Przejdź do głównej zawartości

ZDROWA KOLACJA


Każdy ma ulubione potrawy, które kojarzą mu się z miłymi chwilami. Ja również mam takie potrawy. Dziś chciałabym przedstawić Wam sałatkę a raczej surówkę, która jak nic innego kojarzy mi się z wiosną. W zasadzie nie wiem dlaczego właśnie to ta surówka ale tak już jest. 
Mówię o powszechnie znanej sałatce coleslaw. Jest wiele innych wiosennych warzyw ale mnie własnie młoda kapusta przywodzi na myśl wiosnę - ciepłą, słoneczną, pachnącą. Taka jest moja surówka, lekka, chrupiąca i pachnąca ziołami. Nie dodaję majonezu a i tak jest świetna.
Do sałatki proponuję cudownie złote, chrupiące mini bułeczki serowe. W połączeniu z surówką mamy genialne danie. Mięsożercom proponuję dodaj plaster fileta z indyka i pełnowartościowy posiłek gotowy.

SURÓWKA
- pół główki młodej kapusty
- 2 duże marchewki
- pęczek koperku
- pół pęczka szczypiorku
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- 200 g jogurtu greckiego
- opcjonalnie łyżka majonezu
- sól, pieprz




Surówka banalna w przygotowaniu, genialna w swej prostocie. Kapustę i marchew szatkujemy. Możesz sobie ułatwić zadanie i użyć robota. Do tego dodaj drobno posiekane zioła. Wymieszaj z gęstym jogurtem. Dopraw solą i pieprzem...GOTOWE. Nie trzeba jej schładzać w lodówce, można od razu jeść.
Uwielbiam ją, zawsze robię więcej, gdyż nie mogę się powstrzymać aby od razu nie zjeść. Dla mnie to jedno z tych dań, które mogę jeść bez opamiętania. Świetna do potraw z grilla, pieczonego mięsa, ziemniaków, kanapek i oczywiście jako pojedyncze danie.
Oprócz walorów smakowych surówka jest mega bombą składników odżywczych.




Kapustę powinien jeść każdy. To nie prawda, że jest ciężkostrawna i nie zdrowa.
Wręcz przeciwnie. Właściwości lecznicze kapusty znane są od lat a ciężkostrawna jest za sprawą dodatków z którymi ją podajemy (boczek, golonka, kiełbasa).

Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna- 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C jest w niej tyle, co w cytrynie. Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witaminy E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Jednak jej największe skarby to wapń, magnez, potas.

Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymaniem płynów w organizmie. Kapuściany sok to także uznawane nawet przez medycynę lekarstwo na wrzody żołądka. W ludowej praktyce stosuje się okłady z soku lub liści na bóle reumatyczne i neurologiczne oraz przy leczeniu ranek i wrzodów. Kapuściane okłady pomagają również na zapalenie piersi u karmiących matek.
Coraz głośniej mówi się o właściwościach przeciwnowotworowych kapusty- obecne w niej związki chemiczne (indole) pomagają w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: jajników, piersi, prostaty, jąder.

Nie mogę nie wspomnieć również o lubczyku. To moje ulubione zioło ze względu

na cudowny zapach. Jednak lubczyk to nie tylko zapach. Ma on przede

wszystkim właściwości zdrowotne:


  • W medycynie ludowej stosowany jest w nieżytach górnych dróg oddechowych jako środek wykrztuśny, lek pobudzający krwawienia miesięczne, a także zwiększający pobudliwość seksualna.
  • Jest rozgrzewającym i odżywczym ziołem dla układu trawiennego oraz oddechowego.
  • Leczy niestrawności, słaby apetyt, wzdęcia, gazy, kolkę i zapalenie oskrzeli.
  • Posiada również właściwości przeciwgrzybicze.
  • Zawiera olejek lotny (około 70 % to związki ftalidowe), kumaryny, kwasy roślinne, żywice, gumy, cukry, spore ilości skrobi, kwasy polifenolowe (np. kwas kawowy), fitosterole (np.rutyna), witaminę E i sole mineralne. Związki ftalidowe posiadają właściwości uspakajające i przeciwdrgawkowe.

Do surówki proponuje przepyszne bułeczki. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Są naprawdę smaczne.

PRZEPIS:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- garść tartego parmezanu
- 20 g świeżych drożdży
- pół szklanki wody 
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- opcjonalnie sezam do posypania

Wymieszać składniki suche, następnie dodać mokre. Dobrze wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie formować bułeczki. Z tej ilości wyjdzie 8-9 małych bułeczek. Ułożyć na blaszkę i zostawić jeszcze pół godziny aby podrosły. Piec w 180 st.C ok. 20- 25 min.
Aby bułeczki były jeszcze bardziej chrupiące można je posypać parmezanem lub ziarenkami sezamu.




Bułeczki są przepyszne. Ciężko wytrzymać aby wystygły. Są pachnące, mięciutkie...po prostu pyszne :)



SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ O PORCIE NACZYNIOWYM

Czego dziecko najbardziej boi się będąc w szpitalu? Lista pewnie jest długa i każde dziecko boi się innych rzeczy. Jednak niezależnie od wszystkiego, większość z nas dorosłych i dzieci boimy się zastrzyków, pobierania krwi, czyli mówiąc najprościej boimy się igieł.
Większość pielęgniarek pracujących na oddziałach dziecięcych ma spore doświadczenie i umiejętności zarówno w pobieraniu krwi jak i robieniu zastrzyków. Jednak pobrać dziecku krew nawet dla doświadczonej pielęgniarki to nie lada wyzwanie. Dzieci płaczą, krzyczą, wyrywają się. Żyły są słabe, niewidoczne. Po kilku daremnych próbach wkłucia zarówno Ty, dziecko, jak i pielęgniarka zaczynacie się denerwować. Przewlekłe dożylne podawanie leków niekorzystnie wpływa na stan żył. Staja się one "kruche", obkurczone, pozrastane a czasami wręcz niemożliwe do nakłucia. Kolejna próba założenia wenflonu kończy się niepowodzeniem, bólem i łzami. Znasz to?

Na szczęście, większość dzieci leczonych onkologicznie będzie miało wszczepion…

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

POKRZYWA ZWYCZAJNA



W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
Aby zdiagnozować chor…