Przejdź do głównej zawartości

ZDROWA KOLACJA


Każdy ma ulubione potrawy, które kojarzą mu się z miłymi chwilami. Ja również mam takie potrawy. Dziś chciałabym przedstawić Wam sałatkę a raczej surówkę, która jak nic innego kojarzy mi się z wiosną. W zasadzie nie wiem dlaczego właśnie to ta surówka ale tak już jest. 
Mówię o powszechnie znanej sałatce coleslaw. Jest wiele innych wiosennych warzyw ale mnie własnie młoda kapusta przywodzi na myśl wiosnę - ciepłą, słoneczną, pachnącą. Taka jest moja surówka, lekka, chrupiąca i pachnąca ziołami. Nie dodaję majonezu a i tak jest świetna.
Do sałatki proponuję cudownie złote, chrupiące mini bułeczki serowe. W połączeniu z surówką mamy genialne danie. Mięsożercom proponuję dodaj plaster fileta z indyka i pełnowartościowy posiłek gotowy.

SURÓWKA
- pół główki młodej kapusty
- 2 duże marchewki
- pęczek koperku
- pół pęczka szczypiorku
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- 200 g jogurtu greckiego
- opcjonalnie łyżka majonezu
- sól, pieprz




Surówka banalna w przygotowaniu, genialna w swej prostocie. Kapustę i marchew szatkujemy. Możesz sobie ułatwić zadanie i użyć robota. Do tego dodaj drobno posiekane zioła. Wymieszaj z gęstym jogurtem. Dopraw solą i pieprzem...GOTOWE. Nie trzeba jej schładzać w lodówce, można od razu jeść.
Uwielbiam ją, zawsze robię więcej, gdyż nie mogę się powstrzymać aby od razu nie zjeść. Dla mnie to jedno z tych dań, które mogę jeść bez opamiętania. Świetna do potraw z grilla, pieczonego mięsa, ziemniaków, kanapek i oczywiście jako pojedyncze danie.
Oprócz walorów smakowych surówka jest mega bombą składników odżywczych.




Kapustę powinien jeść każdy. To nie prawda, że jest ciężkostrawna i nie zdrowa.
Wręcz przeciwnie. Właściwości lecznicze kapusty znane są od lat a ciężkostrawna jest za sprawą dodatków z którymi ją podajemy (boczek, golonka, kiełbasa).

Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Jest niskokaloryczna- 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C jest w niej tyle, co w cytrynie. Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witaminy E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Jednak jej największe skarby to wapń, magnez, potas.

Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymaniem płynów w organizmie. Kapuściany sok to także uznawane nawet przez medycynę lekarstwo na wrzody żołądka. W ludowej praktyce stosuje się okłady z soku lub liści na bóle reumatyczne i neurologiczne oraz przy leczeniu ranek i wrzodów. Kapuściane okłady pomagają również na zapalenie piersi u karmiących matek.
Coraz głośniej mówi się o właściwościach przeciwnowotworowych kapusty- obecne w niej związki chemiczne (indole) pomagają w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: jajników, piersi, prostaty, jąder.

Nie mogę nie wspomnieć również o lubczyku. To moje ulubione zioło ze względu

na cudowny zapach. Jednak lubczyk to nie tylko zapach. Ma on przede

wszystkim właściwości zdrowotne:


  • W medycynie ludowej stosowany jest w nieżytach górnych dróg oddechowych jako środek wykrztuśny, lek pobudzający krwawienia miesięczne, a także zwiększający pobudliwość seksualna.
  • Jest rozgrzewającym i odżywczym ziołem dla układu trawiennego oraz oddechowego.
  • Leczy niestrawności, słaby apetyt, wzdęcia, gazy, kolkę i zapalenie oskrzeli.
  • Posiada również właściwości przeciwgrzybicze.
  • Zawiera olejek lotny (około 70 % to związki ftalidowe), kumaryny, kwasy roślinne, żywice, gumy, cukry, spore ilości skrobi, kwasy polifenolowe (np. kwas kawowy), fitosterole (np.rutyna), witaminę E i sole mineralne. Związki ftalidowe posiadają właściwości uspakajające i przeciwdrgawkowe.

Do surówki proponuje przepyszne bułeczki. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Są naprawdę smaczne.

PRZEPIS:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- garść tartego parmezanu
- 20 g świeżych drożdży
- pół szklanki wody 
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- opcjonalnie sezam do posypania

Wymieszać składniki suche, następnie dodać mokre. Dobrze wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie formować bułeczki. Z tej ilości wyjdzie 8-9 małych bułeczek. Ułożyć na blaszkę i zostawić jeszcze pół godziny aby podrosły. Piec w 180 st.C ok. 20- 25 min.
Aby bułeczki były jeszcze bardziej chrupiące można je posypać parmezanem lub ziarenkami sezamu.




Bułeczki są przepyszne. Ciężko wytrzymać aby wystygły. Są pachnące, mięciutkie...po prostu pyszne :)



SMACZNEGO !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIETA PRZY USUNIĘTEJ NERCE- RAK NERKI

  Choć nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przy raku nerki, nie mniej jednak jest kilka zasad dotyczących żywienia, które powinny być wprowadzone. Pewne produkty powinny być ograniczone, inne dodane. Pamiętajmy jednak, że dziecko to bardzo wymagający pacjent. Posiłki dla niego powinny być przede wszystkim atrakcyjne wizualnie i oczywiście trafiać w jego gust smakowy. To nie lada wyzwanie dla dietetyków stworzyć taki jadłospis aby było smacznie, zdrowo, kolorowo :) Jednak nie jest to niemożliwe. Przy tym rodzaju raka, zaatakowana nerka zwykle jest usuwana. Sama chemioterapia czy radioterapia zwykle jest mało skuteczna. Po operacji pacjent zostaje z jedną nerką, z którą może normalnie funkcjonować. Musi jedynie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy zwiększyć ilość wypijanych płynów. Dziecko w wieku 7-12 lat powinno wypijać ok.1,5 l płynów dziennie. Powinna to być woda, herbatki owocowe. Staramy się wyeliminować a przynajmniej ograniczyć słodkie napoje, napoj

ZALECENIA ŻYWIENIOWE PODCZAS ZAKAŻENIA CLOSTRIDIUM DIFFICILE

Zakażenie bakterią clostridium należy do najczęstszych zakażeń szpitalnych. Nie będę opisywać szczegółowo co to za bakteria i w jakich formach występuje. Skupię się na diecie i zaleceniach żywieniowych. Istotą choroby jest zaburzenie równowagi w składzie mikroflory jelita grubego. Zwykle objawia się to biegunką. Dieta jest wiec nieodzowna w zakażeniu. Muszę również zaznaczyć, iż biegunka nie ma związku ze sposobem odżywiania a jej ustąpienie uzależnione jest od zastosowania odpowiedniej farmakopterapii.   Jednak odpowiednie żywienie może przynieść ulgę w dolegliwościach oraz ograniczyć niebezpieczne skutki biegunki takie jak odwodnienie, zaburzenia elektrolitów, niedobory pokarmowe. Sposób żywienia uzależniony jest od wielu czynników- wieku chorego, stopnia nasilenia biegunki, ogólnego stanu zdrowia oraz indywidualnej tolerancji niektórych składników pokarmowych. BIEGUNKA O NIEZNACZNYM NASILENIU (kilka luźnych stolców) Zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusz

ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

" Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym". Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :) Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek. POKRZYWA ZWYCZAJNA W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jes