Przejdź do głównej zawartości

SZPARAGI - PYCHA :)







Szparagi to cudowne warzywo, jedyna ich wada...sezon na nie jest bardzo krótki. Polecam zatem tym bardziej zajadać się nimi póki są.
Poza walorami smakowymi szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają rozwojowi nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, odchudzają. Szparagi zawierają:

- kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia
- witamina C i E oraz beta-karoten poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
- asparagina, wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu
- wapń, fosfor odpowiadają za kondycje kości i zębów
- glutation, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz chorobie Alzheimera
- błonnik, poprawia perystaltykę jelit
- inulina, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego


Możemy spotkać szparagi białe, zielone i fioletowe. W Polsce fioletowe są dość rzadko spotykane- są one bardzo trudne w uprawie. Najpopularniejsze są białe i zielone. Ja osobiście polecam zielone, nie są tak twarde jak białe i nie trzeba ich obierać przed przyrządzaniem. Dzięki temu nie tracą wartości odżywczych a my oszczędzamy czas.

Pomysłów na szparagi jest całe mnóstwo. Bardzo popularna jest zupa- krem, szparagi w białym winie, tarty z dodatkiem szparagów czy szparagi z tarta bułką i masełkiem. 

Dziś proponuje równie szybką i łatwą potrawę - szparagi z szynką parmeńską w cieście francuskim. Smakuje wybornie a przygotowanie zajmuje 15 minut.

Tak jak wcześniej pisałam zazwyczaj wybieram szparagi zielone. Wystarczy je wypłukać pod bieżącą wodą, oderwać zgrubiałe końcówki (ok 1/3 końca szparaga) i szparagi są już gotowe do przyrządzenia.

Można je podgotować 2-3 min w wodzie z dodatkiem mleka i odrobiny soli, będą wówczas jeszcze delikatniejsze. Jednak z braku czasu postanowiłam spróbować bez obgotowywania.




Każdy szparag zawijamy w cieniutki plaster szynki parmeńskiej lub szwardzwalskiej i cienki pasek ciasta francuskiego. Ciasto francuskie należy cieniutko rozwałkować, wówczas będzie bardzo delikatne i chrupiące. Na koniec można posypać wszystko serem żółtym i do piekarnika na 10-15 min w 180 st. C. Dziś pominęłam szynkę, gdyż moje córki jej nie lubią. Polecam jednak z szynką, gdyż dodaje fajnego, charakterystycznego smaku. 
Gotowe szparagi delikatnie polewam gęstym jogurtem z dodatkiem białego wina (dla dzieci wino pomijamy) i podaję z błyskawiczną sałatką z pomidorków koktajlowych, sera mozzarelli i sporej garści świeżej bazylii, skrapiam oliwą.










Bardzo serdecznie polecam szparagi. Są pyszne i zdrowe. Korzystajmy z ich dobrodziejstwa.






  • Komentarze

    Popularne posty z tego bloga

    PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

    Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


    Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

    Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

    Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

    PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
    Aby zdiagnozować chor…

    ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

    " Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
    Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

    Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

    POKRZYWA ZWYCZAJNA



    W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

    DLACZEGO POWINNIŚMY JEŚĆ ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE ?

    Ostatnio trafiłam na bardzo fajny artykuł na temat zielonych warzyw liściastych.  Warto je często spożywać, gdyż zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Polecam.
    SAŁATA jest zdrowa i bardzo smaczna. Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych mają prawidłową przemianę materii, są szczupłe, rzadziej chorują i mają ładną cerę. Więc nie żałujmy sobie sałaty. 

    Sałata jest niskokalorycznym i lekkim warzywem. W ponad 90% jej skład stanowi woda, co decyduje o jej wysokim miejscu w rankingu dietetycznych posiłków. Oprócz tego zawiera w sobie także niezwykle cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Sałata jest prawdziwą skarbnicą błonnika i celulozy, które poprawiają nasze trawienie. Jeżeli spożywamy jej liście codziennie, ryzyko nowotworu okrężnicy znacznie się zmniejsza, a przemiana materii zostaje uregulowana. Według naukowców działa także uspokajająco i niweluje problemy ze snem. 
    Zawiera chlorofil (któremu zawdzięcza swój zielony kolor), który ma działanie bakterio…