wtorek, 26 maja 2015

TRADYCYJNE GOŁĄBKI INACZEJ

Lubicie gołąbki? Ja uwielbiam. Kojarzą mi się z kuchnią mojej babci. Z kuchnią pyszną, zdrową, pachnącą. Zawsze kiedy do niej jechałam czekało na mnie wiele przysmaków, m.in. gołąbki.
Gołąbki to bardzo proste, sycące danie. Aby je zrobić jeszcze szybciej proponuję zawinąć mięso w listki botwinki. Botwinka jest bardzo delikatna, więc nie trzeba jej parzyć. Wystarczy umyć pod bieżącą wodą, zawinąć w nie farsz i dusić ok. 25 min. Błyskawiczne, zdrowe danie mamy w 30 min. 

PRZEPIS:
- listki botwinki
- pół kilograma dobrego mięsa mielonego np. z indyka
- cebula
- zioła (koperek, pietruszka, lubczyk, kolendra) świeże posiekane
- jajko
- 100 g ugotowanego brązowego ryżu
- sól, pieprz, papryka mielona
- marchewka i korzeń pietruszki

Listki botwinki myjemy i zostawiamy na ręczniku papierowym aby obeschły. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju.
Mięso, jajko, ryż, drobno posiekane zioła, przestudzoną cebulkę, startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku.



Kiedy farsz jest przygotowany, bardzo delikatnie zawijamy w listki botwinki i dusimy najlepiej w bulionie wcześniej przygotowanym. Jeśli nie mamy bulionu do wody dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, natkę pietruszki, gałązki lubczyku i dusimy gołąbki na małym ogniu.



Gołąbki są bardzo delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach. Świetne danie dla dzieci, które nie przepadają za kapustą. Kapusta często bywa twarda natomiast listki botwinki są delikatne jak pergamin. Poza tym listki botwinki są małe a więc gołąbki będą małe. W sam raz dla dzieci. Moje córki były zaskoczone bardzo pozytywnie małymi zawiniątkami, które wyglądają jak sajgonki.



Gołąbki można zaserwować z sosem pomidorowym z soczewicą.

Soczewica to genialne warzywo. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu. Zawiera dużo kwasu foliowego i żelaza. Szczególnie polecana jest osobom z anemią. Ponadto jest źródłem fosforu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B. Regularnie spożywana dobrze wpływa na cerę, poprawia pracę układu pokarmowego i przemianę materii, wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu.   

BŁYSKAWICZNY SOS POMIDOROWY Z SOCZEWICĄ
- puszka pomidorów bez skórki
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 50 ml mleka 2%
- suszone oregano i bazylia
- łyżeczka masła
- pieprz świeżo mielony, odrobina soli i cukru do smaku

Roztopić masło, dodać zioła, pomidory, mleko, soczewicę. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić aż odparuje nadmiar wody. Sos powinien być gotowy w 20-30 min. tak jak gołąbki.

POLECAM.

2 komentarze:

  1. Dzień dobry. Czy soczewica dodawana do sosu ma być wcześniej ugotowana?
    Mirka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba wcześniej gotować soczewicy, wystarczy jej kilka minut w sosie. Sam sos jest świetny również do mięsa. Polecam.

      Usuń