawsze wspierają niezastąpione: Jola Kaczmarek i Basia Zgolik - cudowne nauczycielki ze Szkoły Specjalnej nr.38 w Zabrzu, które dzielą się z dziećmi nie tylko wiedzą ale przede wszystkim sercem.
Warsztaty oczywiście nie odbyłyby się bez najlepszej na świecie FUNDACJI ISKIERKA, która jak zawsze dostarcza mnóstwo produktów, a wspaniali pracownicy i wolontariusze na czele z Panią Prezes Jolą mimo mnóstwa pracy i zaangażowania w wiele projektów zawsze znajdą czas aby odwiedzić małych podopiecznych. Za to Wam dziękuję.
Trochę mi smutno, że to były już ostatnie warsztaty przed wakacjami, ale od września ruszamy z nową energią, głową pełną pomysłów i smakołykami, którymi wspólnie będziemy się zajadać.
Do zobaczenia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CZARNUSZKA - CUDOWNE ZIOŁO NA WSZYSTKO

Nie jest to nowość, ale obecnie powraca do łask. Podobnie jak ostropest plamisty czy czystek coraz więcej osób znów zaprasza ją do swojej kuchni.

Czarnuszka bo o niej mowa, to małe ziarenka, przypominające czarny sezam, odrobinę gorzkawe w smaku. Zastosowanie tej przyprawy jest wszechstronne. A kiedy poczytasz o jej właściwościach z pewnością zaczniesz ją stosować.




Przeczytałam kiedyś, że te niepozorne ziarenka, jak i olej z tej rośliny "leczą wszystko z wyjątkiem śmierci". Coś w tym jest, ponieważ roślina ta pomaga w wielu schorzeniach i przed wieloma potrafi nas ochronić.

Co zatem zawierają te ziarenka, że są takie cudowne ?


różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)fosfolipidy i fitosterolecenne flawonoidy i równie cenne saponinybiałka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanyalkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin)olejek eteryc…

DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…