Przejdź do głównej zawartości

SZPARAGI - PYCHA :)







Szparagi to cudowne warzywo, jedyna ich wada...sezon na nie jest bardzo krótki. Polecam zatem tym bardziej zajadać się nimi póki są.
Poza walorami smakowymi szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają rozwojowi nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, odchudzają. Szparagi zawierają:

- kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia
- witamina C i E oraz beta-karoten poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci
- asparagina, wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu
- wapń, fosfor odpowiadają za kondycje kości i zębów
- glutation, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz chorobie Alzheimera
- błonnik, poprawia perystaltykę jelit
- inulina, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego


Możemy spotkać szparagi białe, zielone i fioletowe. W Polsce fioletowe są dość rzadko spotykane- są one bardzo trudne w uprawie. Najpopularniejsze są białe i zielone. Ja osobiście polecam zielone, nie są tak twarde jak białe i nie trzeba ich obierać przed przyrządzaniem. Dzięki temu nie tracą wartości odżywczych a my oszczędzamy czas.

Pomysłów na szparagi jest całe mnóstwo. Bardzo popularna jest zupa- krem, szparagi w białym winie, tarty z dodatkiem szparagów czy szparagi z tarta bułką i masełkiem. 

Dziś proponuje równie szybką i łatwą potrawę - szparagi z szynką parmeńską w cieście francuskim. Smakuje wybornie a przygotowanie zajmuje 15 minut.

Tak jak wcześniej pisałam zazwyczaj wybieram szparagi zielone. Wystarczy je wypłukać pod bieżącą wodą, oderwać zgrubiałe końcówki (ok 1/3 końca szparaga) i szparagi są już gotowe do przyrządzenia.

Można je podgotować 2-3 min w wodzie z dodatkiem mleka i odrobiny soli, będą wówczas jeszcze delikatniejsze. Jednak z braku czasu postanowiłam spróbować bez obgotowywania.




Każdy szparag zawijamy w cieniutki plaster szynki parmeńskiej lub szwardzwalskiej i cienki pasek ciasta francuskiego. Ciasto francuskie należy cieniutko rozwałkować, wówczas będzie bardzo delikatne i chrupiące. Na koniec można posypać wszystko serem żółtym i do piekarnika na 10-15 min w 180 st. C. Dziś pominęłam szynkę, gdyż moje córki jej nie lubią. Polecam jednak z szynką, gdyż dodaje fajnego, charakterystycznego smaku. 
Gotowe szparagi delikatnie polewam gęstym jogurtem z dodatkiem białego wina (dla dzieci wino pomijamy) i podaję z błyskawiczną sałatką z pomidorków koktajlowych, sera mozzarelli i sporej garści świeżej bazylii, skrapiam oliwą.










Bardzo serdecznie polecam szparagi. Są pyszne i zdrowe. Korzystajmy z ich dobrodziejstwa.






  • Komentarze

    Popularne posty z tego bloga

    WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ O PORCIE NACZYNIOWYM

    Czego dziecko najbardziej boi się będąc w szpitalu? Lista pewnie jest długa i każde dziecko boi się innych rzeczy. Jednak niezależnie od wszystkiego, większość z nas dorosłych i dzieci boimy się zastrzyków, pobierania krwi, czyli mówiąc najprościej boimy się igieł.
    Większość pielęgniarek pracujących na oddziałach dziecięcych ma spore doświadczenie i umiejętności zarówno w pobieraniu krwi jak i robieniu zastrzyków. Jednak pobrać dziecku krew nawet dla doświadczonej pielęgniarki to nie lada wyzwanie. Dzieci płaczą, krzyczą, wyrywają się. Żyły są słabe, niewidoczne. Po kilku daremnych próbach wkłucia zarówno Ty, dziecko, jak i pielęgniarka zaczynacie się denerwować. Przewlekłe dożylne podawanie leków niekorzystnie wpływa na stan żył. Staja się one "kruche", obkurczone, pozrastane a czasami wręcz niemożliwe do nakłucia. Kolejna próba założenia wenflonu kończy się niepowodzeniem, bólem i łzami. Znasz to?

    Na szczęście, większość dzieci leczonych onkologicznie będzie miało wszczepion…

    ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LECZENIE BIAŁACZKI

    " Tonący brzytwy się chwyta " - dużo prawdy jest w tym powiedzeniu. W pewnych sytuacjach człowiek jest gotowy do wielu poświeceń. Pisząc "pewne sytuacje" mam na myśli nasze zdrowie, zdrowie naszej rodziny. Powiesz - zdrowie to nie wszystko, jasne że tak, ale "bez zdrowia wszystko jest niczym".
    Oczywiście zdrowie zaczynamy doceniać wówczas kiedy je tracimy. Niestety tak to już jest. Najważniejsze to wyciągnąć wnioski i dążyć do zdrowia :)

    Jestem osobą dość konserwatywną jeśli chodzi o leczenie. Dla mnie autorytetem w tej dziedzinie jest przede wszystkim lekarz. To jego sposób leczenia respektuję. Jednak ostatnio coraz więcej czytam o medycynie niekonwencjonalnej i ziołolecznictwie. Chciałabym w tym poście napisać parę słów o ziołach, szczególnie tych które korzystnie wpływają na układ krwiotwórczy i wspomagają leczenie białaczek.

    POKRZYWA ZWYCZAJNA



    W dzieciństwie obrzucaliśmy się tym chwastem aby kogoś "poparzyć" tymczasem pokrzywa jest bardzo cennym…

    PROTOKÓŁ LECZENIA ALL

    Przedstawiam protokół leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej dla pośredniego ryzyka.


    Mam nadzieje, że zawarte tu informacje będą pomocne rodzicom, których dzieci zaczynają walkę z chorobą.  

    Leczenie tego typu białaczki składa się z czterech etapów. Podczas trzech etapów dziecko leczone jest w szpitalu, ostatni etap to leczenie podtrzymujące w warunkach domowych. Obecnie dzieci leczone są międzynarodowym protokołem z 2009 r. ALL IC - BFM 2009, oznacza to że stosowane są te same leki w wielu krajach.

    Pierwszy etap leczenia to protokoły IA i IB

    PROTOCOL IA - pierwszy protokół, przewidywany czas leczenia 33 dni. Oczywiście czas leczenia może się wydłużyć w zależności od sytuacji zdrowotnej pacjenta. Pamiętaj, dziecko leczone jest bardzo silnymi lekami, na które może zareagować niepożądanymi zmianami ( podwyższone próby wątrobowe,przedłużająca się aplazja - spadek wyników krwi, pleśniawki, temperatura ). Z reguły jednak pierwszy protokół większość dzieci znosi dobrze.
    Aby zdiagnozować chor…