Przejdź do głównej zawartości

TRADYCYJNE GOŁĄBKI INACZEJ

Lubicie gołąbki? Ja uwielbiam. Kojarzą mi się z kuchnią mojej babci. Z kuchnią pyszną, zdrową, pachnącą. Zawsze kiedy do niej jechałam czekało na mnie wiele przysmaków, m.in. gołąbki.
Gołąbki to bardzo proste, sycące danie. Aby je zrobić jeszcze szybciej proponuję zawinąć mięso w listki botwinki. Botwinka jest bardzo delikatna, więc nie trzeba jej parzyć. Wystarczy umyć pod bieżącą wodą, zawinąć w nie farsz i dusić ok. 25 min. Błyskawiczne, zdrowe danie mamy w 30 min. 

PRZEPIS:
- listki botwinki
- pół kilograma dobrego mięsa mielonego np. z indyka
- cebula
- zioła (koperek, pietruszka, lubczyk, kolendra) świeże posiekane
- jajko
- 100 g ugotowanego brązowego ryżu
- sól, pieprz, papryka mielona
- marchewka i korzeń pietruszki

Listki botwinki myjemy i zostawiamy na ręczniku papierowym aby obeschły. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju.
Mięso, jajko, ryż, drobno posiekane zioła, przestudzoną cebulkę, startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku.



Kiedy farsz jest przygotowany, bardzo delikatnie zawijamy w listki botwinki i dusimy najlepiej w bulionie wcześniej przygotowanym. Jeśli nie mamy bulionu do wody dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, natkę pietruszki, gałązki lubczyku i dusimy gołąbki na małym ogniu.



Gołąbki są bardzo delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach. Świetne danie dla dzieci, które nie przepadają za kapustą. Kapusta często bywa twarda natomiast listki botwinki są delikatne jak pergamin. Poza tym listki botwinki są małe a więc gołąbki będą małe. W sam raz dla dzieci. Moje córki były zaskoczone bardzo pozytywnie małymi zawiniątkami, które wyglądają jak sajgonki.



Gołąbki można zaserwować z sosem pomidorowym z soczewicą.

Soczewica to genialne warzywo. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu. Zawiera dużo kwasu foliowego i żelaza. Szczególnie polecana jest osobom z anemią. Ponadto jest źródłem fosforu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B. Regularnie spożywana dobrze wpływa na cerę, poprawia pracę układu pokarmowego i przemianę materii, wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu.   

BŁYSKAWICZNY SOS POMIDOROWY Z SOCZEWICĄ
- puszka pomidorów bez skórki
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 50 ml mleka 2%
- suszone oregano i bazylia
- łyżeczka masła
- pieprz świeżo mielony, odrobina soli i cukru do smaku

Roztopić masło, dodać zioła, pomidory, mleko, soczewicę. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić aż odparuje nadmiar wody. Sos powinien być gotowy w 20-30 min. tak jak gołąbki.

POLECAM.

Komentarze

  1. Dzień dobry. Czy soczewica dodawana do sosu ma być wcześniej ugotowana?
    Mirka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba wcześniej gotować soczewicy, wystarczy jej kilka minut w sosie. Sam sos jest świetny również do mięsa. Polecam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes